Wanneer men met de wagen op vakantie gaat en men veel bagage meeneemt (zoals bvb. skimateriaal), is een dakkoffer een geschikte oplossing.
Hoe moet men een dakkoffer kiezen? Hoe wordt hij geladen? Hoe beïnvloedt een dakkoffer de wegvastheid van uw wagen?
Waarom een dakkoffer gebruiken?
- Met een dakkoffer (skibox) kunt u bagage meenemen die veel plaats inneemt en hierdoor de beschikbare ruimte van de koffer van de wagen snel zou opvullen (bvb. ski-uitrusting).
- De grootte van sommige voorwerpen laat niet toe om ze gemakkelijk in de koffer van de wagen op te bergen, terwijl ze probleemloos in een dakkoffer vervoerd kunnen worden.
- Een dakkoffer kan multifunctioneel zijn en van pas komen zowel voor de skivakantie als voor een strand- of kampeervakantie.
De keuze van de dakkoffer
- Voordat u een dakkoffer koopt, dient u rekening te houden met het type voertuig waarop hij vastgemaakt zal worden (zie hiervoor desnoods de technische gegevens in de handleiding van de wagen). Zo kunt u de geschikte keuze maken m.b.t. zijn grootte, de wijze waarop hij gemonteerd moet worden en de opening (opening langs de zijkant of langs de achterkant van de koffer).
- Koop een dakkoffer die beantwoordt aan de veiligheidsnormen.
- Ga na welk gebruik u ervan wilt maken: is het om skimateriaal te vervoeren, kampeermateriaal, specifieke voorwerpen, of dient de koffer voor diverse doeleinden? Zo bepaalt u of u een klein of lang formaat nodig hebt, of een soepel of hard model.
- Wenst u andere voorwerpen mee te nemen die eveneens op het dak of op de koffer van uw wagen bevestigd zullen zijn (bvb. een surfplank, fietsen, …)?
- Wat is het totaal gewicht van de voorwerpen die u in uw dakkoffer wenst mee te nemen? Controleer in de handleiding van de dakkoffer wat het maximumgewicht is (gewoonlijk is dit max. 50 kg).
De dakkoffer laden
Zorg ervoor om de dakkoffer op een behoorlijke manier te laden, dit zowel voor uw veiligheid als voor de veiligheid van de andere weggebruikers.
- Het gewicht van de bagage moet gelijkmatig verdeeld worden.
- De bagage mag in de koffer niet bewegen of wegglijden: ze moet dus goed vastgemaakt of geklemd worden met andere objecten, klederen of handdoeken.
- Plaats in de dakkoffer enkel lichte voorwerpen en berg de zware bagage op in de koffer van de wagen zodat het zwaartepunt van het voertuig zo laag mogelijk blijft.
- Plaats de zwaarste voorwerpen van de dakkoffer zo dicht mogelijk bij de dragers.
- Zorg ervoor dat de koffer goed vastgemaakt en op slot is.
- Pak de voorwerpen die de binnenkant van de koffer kunnen beschadigen in en gebruik plastic zakken om voorwerpen te verpakken die droog moeten blijven.
- Maak de dakkoffer leeg tijdens uw verblijf zodat u geen waardevolle voorwerpen zou kwijtspelen in geval van diefstal.
Rijden met een dakkoffer
- Verlies niet uit het oog dat uw wagen met een dakkoffer zowat 60 cm hoger wordt. Opgelet dus voor lage tunnels, ondergrondse parkings, tolpoorten, benzinestations, enz.
Tip: Kleef naast uw dashboard een opvallende sticker om u eraan te herinneren dat u met een dakkoffer rijdt. - De koffer wijzigt de aerodynamische kenmerken van uw voertuig. Uw wagen zal dus anders reageren bij felle (zij)wind, bij het remmen (langere afstand), in bochten, …
Blijf dus voorzichtig bij het rijden en houd rekening met deze parameters wanneer u uw reisweg uitstippelt (bvb. vermijd zoveel mogelijk kleine bergwegen met haarspeldbochten).
Het is ook aanbevolen om niet sneller dan 130 km/u te rijden (voor zover de plaatselijke wetgeving en de omstandigheden dit toelaten). - Controleer uw dakkoffer bij elke halte (rustpauzes) en – in het algemeen – telkens wanneer u de weg opgaat.
- Met een dakkoffer zult u meer brandstof verbruiken. Haal de koffer dus van het dak wanneer u hem niet meer nodig hebt.
- Denk ook aan andere elementen die bepalend zijn voor een grotere veiligheid op de weg, zoals de voorbereiding van de wagen, het rijden op een besneeuwd wegdek, de (winter)banden, het gebruik van sneeuwkettingen, de verplichte uitrusting, de weersomstandigheden, enz.
Neem u uw fietsen mee? Lees dan ons artikel “De beste fietsendrager kiezen”.
Eerste publicatie: 01/2015 - Update: 01/2022