Met het vliegtuig reizen met jonge kinderen die een oorontsteking (otitis) hebben, kan gevaarlijk zijn. Hieronder geven we enkele nuttige tips
Met het vliegtuig reizen met jonge kinderen die een oorontsteking (otitis) hebben, kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Hieronder geven we enkele nuttige tips om eventuele problemen te vermijden.
80% van de kinderen heeft één oorontsteking vóór de leeftijd van 3 jaar, en 45% heeft er minstens 3 gedurende de eerste drie levensjaren. De vraag is dus of een vlucht met het vliegtuig de trommelvlies van het kind kan beschadigen of veel oorpijn kan veroorzaken.
Het probleem kan ook volwassenen treffen. Elk jaar opent Europ Assistance tientallen medische dossiers naar aanleiding van een oorontsteking die tijdens de vakantie in het buitenland is opgetreden.
Een reis met het vliegtuig: het probleem van het drukverschil
Het probleem dat zich stelt wanneer men een vliegreis onderneemt met een oorontsteking, is het drukverschil tussen de binnenkant en de buitenkant van het oor. In volle vlucht zal de aanwezige lucht in de oren uitzetten en zal de overdruk via de buis van Eustachius naar buiten worden gevoerd. Bij de landing daarentegen, zal de omgevingsdruk in het vliegtuig verhogen en zal er een drukverschil optreden tussen de lucht die zich in het oor bevindt en de buitendruk.
Om deze druk weg te nemen, kunnen meerdere trucs toegepast worden: geeuwen, op een snoepje zuigen, op een kauwgom kauwen, slikken of een Valsalva-manoeuvre uitvoeren (de neus dichtknijpen en met gesloten mond proberen uit te ademen). Maar met een oorontsteking kunnen die trucs echter niet altijd toegepast worden.
Een vliegtuigreis met een oorontsteking: 4 mogelijke scenario’s
Indien uw kind een oorontsteking of een trommelvliesbuisje heeft en met het vliegtuig moet reizen, moet u rekening houden met een viertal mogelijke scenario’s:
1. Uw kind heeft een externe oorontsteking (otitis externa):
deze oorontsteking treft de uitwendige gehoorgang tussen de oorschelp en de trommelvlies. In dit geval kan een vliegtuigreis overwogen worden omdat het drukverschil binnen het oor op natuurlijke wijze kan gecompenseerd worden. Bij een externe oorontsteking kan de gehoorgang echter gezwollen zijn, kan het kind wegens oorpijn regelmatig huilen en kan het overgevoelig reageren wanneer het oor wordt aangeraakt. Omwille van de jeuk, kan het kind zijn/haar oor ook constant willen aanraken of krabben.
2. Uw kind heeft een sereuze otitis:
in dit geval moet u vóór uw afreis een dokter raadplegen. De sereuze otitis veroorzaakt een ophoping van vloeistof achter de trommelvlies. De symptomen kunnen moeilijk opgespoord worden omdat er geen infectie is (en geen pijn of koorts). Een persoon met een sereuze otitis zal slechter horen en bijgevolg bvb. het geluid van de televisie hoger zetten, laten herhalen wat men hem/haar zegt of zal zich gemakkelijk van de buitenwereld afsluiten.
Indien de dokter vaststelt dat de trommelvlies doorboord is (zodat de vloeistof kan ontsnappen), zal een vliegtuigreis mogelijk zijn. In alle andere gevallen is een vlucht afgeraden.
3. Uw kind heeft een etterende oorontsteking:
een vliegtuigreis is in dit geval absoluut afgeraden. Bij deze ontsteking zal etter (pus) zich achter de trommelvlies ophopen. De symptomen zijn zeer pijnlijk. Uw kind is zeer irriteerbaar, huilt, raakt zijn/haar oor constant aan, wordt ‘s nachts wakker en op de kussensloop zijn bloedsporen of ettersporen terug te vinden.
Het is in dit geval aanbevolen om gedurende een periode van 2 weken te wachten na genezing vooraleer men het vliegtuig neemt.
4. Tenslotte, indien uw kind een trommelvliesbuisje draagt om bvb. een chronische otitis tegen te gaan, zal er geen probleem zijn aangezien dit buisje er juist voor zorgt dat de binnen- en buitendruk van het oor gereguleerd worden.
Indien u een vliegtuigreis plant en u of uw kind symptomen vertoont van een oorontsteking, vraagt u best de raad van uw behandelende arts of pediater (of KNO-arts) vóór uw vertrek.
Lees ook onze tips om te reizen met jonge kinderen en om de beste zitplaatsen te vinden op het vliegtuig.
Laatste tip: Aangezien een oorontsteking vaak voorkomt wanneer bevuild water in de oren binnendringt bij het zwemmen of het wassen (douche, ligbad), is de oorhygiëne van groot belang. Een wattenstaafje (maar zonder diep in te dringen in de gehoorgang en door enkel het zichtbare gedeelte van het oor te reinigen!) of een oorspray kan gebruikt worden voor de oorhygiëne.
Denk eraan wanneer uw kinderen hun vakantie “in het zwembad” doorbrengen, of in de zee of een meer een frisse duik nemen!
Bescherm uzelf en uw kinderen met een reisverzekering indien u met het vliegtuig wenst te reizen.
Ook tandpijn
Wist u dat tijdens een vliegtuigreis ook tandpijn plots kan optreden?
Lees hieromtrent het artikel “Tandpijn op reis”.
Lees ook: Het “Fit-to-fly-document”
Eerste publicatie: 04/2014 - Update: 07/2023