De Vakantiebarometer van de zomer 2021 van Europ Assistance

De Vakantiebarometer van de zomer 2021 van Europ Assistance

De coronacrisis beïnvloedt steeds de reisplannen van de Belgen: minder Belgen zullen deze zomer op vakantie gaan, met een minder hoog budget, en velen kiezen voor eigen land. De Covid-19 pandemie en de sanitaire maatregelen drukken duidelijk hun stempel op de keuze en de gedragingen van de Belgische vakantiegangers.

Europ Assistance stelt haar 20ste Vakantiebarometer voor. Zoals de vorige edities, heeft deze uitgave vooral als doelstelling om bij de Europeanen te peilen naar hun intenties om op reis te gaan, hun motivatie, vakantiebestemmingen, budget en favoriete soort vakantieverblijf. Er wordt dit jaar ook een vergelijking gemaakt van de huidige tendensen met die van de periode vóór de coronacrisis. Europ Assistance peilde dit jaar eveneens naar de impact van de coronacrisis op de vakantiegangers. De cijfers hieronder schetsen in het bijzonder een beeld van de Belgische resultaten.

 • Vakantieplannen: 53% van de Belgen verklaart in de zomer 2021 op reis te zullen vertrekken, wat een daling is van 12 punten t.o.v. 2019, het jaar vóór de coronacrisis.
 • Duur van de reis: Korte vakanties van maximum 1 week blijven in trek de Belgen (43%, +3 ptn vs 2019), vakanties van 2 weken dalen met 2 punten (35%), langere vakanties van 3 weken en meer dalen eveneens licht (21%, – 2ptn).
 • Frequentie van de reis: Van de 53% van de Belgen die in de zomer 2021 op vakantie wil gaan, verklaart 36% slechts één keer te zullen vertrekken (-3 ptn) en 17% meerdere keren (-9 ptn).
 • De impact van Covid-19 op het reizen: Voor 54% van de Belgen heeft de Covid-19 pandemie een impact op hun plannen. 39% van de Belgen misten omwille van de sanitaire beperkingen het feit dat ze niet naar het buitenland konden gaan.
 • Vakantiebestemmingen: Frankrijk blijft onveranderlijk de belangrijkste buitenlandse en nabije bestemming voor onze landgenoten (38%, +6 ptn) maar wordt dit jaar gevolgd door België (32%, +17 ptn). Spanje volgt op de derde plaats (19%, =). Italië (10%,-1pt) en Nederland (10%, +2 ptn) vervolledigen de Top 5. Opvallend is de keuze van België en Nederland bij de Nederlandstaligen (resp. +17 ptn en + 4 ptn).
 • Het gemiddeld vakantiebudget van de Belgen voor deze zomer (gemiddelde van alle types gezinssamenstellingen) daalt maar liefst met 12% en bedraagt € 1.983 (vs 2.179 in 2019). Bij Nederlandstaligen bedraagt het vakantiebudget van deze zomer €1.994, bij de Franstaligen € 1.972.
  De lage budgetten (< € 1.500) zijn dit jaar talrijker (53%, +12 ptn), de hoge vakantiebudgetten (> € 2.500) zijn minder talrijk (21%, -12 ptn).
 • Type logement: 40% van de Belgen kiest nog voor een hotel (-13 ptn) terwijl een hoger aantal Belgen kiest voor een appartement of vakantiewoning. (39%, + 4ptn) of voor een caravan of mobilhome (10%, +5 ptn).
 • Ecologische voetafdruk: voor 12% van de Belgen speelt de ecologische voetafdruk een vitale rol bij de keuze van hun bestemming, bij 50% is het een belangrijk keuzecriterium. Velen zijn bereid hun vakantiewijze aan te passen om zo hun ecologische voetafdruk te verminderen.
 • Het type vakantiebestemming: Vakantie aan zee blijft het meest populair (55%,
  – 2 ptn), maar dit jaar zijn vooral plattelandsvakanties in trek (31%, + 8 ptn), terwijl rondreizen en citytrips minder aanhang krijgen.
 • Vervoersmiddel om vakantiebestemming te bereiken: de wagen is dit jaar populairder dan in 2019 (62%, +7ptn), samen met de trein (12%, + 3 ptn), dit ten nadele van het vliegtuig (30%, -13 ptn). Wellicht wordt dit verklaard door sanitaire redenen en de keuze voor nabij gelegen reisbestemmingen.
 • De perfecte vakantie: De Belgen willen tijdens hun vakantie vooral ontspanning (30%, -14 ptn), omringd door hun familieleden (44%, – 3ptn) en van hun vakantiewoning genieten (31%, + 13 ptn).

Het typische profiel van de Belgische reiziger in de zomer 2021

Belgen zullen minder talrijk zijn om op vakantie te vertrekken tijdens de zomer 2021.
Zij die vakantieplannen hebben:

 • beschikken over een lager vakantiebudget dan vóór de coronacrisis;
 • blijven meer in eigen land of kiezen nabije bestemmingen en gaan er met de auto naartoe;
 • gaan op vakantie met hun bubbel om te ontspannen en te genieten van hun vakantiewoning op een rustige plek;
 • zijn bezorgd voor hun gezondheid en die van hun naasten;
 • vinden de vaccinatie tegen Covid-19 belangrijk om gerust op reis te kunnen vertrekken en hoewel ze zich vragen stellen over het vaccinatiepaspoort, zijn ze niet tegen de invoering ervan;
 • gedragen zich steeds bewuster van hun ecologische voetafdruk.
Deze enquête werd telefonisch uitgevoerd door Ipsos tussen 5 en 20 mei 2021 via een steekproef bij 11.002 Europeanen (Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Oostenrijkers,  Belgen, Zwitsers, Polen, Tsjechen en Portugezen) en bij 3.000 niet-Europeanen (Amerikanen, Chinezen en Thai). Dit gebeurde online en volgens de quotamethode (geslacht, leeftijd, beroep van het gezinshoofd, na onderverdeling per regio en grootte van de agglomeratie). De resultaten van de internationale  enquête zijn beschikbaar op www.europ-assistance.com.

mobiliteit

Laat een antwoord