De beste plekken om te sporten

De beste plekken om te sporten

Droom je van een sportieve vakantie, wil je de ontdekking van de wereld combineren met het beoefenen van je favoriete sport of van nieuwe sporten? Trekking, mountain biking, kayakken, surfen, zeilen, paragliding, … de wereld biedt ontelbaar veel mooie plekken waar je dit kunt doen.

In het artikel hieronder delen Tom en Sofia hun goede tips en hun beste adressen.

De favoriete plekken van Tom en Sofia

 

Trekking

Trek je wandelschoenen aan, ga op trektocht

Lange uren rondtrekken door wilde of moeilijk toegankelijke gebieden, daar gaan de trektochten over. Sommige wandelroutes vereisen geen fysieke voorbereiding (behalve de gewoonte om langdurig te stappen), zoals bvb. het douanepad (de GR34 waarmee u doorheen Bretagne kunt rondtrekken). Maar andere paden zijn alles behalve gemakkelijk en zijn af te raden zonder een minimum aan voorbereiding en begeleiding.

Een goede uitrusting is uiteraard van essentieel belang om niet vanaf de eerste kilometers af te rekenen met blaren aan de voeten of een te zware lading van de rugzak. Trektochten in het hooggebergte kunnen uiterst gevaarlijk zijn. Men begint niet aan een tocht op de Mont Blanc zonder de begeleiding van professionals.

Wil je de GR20 op Corsica uitproberen? Dan biedt Corsica Aventure verschillende formules aan, aangepast aan verschillende niveaus, waarbij je zelfs kunt wandelen zonder rugzak of met een beperkte bagage (www.corsica-aventure.com).

Wie naar Peru wil, kiest best voor Alpinca (www.alpinca.fr). Nicolas en Izabela zijn twee avonturiers die hun smaak voor reizen en avontuur met passie en professionalisme zullen delen. Enkele jaren geleden had ik de kans om de Salkantai-tocht te doen. Het was gewoonweg subliem.

Mountainbiken

Enkele plekken om onvergetelijk te mountainbiken

Je hoeft niet per se ver te gaan om plezier te hebben op je mountainbike. Natuurlijk kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om over de juiste uitrusting te beschikken (kleding, accessoires en bescherming). Je veiligheid en gezondheid zijn immers van onschatbare waarde!

Tot de mooiste bestemmingen voor het mountainbiken in Europa behoren Chamonix in Frankrijk, Val d’Aosta in Italië, Zermatt in Zwitserland, … Persoonlijk rij ik graag in Les Gets. De beklimmingen zijn adembenemend en je kunt veel afdalingen maken op één dag : www.lesgets.com

Surfen

Zin om op de golven te glijden?

Als je wil surfen, moet je bepaalde regels respecteren. Het is dus niet de bedoeling om zomaar op je surfplank te springen en te denken dat je de hoogste golven gaat bedwingen. Surfen is een sterk gecodificeerde sport met hoge eisen: ervaring, observatie, respect voor prioriteiten en andere surfers, een uitrusting aangepast aan het type golf, enz.

Biarritz is een geweldige plek voor de beginnende en ervaren surfers (www.surftraining.com).

Zeilen

Hijs het zeil

Wil je zeilen op een zeilboot? De eerste regel is uiteraard dat je moet kunnen zwemmen want het grootste gevaar van deze sport is de verdrinkingsdood.

Sofia en ik hebben leren zeilen bij Les Glenans (www.glenans.asso.fr), de eerste zeilschool in Europa. Zij bieden de beste opleiding om het zeil te leren hijsen en veilig te varen.

En voor windsurfers en kitesurfers raden wij een uitstapje naar Wimereux aan. De zeilclub ligt op slechts twee uur rijden van Brussel en biedt cursussen en trainingen voor alle niveaus (https://club-nautique-wimereux.com).

Diepzeeduiken

Ontdek de zeebodem

Duiken betekent jezelf onderdompelen in de ontdekking van een andere wereld, buiten de tijd, buiten alle bovengrondse realiteiten. Er zijn een groot aantal fantastische duikplaatsen in de wereld en elk van hen biedt haar eigen wonderen. Of het nu gaat om snorkelen, vrijduiken of duiken met zuurstofflessen, onder begeleiding van een instructeur kan je ten volle van deze ervaring genieten.
Enkele van de mooiste duikstekken ter wereld zijn Maleisië, Indonesië, Frans Polynesië, Ecuador, Egypte, de Malediven, Australië

Wie ervan droomt om te zwemmen naast mantaroggen, zeeschildpadden, clownvissen, tussen het  koraalrif, in de omgeving van een eiland dat niet te toeristisch is, moet naar Nieuw-Caledonië. Neem er contact op met Abyss, de instructeurs zijn heel sympathiek (https://abyssplongee-diveclub.business.site)

Voor een bestemming iets dichterbij, kan je naar de Azoren gaan. De zeefauna is er buitengewoon rijk.

Kayakken

Van kayakken tot raften: eindeloos genieten op het water

Kajakken kan een geweldige activiteit zijn om met familie en vrienden te doen. Je kunt het als sport beoefenen, maar ook tijdens een uitstap en genieten van het landschap. Profiteer bvb. van een zonnig weekend om de Ourthe af te varen (https://www.adventure-valley.be/le-parc/activites/kayak).

Voor de meer ervaren liefhebbers die op zoek zijn naar sensatie, zijn de “Gorges du Verdon” een topper. Plan er een raftingtocht of een canyoningtocht (www.raftsession.com).

Dichter bij huis organiseert mijn vriend Luc, rafting trips. Hij hielp me om enkele wilde plekjes in ons landje te ontdekken. Hij organiseert ook prachtige reizen over de hele wereld. https://www.packandraft.be/

Skiën

Skiën in de zomer

Je denkt misschien dat skiën alleen in de winter kan, maar het kan eigenlijk het hele jaar door. Het komt erop aan de juiste bergtoppen te kiezen, zoals Tignes of Zermatt.

Voor wie niet bang is voor de kou, biedt het skioord Tignes ook verschillende atypische activiteiten aan zoals ijsduiken, ijsdrijven, een tocht met sneeuwscooters, sneeuwschoenwandelen, … Allemaal activiteiten die je verblijf ter plaatse extra fun zal maken.  (Skischool & activiteiten in Tignes : evolution2.com).

Steps

Kom, we nemen je mee op de step

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn steps niet alleen geschikt voor asfaltwegen. Ze kunnen ook een geweldige manier zijn om op avontuur te gaan en plaatsen vanuit een andere invalshoek te ontdekken.

Wil je de Belgische Ardennen op een andere manier verkennen? Spring dan achter het stuur van een elektrische step met Ard’enjoy.

Klimmen

Beklim een bergtop

Bergbeklimming, alpinisme, trektochten, … er zijn tal van bergvakanties mogelijk onder begeleiding van professionals om optimaal te genieten van een unieke ervaring.

Onder onze goede adressen, heb je Roc Écrins. Ze bieden enkele leuke verblijven aan (www.roc-ecrins.com). Als je meer ervaren bent, kan je contact opnemen met mijn vriend Simon Elias, gids in Chamonix. Hij neemt je graag mee naar een van de mooiste bergtoppen in de omgeving. Misschien zelfs naar de top van de Mont Blanc : (info@simonelias.com)

Paragliden

Vliegen in een paraglider

Zoals je wellicht weet, is dit mijn specialiteit. Er zijn veel plekken en veel paraglidingscholen. Het belangrijkste is om dit te doen met een goede begeleiding.

Om in België met professionals te leren vliegen, adviseer ik je de Fou d’l school. Het team van Jean-Yves en Thibault zal je een “inwijding” of een opleiding op maat voorbereiden. (https://fou-d-l.be/) Zeg dat ik je hun naam heb gegeven en je zal zeer goed ontvangen worden.

Als je over de toppen van de Alpen wilt vliegen, is Annecy de ideale plek. De school “Les passagers du vent” is geweldig! (https://www.lespassagersduvent.com/). De tandemvlucht vanaf de Forclas-pas is echt ongelooflijk. Het uitzicht over het meer is adembenemend en als je geluk hebt, vlieg je samen met enkele roofvogels.

Geniet van je favoriete sport op een prachtige plek en wees voorzichtig.

Tom de Dorlodot

Ontdek de avonturen en tips van Tom en Sofia in het dossier “Reizen en avontuur”

Foto’s: © Tom de Dorlodot en John Stapels

Tom de Dorlodot |

Athlète & entrepreneur.
Job : aventurier, pilote de parapente et de paramoteur. Leader de l’équipe SEARCH Projects.
Études : Baccalauréat encommunication et master en photographie & cinéma.
Parcours : Expéditions et vols-bivouac en parapente et paramoteur dans plus de 40 pays (Pakistan, Mali,Pérou, Polynésie française…). 5 participations au Red Bull X-Alps (une des courses d’aventure les plus exigeantes au monde).Création du projet Lotto Young Adventurers (2015) et de Search Projects (2011), qui est un hub d’experts liés au monde de l’aventure.

Op ontdekking van Zuid-Korea
Azië

Op ontdekking van Zuid-Korea

Zicht op Seoul Ik ben Jeremy en loop momenteel stage op de Marketingafdeling van Europ Assistance. Om studieredenen ben ik...

Read More »
De slaperigheid achter het stuur vermijden
Gezondheid

De slaperigheid achter het stuur vermijden

Slaperige autobestuurders veroorzaken een groot aantal verkeersongevallen. Hieronder geven we enkele tips om de symptomen van slaperigheid te herkennen en...

Read More »
Gebruiksaanwijzing om van je passie te leven
Jeugd

Gebruiksaanwijzing om van je passie te leven

Tom de Dorlodot, aventurier en globetrotter, legt ons uit op welke manier men een echte passie kan erkennen en beleven....

Read More »

Laat een antwoord