Elke dag komt Europ Assistance in België of in het buitenland tussen om haar klanten te helpen bij een pechgeval waarbij hun voertuig geïmmobiliseerd wordt.
Deze bijstandsverzoeken komen vaker voor tijdens bepaalde momenten van het jaar zoals de vakanties of bij extreme weersomstandigheden (zoals periodes van vorst of sneeuw).
Wat zijn de meest voorkomende gevallen van autopech?
Wat zijn de tips om deze problemen te vermijden?
De top drie van de meest voorkomende autopechgevallen
Uit de statistieken van de bijstandsdossiers van Europ Assistance komen systematisch de volgende drie types pechgevallen naar voor:
- Motor-, batterij- en startproblemen: meer dan 70%.
- Problemen veroorzaakt door onoplettendheid, afleiding, slecht manoeuvreren, een toevallige oorzaak, enz. (bv. de sleutel die in het voertuig is opgesloten, verkeerde brandstof getankt, een lekke band): bijna 20%.
- Verkeersongevallen: 8%.
Los hiervan kan een klein percentage ook te wijten zijn aan externe factoren (zoals bvb. vandalise).
Motor-, start- of batterijproblemen
De problemen die aan de basis liggen van de immobilisatie van het voertuig hebben meestal te maken met de motor (geblokkeerde of vastgelopen motor, probleem met de starter, bougies, carburator, brandstoftoevoer, … ) en ook problemen met de koppeling, elektrische circuits, vloeistoffen (koeling, oliepeil) en heel vaak ook batterijproblemen.
Onze tips:
– Een regelmatig nazicht en onderhoud van uw voertuig is van essentieel belang. Aarzel niet om dit ook te doen voordat u op een lange reis vertrekt.
– Stop onmiddellijk als u merkt dat uw motor oververhit raakt.
De batterij
Een te oude of overbelaste batterij kan snel de geest geven. De koude is weliswaar één van de grootste vijanden van de batterij, maar dit geldt ook voor grote hitte.
Onze tips:
– Zorg goed voor uw batterij. In veel gevallen kan men een platte batterij voorkomen. Lees onze tips hieromtrent door hier te klikken.
– Vergeet niet uw batterij tijdig op te laden als u met een elektrisch voertuig rijdt.
De autobanden: een frequente oorzaak van pech
Veel automobilisten verwaarlozen de controle van hun banden. Banden zijn echter essentieel voor de wegvastheid van het voertuig en dus voor uw veiligheid en die van andere weggebruikers.
De banden moeten correct zijn opgepompt en mogen niet versleten zijn. Versleten banden in combinatie met een verkeerde bandenspanning kunnen leiden tot een klapband of een platte band als hij een obstakel (bijvoorbeeld een stoeprand) te hard raakt of als het voertuig op een wegdek rijdt dat in slechte staat is.
Denk er ook aan dat banden oververhit kunnen raken bij lange afstanden in warm weer.
Onze tips:
– Controleer regelmatig de staat/de slijtage van uw banden en hun spanning.
– Zorg er ook voor dat u tijdig wisselt tussen zomer- en winterbanden.
– Aarzel niet om uw banden te vervangen als ze te versleten zijn.
Steeds minder voertuigen zijn uitgerust met een reservewiel. Lees hieromtrent ons artikel Hebt u een reservewiel?
Het is niet altijd gemakkelijk om zelf een band te vervangen (wegens ontbrekende uitrusting, te strak aangedraaide bouten, enz.), maar uw bijstandverlener kan snel een pechverhelper sturen die over het materiaal en de nodige expertise beschikt.
De juiste brandstof
Het lijkt misschien verrassend, maar autopech omwille van verkeerde brandstof komt vrij vaak voor, vooral als u naar het buitenland reist. Verkeerde brandstof kan snel desastreuze gevolgen hebben voor uw motor. Wees dus heel attent en, als u er het slachtoffer van bent, belt u best snel uw bijstandsverlener.
Lees meer over dit onderwerp: Tanken met een verkeerde brandstof… wat nu?
Een wagen die u niet kent
Sommige problemen zijn te wijten aan verstrooidheid of aan het feit dat u in een auto rijdt die u niet goed kent (een huur- of leasingwagen, een vervangwagen, een geleende auto van een kennis of van een derde, …).
Onze tips:
Neem de tijd om de essentiële kenmerken en functies door te nemen van het voertuig waarin u voor het eerst gaat rijden:
– Op welke brandstof rijdt hij? Waar is en hoe opent u de brandstoftank?
– Hoe bedient u de ruitenwissers, zet u de lichten aan en uit, opent u de kofferbak of de motorkap?
– Is er een automatische deurvergrendeling?
– Waar bevinden zich de voertuigdocumenten?
– Waar zijn de fluorescerende vesten, de veiligheidsdriehoek, de brandblusser, de EHBO-doos, enz.
– Zijn er nog andere technische details die u moet weten over het voertuig voordat u de weg opgaat?
Ongevallen
Helaas kunnen wij allemaal het slachtoffer worden van een ongeval. De meeste ongevallen worden veroorzaakt door toevallige omstandigheden, maar sommige kunnen worden vermeden als de regels worden nageleefd (bvb. verkeersregels, snelheidsbeperkingen, maximaal alcoholgehalte, enz.)
Weet wat u moet doen als u getuige bent van een verkeersongeval. U vindt onze tips hierover in het artikel Hoe reageren bij een verkeersongeval?
Andere nuttige link: 12 vraagjes vóór u achter het stuur gaat zitten