• EUROP ASSISTANCE
  • REISVERZEKERING
  • ANNULATIEVERZEKERING
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
Europ Assistance
  • Bijstand
  • Reizen
  • Mobiliteit
  • ICT-Bijstand
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • FR
  • Bijstand
  • Reizen
  • Mobiliteit
  • ICT-Bijstand
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • FR
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Europ Assistance
  • Bijstand
  • Reizen
  • Mobiliteit
  • ICT-Bijstand
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • FR
  • Bijstand
  • Reizen
  • Mobiliteit
  • ICT-Bijstand
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • FR
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Reizen en vaccinaties: wat zijn de verplichtingen?

Home » Gezondheid » Reizen en vaccinaties: wat zijn de verplichtingen?
Xavier Van Caneghem 02/03/2015 16:14 0
63
Reizen en vaccinaties: wat zijn de verplichtingen?

Tegen welke ziekten moeten wij gevaccineerd zijn (basisvaccinaties)?  
Wat zijn de aanbevolen of de verplichte vaccinaties voor de reizigers? 
Waar en hoe kan men zich laten inenten?
Ontdek de antwoorden hier.

De basisvaccinaties

De basisvaccinaties worden in België (in principe) toegediend aan elk kind. Het betreft de volgende ziekten: mazelen, bof, rubella (rodehond), polio, tetanus, difterie, kinkhoest en (sinds 1999) hepatitis B.
Vóór uw vertrek dient u na te gaan of een herhalingsvaccinatie tegen één van deze ziekten nodig is.

Tetanus: de vaccinatie tegen tetanus is onontbeerlijk voor elke reiziger (en zelfs voor degenen die niet reizen). Een herhalingsvaccinatie is vereist om de 10 jaar.

Difterie komt nog steeds voor in enkele tropische of subtropische landen, evenals in sommige landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Ook hier is een herhalingsvaccinatie om de 10 jaar van toepassing.

Polio of poliomyelitis treft sommige Afrikaanse en Aziatische landen. De eerste inenting geldt 10 jaar, een tweede vaccinatie volstaat om voor de rest van het leven beschermd te zijn.

In België wordt het vaccin tegen hepatitis B toegediend aan elk kind sinds 1999. Dit type hepatitis kan chronisch worden en wordt doorgegeven via besmet bloed (transfusie, chirurgische of tandheelkundige ingrepen, injectienaalden, piercings of tatoeages) of via seksuele relaties. Indien u de gebaande paden wilt verlaten (in Afrika, Azië of Latijns-Amerika), wordt een (herhalings)vaccinatie tegen hepatitis B ten sterkste aanbevolen.

Voor de mazelen, de rubella (rodehond) en de bof: controleer of u tijdens uw kinderjaren (voor het leven) werd ingeënt. Doe het nodige indien dit niet het geval zou zijn.

De reisvaccinaties

Hepatitis A: dit type leverziekte (geelzucht) wordt veroorzaakt door een virale infectie die de lever aantast ten gevolge van de opname van besmet voedsel of water. Aan reizigers die zich naar tropische of subtropische landen begeven, wordt ten zeerste aanbevolen om zich tegen deze ziekte te laten vaccineren, ook al reizen ze in hygiënisch goede omstandigheden.

De gele koorts is een ernstige ziekte (hemorragische koorts) die in sommige delen van Afrika en Zuid-Amerika voorkomt. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht (of – in sommige landen – ten zeerste aanbevolen) indien u zich naar die bestemmingen wilt begeven. De meeste betrokken landen zullen u een bewijs van vaccinatie vragen indien u het land wilt betreden of verlaten. Vaccinaties tegen gele koorts worden toegediend in erkende vaccinatiecentra.

Malaria (paludisme) is een parasitaire ziekte die door muggen overgedragen wordt. De ziekte komt voor in heel wat tropische en subtropische landen. Reizigers die naar die landen reizen, moeten zich preventief beschermen door een geneesmiddel in te nemen (zie het artikel Hoe kan men malaria vermijden?)

Rabies (hondsdolheid) is een risico dat nog in vele landen aanwezig is. Een preventieve inenting biedt slechts een beperkte bescherming. Vermijd vooral door een dier gebeten of gekrapt te worden (let dus op indien u een dier wilt strelen, zelfs huisdieren!), en raak geen dode dieren aan.
Indien u gebeten wordt, ontsmet u best zo snel mogelijk de wonde en neemt u onmiddellijk contact op met een geneesheer of met een hospitaal.

Tekenencefalitis (soort hersenontsteking) komt vooral voor in bosrijke gebieden vanaf de lente tot in de herfst. Het risico is vooral hoog in Midden-Europa en in Oost-Europa voor trekkers of kampeerders. Zoals de naam het zegt, wordt de ziekte verspreid door teken.

De Japanse encefalitis (soort hersenontsteking) is een ziekte die aanwezig is in sommige streken van Zuidoost-Azië en die door muggen verspreid wordt.

Dengue en Chikungunyakoorts worden eveneens door muggen overgedragen. De ziektes komt voor in veel tropische landen. Ze veroorzaken koortsaanvallen, hoofd-, spier- en gewrichtspijn. Er bestaat momenteel geen vaccinatie om de ziekte te bestrijden. Een goede bescherming tegen muggenbeten is dus de beste preventie.

Het zikavirus (overgedragen door muggen) komt sinds kort sterk voor in sommige landen van Zuid- en Midden Amerika, maar werd voordien ook waargenomen in delen van Afrika en Oceanië. De symptomen komen overeen met die van de griep (hoofdpijn, koorts, spierpijn of gewrichtspijn) samen met huiduitslag en conjunctivitis (rode ogen). In sommige gevallen kan de persoon ook buikpijn hebben, braken of diarree ontwikkelen. Andere ernstige gevallen kunnen leiden tot neurologische problemen.
Indien de besmette persoon zwanger is, kan het virus eveneens de foetus treffen en een microcefalie veroorzaken (misvorming van de schedel).
Er bestaat momenteel geen vaccinatie om de ziekte te bestrijden. Een goede bescherming tegen muggenbeten is dus de beste preventie.

Andere ziekten zoals bilharziose, tyfus en cholera treffen vooral reizigers die zich begeven in regio’s waar de hygiënische omstandigheden zeer slecht zijn, of waar de ziekte endemisch of latent aanwezig is.  Raadpleeg uw arts.
Wees ook attent op de overdraagbare geslachtsziekten en bescherm u bij seksuele contacten.

Hoewel de turista gewoonlijk geen ernstige gevolgen heeft, is het een aandoening van meestal tijdelijke aard die de grote meerderheid van de toeristen treft en die vermeden kan worden door enkele preventieve maatregelen m.b.t. voeding en hygiëne na te leven.

Waar kan men zich laten vaccineren?

Gaat u op reis naar een risicogebied? Raadpleeg dan eerst uw geneesheer minstens 1 maand vóór uw vertrek. Hij zal u kunnen zeggen welke vaccinaties en preventieve behandelingen nodig zijn en welke contra-indicaties van toepassing zijn. Uw gezondheidstoestand, het type reis, de bezochte gebieden en de duur van uw reis zullen hierbij van groot belang zijn.
De erkende vaccinatiecentra zullen u informatie kunnen verstrekken en de nodige specifieke vaccins kunnen toedienen (waaronder het vaccin tegen gele koorts).
De vaccinatiecentra (of uw behandelende arts die u de inenting heeft toegediend) zullen u een internationaal vaccinatiecertificaat afleveren. U zal dit document samen met uw identiteitsdocumenten en reisdocumenten aan de douane moeten kunnen voorleggen van landen die een vaccinatieverplichting opleggen.

Welk vaccin voor welke bestemming?

Op de website van het Tropisch Instituut van Antwerpen zal u per bestemming het nodige advies kunnen vinden. Het Instituut beschikt eveneens over een app, Wanda genoemd, waarmee de reizigers zich kunnen informeren en op de hoogte kunnen blijven van de medische voorzorgen en gezondheidsrisico’s per land. Klik hier voor meer informatie.

De website Vacciweb neemt eveneens een lijst op van de vaccinaties per bestemming en geeft een heleboel nuttige informatie.

Tip:  Noteer in een boekje de vaccinaties die u werden toegediend samen met de datum van de injectie en bewaar dit document in uw reisdocumenten. 

Lees ook :
– Reisvaccinaties en hun bijwerkingen
– Aanvraag tot medische bijstand bij Europ Assistance
– De reispaotheek
– Reizen met geneesmiddelen

.

vakantie

bijstand buitenland reisapotheek reisziekte vaccinatie ziekte

Blog Europ Assistance |View all posts by Xavier Van Caneghem


Moveasy: de mobiliteit overal binnen handbereik
EA Movies

Moveasy: de mobiliteit overal binnen handbereik

Xavier Van Caneghem 0
6

Europ Assistance Belgium en Mobly lanceren samen het mobiliteitsplatform Moveasy: een platform dat alle behoeften inzake mobiliteit samenbrengt in één...

Read More »
Luchtvaartmaatschappij of touroperator failliet: wat nu?
In de lucht

Luchtvaartmaatschappij of touroperator failliet: wat nu?

Xavier Van Caneghem 0
14

Air Berlijn, Niki, Air Monarch, Wow, …. Thomas Cook … Ongelukkige vliegtuigpassagiers worden elk jaar geconfronteerd met het plotselinge faillissement...

Read More »
Gratis op reis dankzij petsitting
Dieren

Gratis op reis dankzij petsitting

Lisa Debruyne 0
6

Verkies je op reis een huiselijke omgeving boven een hotel? En mag er gerust een hond of kat aanwezig zijn?...

Read More »
Rijden met winterbanden
Mobiliteit

Rijden met winterbanden

Xavier Van Caneghem 1
100

Waarom zijn winterbanden nuttig? Zijn winterbanden verplicht in België? Wat zijn de regels in andere Europese landen?...

Read More »
Goed beschermd tegen diefstal of verlies van ski’s of snowboards
Reizen

Goed beschermd tegen diefstal of verlies van ski’s of snowboards

Xavier Van Caneghem 0
9

Elk jaar zijn honderden toeristen het slachtoffer van de diefstal van hun ski’s of snowboards. De diefstallen worden soms gepleegd...

Read More »

Laat een antwoord

Click here to cancel reply.

Wij raden u aan
Reisvaccinaties en hun bijwerkingen
Gezondheid

Reisvaccinaties en hun bijwerkingen

Een vliegtuigreis met een oorontsteking: geen goed idee
Gezondheid

Een vliegtuigreis met een oorontsteking: geen goed idee

De zonnecrème: wat u dient te weten
Gezondheid

De zonnecrème: wat u dient te weten

De medische repatriëring
Europ Assistance

De medische repatriëring

Getuigenis

Autopech in Spanje

Ik wil jullie nog graag bedanken voor de prima service die ik van jullie heb gekregen bij de autopech in Spanje. Jullie hebben ervoor gezorgd dat onze autoproblemen quasi geen invloed gehad hebben op ons vakantieplezier! Bedankt voor de opvolging. 

Twitter

Tweets by EA_BEL

Facebook

Europ Assistance

Meest gezochte thema’s
activiteiten applicaties avontuur belgië bergen bijstand boot buitenland consumptie covid-19 dier feest fiets geldzaken gezondheid hond hotel kat kids kinderen motor reis reisweg reisziekte reizen ski sneeuw snowboard sport trein trektocht usa vakantie veiligheid verkeer verkeersreglement vliegtuig voeding wagen winter woning zee ziekte zwangerschap écologie
Europ Assistance

Europ Assistance wordt ook wel dé uitvinder van de reisverzekering genoemd. Het maakt deel uit van de Generali Group, de derde grootste verzekeringsgroep ter wereld. Met producten als reisverzekering, bijstandsverzekering, annulatieverzekering, woningbijstand en pechverhelping zowel in België als wereldwijd, biedt Europ Assistance een uitgebreid pakket aan verzekeringen aan.

Bijstandsproducten

Reisverzekering Europa

Annulatieverzekering Wereld

Assistance Autovakantie

Verzekering Wintersport

Vakantie bestemmingen
LAATSTE BERICHTEN

Moveasy: de mobiliteit overal binnen handbereik

Luchtvaartmaatschappij of touroperator failliet: wat nu?

Lexicon van de kwaadaardige software

De belangrijkste vormen van cyberdreiging

Fietsongevallen: niet altijd de fout van een ander

Nieuwsbrief
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig onze beste tips!

 


Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Klantenbeoordelingen
Scroll to top