Plan je een verblijf in een vakantiewoning?
Overloop dan even of je echt alles weet over het huren van een vakantiewoning en vermijd enkele veel voorkomende valkuilen.
Onze blogster Lisa geeft je enkele goede tips.
Vakantiewoningen vieren hoogtij bij de Belgen! Dit werd bevestigd in de Barometer van de vakantiewoningen van Europ Assistance en later nog in de Vakantiebarometer 2021. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat het huren van een privéplekje niet enkel veiliger is dan een verblijf in drukke hotels, maar over het algemeen staan vakantiewoningen garant voor extra privacy, rust en comfort.
Zoek een vakantiewoning op betrouwbare websites
De boekingswebsite voor particuliere vakantiewoningen die iedereen kent is Airbnb. Vrbo en FlipKey zijn misschien minder bekende, maar betrouwbare alternatieven. Novasol, Belvilla, Interhome, Pierre & Vacances en Tui zijn ook bekende organisaties. Homes & Villas by Marriott International biedt eveneens vakantiewoningen van particuliere verhuurders aan, maar focust zich op de meer luxueuze huurwoningen. Op de grote boekingswebsites van hotels (Booking.com, Hotels.com, Expedia) kan je trouwens ook terecht voor vakantiehuisjes en -appartementen, maar het grootste overzicht (met meer dan 18 miljoen woningen van 600 websites) vind je op de handige databasewebsite HomeToGo. En tegenwoordig worden woningen ook aangeprezen via sociale mediakanalen zoals Instagram en Facebook. Op het internet vindt je dus enorm veel mogelijkheden.
Betrouwbaar?
Alle bovenstaande websites hebben met elkaar gemeen dat ze een groot, wereldwijd aanbod hebben van huurwoningen en een relatief veilig systeem voor het vooraf checken van woningen en hun eigenaars. Zo worden de achtergrond en het adres van een verhuurder altijd gecontroleerd samen met de beschrijving van het verhuurde goed en kunnen huurders recensies achterlaten en in het slechtste geval een verhuurder rapporteren. Bij het gebruiken van elke website komt er ook een basisgarantie en ondersteuning in geval van annulatie of problemen met de verhuurder. Los hiervan kan je dus ook voor particuliere, kleinere of lokale huurorganisaties kiezen, maar dan heb je soms minder garantie dat het huren van de woning er veilig en correct verloopt.
Voor je online naar een vakantiewoning gaat zoeken, kan je ook andere reisopties overwegen. Wie liever niet tijdens het hoogseizoen op hotel gaat of bij particulieren in een bed & breakfast verblijft, kan gaan kamperen of op iemands huis en huisdieren gaan letten.
Zou je graag het regelmatige gebruik van een vaste vakantiewoning aankopen? Dan is de formule van timesharing misschien iets voor jou.
De valkuilen van de verhuur van vakantiewoningen
Er zijn ontelbare zaken waar je op moet letten bij het boeken van een vakantiewoning. Dan gaat het niet enkel over de staat van de woning zelf, maar ook over de locatie, het contact met de verhuurder, eventuele voorwaarden voor het huren en de annuleringsopties. Hier zijn per onderwerp enkele belangrijke vragen die je je moet stellen bij het huren van een vakantieplekje.
Woning, prijs en locatie
- Krijg je waar voor je geld? Het is niet omdat je een duur appartement gevonden hebt in het centrum van een stad dat de woning beter is dan een goedkopere (en vaak ruimere) variant aan de rand van de stad. Bestudeer foto’s aandachtig en lees recente recensies.
- Hoe een woning er van buitenaf uitziet is vaak veelzeggend. Geef het adres dus eens in op Google Street View en bekijk de gevel, straat en omgeving zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Omdat je verblijfslocatie ook meespeelt, weeg je best je opties af. Bevinden de plekken die je wilt bezoeken zich op wandelafstand of kies je ervoor om het openbaar vervoer te gebruiken? Misschien is het handiger om een (huur)auto tot je beschikking te hebben. Vaak lenen verhuurders je ook graag hun fietsen.
- Gelinkt aan je vervoersopties tijdens je verblijf, is het belangrijk om te letten op de veiligheid van een locatie. Check wat anderen over de plek schreven. Zijn er klachten over de buurt? Reis je alleen en ligt de vakantiewoning op een afgelegen plek?
De praktische kant
- Zijn er voldoende bedden en slaapkamers voor alle reizigers? Indien iemand op een zetelbed of extra matras moet slapen: zijn jullie er al uit wie zich zal opofferen? Is er slechts 1 badkamer voor 3 koppels of moet je door de ene slaapkamer gaan om de andere te bereiken? Denk praktisch na over hoe het verblijf zal verlopen.
- Let op de details: zijn handdoeken, zeep, koffie en keukengerei aanwezig of moet je alles zelf meebrengen? Is het de bedoeling om zelf te koken?
- Wil je een plek voor een langere periode huren? Kies dan eerder voor een woning met grotere huishoudelijke apparaten om je verblijf praktisch te laten verlopen. Is er eventueel een wasmachine, vaatwas en (microgolf)oven?
- Voor een grotere groep is een extra sleutel geen overbodige luxe.
- Kom je met de auto? Vraag je verhuurder dan of er een veilige parkeerplaats aan het huisje of appartement is.
- Van plan om tijdens je reis enkele dagen te werken? Vraag of de wi-fi voldoende sterk en betrouwbaar is, als die zelfs al voorzien wordt.
- Denk aan met wie je reist. Zijn huisdieren toegelaten? Zijn er speciale voorzieningen voor gasten met kinderen?
- Zijn al je reisgenoten op de hoogte van wat de huurwoning aanbiedt en wat niet?
Het contact met de verhuurder
- Heb je het e-mailadres van de eigenaar? Zijn telefoon- of gsm-nummer? Spreken jullie een zelfde taal om vlot te kunnen communiceren?
- Check bij een particuliere verhuurder altijd of hij of zij in de vakantiewoning zelf woont. Daarmee kan bedoeld worden dat je nog altijd een gemeenschappelijke inkom, gang of zelfs trap moet delen.
- Stel eventuele vragen aan de verhuurder voor je aankomt. Niet enkel maak je zo al (online) kennis, maar kunnen afspraken gemaakt worden rond bijvoorbeeld het achterlaten van je bagage als de huurwoning nog niet klaar is. Dat is aangenamer dan op het moment zelf die zaken te moeten bespreken of onderhandelen.
- Hou rekening met eventuele regeltjes of de kleine letters. Vraagt de verhuurder om muisstil te zijn na 22u? Dan is het voor jou en je groep vrienden die het ‘s avonds vaak laat maken misschien niet de beste optie.
- Vertrouw bij het contact met de verhuurder op je instinct. Krijg je geen verwelkomende indruk van je gastheer? Kies dan voor een verhuurder waar je een aangenamer gevoel bij hebt. Duurt het lang om een antwoord te krijgen op je vragen of reageert de eigenaar ontwijkend of zelfs onbeleefd?
- Vraagt de verhuurder een huurwaarborg in geval van schade? Wanneer krijg je die dan teruggestort? Let op een correcte documentatie daarvan en denk kritisch na over hoeveel gevraagd wordt.
Wacht niet te lang met boeken
Van zodra je een woning gekozen hebt, hoef je je enkel nog te bekommeren over de betaling en het check-inproces.
Dien je onmiddellijk te betalen of wordt het gedrag op je rekening geblokkeerd tot de dag van aankomst? Als je gratis of met beperkte kost kan annuleren, is het praktisch om te weten tot wanneer dat kan. Check ook de voorwaarden van een annulatie. Krijg je je betaling terug in geval van ziekte of een geannuleerde vlucht?
Bespreek met de verhuurder hoe de check-in verloopt. Zal hij of zij je persoonlijk begroeten of haal je met een code je sleutel uit een kluisje? Vanaf wanneer ben je welkom? Moet je ‘s avonds voor een bepaald uur arriveren? Is er een extra kost gebonden aan een latere aankomst?
Heb je een vakantiewoning ontdekt die je hart doet smelten? Wacht dan niet te lang met boeken. Hoewel je ongetwijfeld een antwoord wilt op al je vragen, breng je je boeking best in orde van zodra je overtuigd bent. Sommige websites bieden je een bedenktijd aan. Binnen die tijd moet je de boeking dan bevestigen, of de woning wordt opnieuw vrijgegeven voor andere huurders.
Vóór en op het einde van het verblijf
Van zodra je arriveert, doe je er goed aan om te controleren of alles werkt. Komt er warm water uit de douche? Werken het fornuis en de lichten? Kan je de achterdeur goed sluiten? Je verblijf zal aangenamer verlopen als jij en de eigenaar meteen op de hoogte zijn van eventuele problemen met de woning.
Tijdens je verblijf dien je natuurlijk voor je vakantiewoning te zorgen alsof het je eigen huis is. Uit respect voor de eigenaar hou je het liefst netjes en breng je hem of haar meteen op de hoogte als je iets (per ongeluk) kapot hebt gemaakt. Sluit het vakantiehuis of -appartement altijd goed af bij het verlaten van de woning om diefstal te vermijden.
Heb je een fijne vakantie achter de rug? Dan is het tijd om je huurwoning correct te verlaten. De eigenaar zal je laten weten hoe de check-out verloopt. Misschien moet je hem of haar de sleutel persoonlijk teruggeven of gewoon in de woning achterlaten.
Vraag de verhuurder vooraf wat verwacht wordt qua schoonmaken. Sinds het coronavirus wordt vaak een bijkomende schoonmaakkost aangerekend die sterk kan variëren in prijs. Laat alles dus zo proper mogelijk achter, maar doe ook geen onnodig werk zoals stofzuigen of dweilen als een schoonmaakkost wordt aangerekend. Een voordeel van zelf je vuile borden af te wassen en alle rommel in de juiste vuilbak te sorteren, is dat je ongetwijfeld een goede review zal krijgen van de eigenaar. Daarop kan je terugvallen bij het boeken van een volgende woning via dezelfde website.
Geniet van je vakantie en vergeet niet om te kiezen voor een betrouwbare reisverzekering!
Een aanvullende verzekering om uw huurwaarborg te beschermen
Omdat ongelukken snel gebeuren, heeft Europ Assistance een verzekeringsproduct gelanceerd onder de naam “Easy Rent”, dat uw huurwaarborg beschermt. Voor een bescheiden bedrag krijgt u het bedrag van uw borgsom terug, waarbij de herstellings- of vervangingskosten van een beschadigd voorwerp door de verzekering worden gedekt.
Klik hier voor meer informatie over de Easy Rent-verzekering.
Over onze blogster Lisa :
Lisa is een freelance blogster die het afgelopen jaar op haar eentje Australië heeft verkend met haar Jeep. Wanneer ze niet aan het reizen is, kan je haar in de zetel vinden met haar konijn Nelson op schoot en een of andere taalcursus in de hand. Je kan haar persoonlijke blogs over Griekse mythologie en Bali vinden op haar website, lisasvividwriting.com.