Kunt u op skiverlof niet zonder uw snowboard?
Hoe bereidt u zich voor op het sneeuwseizoen om zo weinig mogelijk risico’s te lopen?
Wie zijn de snowboarders (sneeuwsurfers)?
Het gaat om een overwegend mannelijk publiek met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Over het algemeen heeft het snowboarden heel wat fans in de leeftijdscategorieën van >10 tot 20 jaar en van 20 tot 30 jaar. De snowboarders zijn meestel mannen, hoewel die sport steeds meer fans heeft bij het vrouwelijk geslacht. (Alpine)skiën is dan weer meer in trek bij de dertigers en ouder.
De risico’s
- Ongevallenstatistieken tonen aan dat het snowboarden 1,5 maal meer risico’s (klik hier) inhoudt dan alpineskiën.
- De meest voorkomende surfletsels (25% van alle kwetsuren) treffen de pols. Meestal treden ze op bij minder ervaren snowboarders die hun val volop met de pols opvangen en hierdoor een kwetsuur oplopen. Draag polsbeschermers en leer dus “veilig te vallen” (met gesloten vuist) indien u deze sport beoefent.
- Draag steeds een skihelm (klik hier). De helm beschermt u o.a. tegen zware hoofdletsels bij botsingen en valpartijen. Het is voor kinderen aangeraden om pas te leren snowboarden vanaf 8 jaar.
.Het dragen van een skihelm is voor kinderen verplicht op de skipistes en in de skischolen van vele landen. Elk jaar bewijzen de medische bijstandsverleningen op de skipistes hoe nuttig (om niet te zeggen onmisbaar) het is om een skihelm te dragen. Helmdragers lopen voor een derde minder kans op een hoofdletsel. Wij raden dus in elk geval de skihelm aan voor kinderen en adolescenten.
.
- Een ander typisch letsel van de snowboardbeoefenaars treft de enkel (epifysebreuken), met vaak een lange revalidatie tot gevolg.
De voorbereiding
- Voordat u op sneeuwvakantie vertrekt, moet u denken aan uw fysieke voorbereiding (klik hier) (ideaal 1 of 2 maanden vóór het vertrek) door te wandelen, zwemmen, fietsen of (rol)schaatsen. Deze sporten zullen uw spieren trainen op het surfen. Informeer u ook goed op voorhand over de eventuele sanitaire regels en beperkingen.
- Warm uw spieren op vooraleer u op de pistes gaat en start rustig aan. Hevig tekeer gaan zonder een degelijke opwarming verhoogt de kans op spierproblemen.
- Vraag raad aan ervaren, professionele surfers wanneer u uw materiaal uitkiest. Een goed afgestelde binding zal bij een valpartij minder snel leiden tot een verstuiking.
- Beginnelingen kunnen de eerste uren best begeleid worden door professionele monitoren. Ze zullen ook leren om op een “gesloten vuist” te vallen. Kies voor uw eerste afdalingen pistes met een zwakke helling.
De preventie
- Veel ongelukken zijn te wijten aan vermoeidheid. Neem regelmatig een rustpauze en forceer u niet, vooral op het einde van de dag. (Lees ook : “14u00: een gevaarlijk uur op de skipiste“)
- Gebruik zonnezalf (klik hier) met hoge beschermingsgraad (vergeet uw hals niet in te smeren), een lippenzalf en bescherm uw ogen met een skibril (de sneeuw weerkaatst de UV-stralen van de zon).
- Gebruik een goede skibril (klik hier).
- Draag kleren in drie lagen (klik hier): een laag voor de transpiratie, een laag voor de thermische bescherming en een laag om u te beschermen tegen de slechte weersomstandigheden (en tegen een val). Voor de snowboard hebt u ook nood aan een aangepaste broek en goede handschoenen.
- Kijk goed rondom u tijdens het surfen en vergeet niet dat de skiër/surfer die u op de piste voorafgaat voorrang heeft. Als u twijfelt over uw vaardigheid om tijdig te kunnen stoppen, surft u best op niet al te drukke pistes.
- Tracht niet uw medesurfers te allen prijze te verbluffen door helse toeren uit te halen zonder dat u hiervoor de vaardigheid bezit.
- Buiten de skipiste surfen (freeride), kan heel gevaarlijk zijn en kan slechts overwogen worden indien u over voldoende ervaring beschikt en indien u begeleid wordt door professionals die de plaats en de risico’s van de berg goed kennen. Neem in dit geval ook alle nodige veiligheidsinstrumenten mee om een lawine te overleven (klik hier).
Lees ook : “Op skivakantie: de uitrusting en de fysieke voorbereiding” en het dossier “Wintersporten”
Download ons e-book “Op wintersportvakantie zonder zorgen”
Eerste publicatie: 11.2014 - Update 12.2021