Droomt u ervan om uw eigen fruit en groenten te telen, maar beschikt u niet over een (moes)tuintje om dit te doen?
Hebt u een tuin, maar geen tijd om erin te werken ?
Waarom zou u uw tuin niet delen?
Heel wat Belgen dromen ervan om een tuintje te hebben om er een moestuin in aan te leggen of er fruit, groente, bloemen of kruiden in te plukken of te oogsten.
Inwoners van landelijke gebieden hebben meestal het geluk te kunnen beschikken over een kleine of grote tuin. Maar de meeste inwoners van stadsgebieden kunnen hier enkel maar van dromen.
Anderen hebben dan weer een (moes)tuin, maar geen tijd of – gezien hun hoge leeftijd – geen energie meer om erin te werken.
Iedereen kan beschikken over een tuin
Sommige steden en gemeenten hebben initiatieven ontwikkeld om eigenaars van tuinen of van percelen ertoe aan te zetten hun beschikbare grond ter beschikking te stellen van personen die een moestuintje wensen. Deze initiatieven worden meestal gestuurd door de OCMW’s.
Anderzijds staan privé-initiatieven aan de basis van het ontstaan van websites die tot doel hebben de “delers” en de “zoekers” van tuinen met elkaar in contact te brengen. De filosofie van dit soort projecten is meestal: “Ik stel mijn tuin ter beschikking en jij geeft me een deel(tje) van je oogst”.
Dit is o.a. het geval
- in Brussel: http://www.potagersurbains.be
- in Vlaanderen: via lokale initiatieven (info op Google of via de gemeente)
- in Brussel en Wallonië: http://www.pretersonjardin.be/
Niet enkel groenten, maar ook menselijk contact
Een (moes)tuin delen laat toe om tips uit te wisselen, producten, tuinmateriaal en de oogst met elkaar te delen. Hiermee worden menselijke contacten gelegd zowel tussen de eigenaars en de tuiniers, als tussen de tuiniers en de tussen de buren onderling.
Vaak worden dergelijke percelen ook ter beschikking gesteld door oudere personen die het een ideale manier vinden om ervoor te zorgen dat hun tuin onderhouden blijft en om contacten te leggen met anderen en aldus hun isolement te doorbreken.
Daarenboven is bewezen dat een tuinactiviteit heilzaam is voor de gezondheid: men werkt in open lucht in contact met de aarde, men leeft volgens het ritme van de seizoenen en men heeft het plezier om zijn eigen – biologische – groenten te eten!
Uw jonge kinderen betrekken bij uw tuinactiviteiten zal hen ook op originele wijze in contact brengen met de natuur.
Waarom geen tuintje binnenshuis?
Vindt u geen geschikt tuintje in open lucht in de nabije omgeving? Geen nood…
Het volstaat immers om over een kleine oppervlakte te beschikken op een terras (of een plat dak), een balkon of vóór een groot raam om er potten of bakken te plaatsen waarin u diverse producten kunt telen gaande van fruit tot groenten of keukenkruiden.
Hebt u er zin in? Een kleine opzoeking op het internet zal u toelaten om een heleboel ideeën en tips hieromtrent te vergaren.
Niets weerhoudt u er nog van om uw groene vingers te testen en uw omgeving te verrassen met uw oogst!