Vertrekt u binnenkort op reis? Welk uw reisbestemming ook is, vergeet uw reisapotheek niet en controleer vóór uw vertrek of u niets vergeten hebt. Hieronder geven wij u een kleine checklist.
Hieronder vindt u een lijst met nuttige voorwerpen die, afhankelijk van het type reis dat u onderneemt, gewoonlijk deel uitmaken van een reisapotheek:
- De geneesmiddelen die u gewoonlijk gebruikt. Voorzie een kleine reserve.
- Een ontsmettingsmiddel.
- Steriele kompressen, hechtpleisters, verband, pincet, kleine schaar, thermometer, wattenstaafjes, watten, kleine spiegel.
- Pijnstillers en koortsbestrijders.
- Zonneproduct met hoge beschermingsfactor, hydraterende zalf.
- Producten om allergieën en om diarree te bestrijden.
- Anticonceptiva en voorbehoedsmiddelen.
- Bescherming tegen muggensteken.
- Oogproducten, oordopjes.
- Producten voor baby’s of kinderen.
- Naargelang van het land: preventieve beschermingsmiddelen tegen malaria en waterzuiveringspastilles.
Enkele nuttige tips :
– Iets meer dan 50% van de reizigers die met het vliegtuig vertrekt, neemt een reisapotheek mee, maar weinigen kijken de inhoud ervoor daadwerkelijk na vóór het vertrek! Vergeet dit dus niet te doen…
– Tracht de gegevens van uw behandelende geneesheer bij de hand te hebben en vergeet niet uw Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee te nemen, afgeleverd door uw ziekenfonds.
– Neem uw reisbijstandskaartje mee waarop het nummer van uw lidmaatschap genoteerd is.
– Indien u een behandeling volgt met geneesmiddelen, neemt u best een reservevoorschrift mee.
– Vergeet ook niet een paar mondmaskers mee te nemen (Covid maskers). Zolang de pandemie blijft woeden in de wereld, is het nuttig om zich te blijven beschermen. Op sommige plaatsen is een mondmasker trouwens nog steeds verplicht.
– Neem liefst geen vloeibare medicijnen mee (zoals siropen).
– Reist u met het vliegtuig? Er bestaan strikte regels in verband met de voorwerpen die u in uw handbagage mag meenemen. Raadpleeg hieromtrent de website van de luchthaven van vertrek of van uw luchtvaartmaatschappij.
– Hou rekening met eventuele uurverschillen als u op regelmatige tijdstippen medicatie inneemt.
– In sommige landen mag u slechts geneesmiddelen invoeren mits een medisch attest dat is opgemaakt in het Engels en/of Frans.
– In geval van een dringend medisch probleem verwittigt u eerst de plaatselijke hulp- of de nooddiensten. Neem nadien contact op met uw reisbijstandsmaatschappij.
– Aanbevolen website voor alle informatie over de reisgeneeskunde: Instituut voor Tropische Geneeskunde: www.itg.be