De valstrikken van de wind
Of de wind langs voor, langs achter of zijdelings blaast, bij harde wind en hevige rukwinden kan het heel gevaarlijk zijn om met de wagen te rijden. Wees op uw hoede bij hevige windstoten en volg enkele veiligheidstips op.
Wind en wagen
- Een lichte wagen zal sneller de windstoten ondergaan en instabieler zijn dan zwaardere kalibers. Hetzelfde geldt voor hogere voertuigen (bvb. bestelwagens) of voertuigen met een lading op het dak of met een dakkoffer.
- Voertuigen met een aanhangwagen of caravans zijn eveneens zeer gevoelig aan het effect van zware windstoten en kunnen gaan slingeren.
- Verlies het belang van de autobanden niet uit het oog: enkel autobanden in goede staat, aangepast aan de weersomstandigheden en naar behoren opgepompt, bieden een goede wegvastheid.
Wanneer de wind op de wagen inbeukt…
De oriëntatie en de kracht van sterke rukwinden (hoger dan 90 km/u), al dan niet vergezeld door regen, kunnen bij het rijden heel gevaarlijk zijn. Het voertuig krijgt plots een zijdelijkse druk te verduren waardoor het instabiel wordt of van zijn baan afwijkt. Hierbij enkele tips om in dergelijke omstandigheden goed te reageren:
- Matig uw snelheid, vooral op wegen waar men gewoonlijk snel rijdt, zoals de autosnelwegen.
- Blijf op uw hoede, niet alleen om gepast te reageren op een plotse windstoot, maar ook op het gedrag van andere weggebruikers (ook van de voetgangers!).
- Houd uw stuur stevig vast zodat u uw voertuig goed op de baan kunt houden.
- Laat een veiligheidsafstand tussen uw voertuig en het voertuig dat u voorafgaat.
- Indien u van u baan afwijkt: vertraag en breng uw voertuig terug op de baan door de ogen te richten op het traject dat u wilt volgen. Vermijd bruuske bewegingen.
- Indien u op de autosnelweg rijdt: houd rechts aan op het eerste rijvak. Dit zal u toelaten om over een “veiligheidsmarge” te beschikken indien de wind u naar links duwt.
- Vermijd indien mogelijk om de andere voertuigen in te halen. Bij een inhaalmanoeuvre zou het ingehaalde voertuig in uw richting kunnen uitwijken. Houd hiermee rekening. Hetzelfde geldt wanneer u tegenliggers zou kruisen.
- Trucks inhalen:
Bij zware zijdelingse windstoten zal een vrachtwagen die ingehaald wordt fungeren als een scherm. Wanneer uw voertuig het windveld verlaat, zal het de neiging hebben om dichter bij de vrachtwagen te komen. U zult dus moeten bijsturen door u lichtjes van de vrachtwagen te verwijderen en een veiligheidsruimte tussen de twee voertuigen in te lassen. Het tegengestelde effect zal optreden wanneer u terug in het windveld komt. Uw wagen zal dan opnieuw onderhevig zijn aan de rukwinden en het risico lopen plots naar links uit te wijken.
Het zelfde effect kan optreden wanneer u in of uit een tunnel rijdt. - Rijden in een bos/woud of op een baan waarvan de berm hoger is dan het rijvak, kan de wind eveneens afschermen. Wanneer deze natuurlijke bescherming wegvalt, kan het voertuig weer onderhevig worden aan windstoten.
- Bergwegen en wegen langs de kustlijn kunnen bij hevige wind zeer gevaarlijk zijn.
- Wees dubbel zoveel waakzaam indien het wegdek glad of nat is (aquaplaning).
- Bij stormweer is het aangeraden om – indien mogelijk – niet de weg op te gaan. Raadpleeg de weersinformatie (en voor het weer in België, de website van het KMI). Rijd niet op plaatsen waar afknakkende takken of door de wind meegesleurde voorwerpen op uw voertuig kunnen vallen.
Lees ook:
Hoe beschermt u uw woning tegen stormweer? U vindt er o.a. ook de Schaal van Beaufort.