De gipsvlucht 2024 van Europ Assistance

De gipsvlucht 2024 van Europ Assistance

Er waren minder skiongelukken tijdens de krokusvakantie van de Vlamingen (9 tot 17 februari 2024) ondanks ongunstige skiomstandigheden en gespreide schoolvakanties.

Op zaterdag 17 februari 2024 repatrieerde Europ Assistance Belgium 33 personen waaronder 8 gekwetsten vanuit Salzburg op haar jaarlijkse “Gipsvlucht”.

De krokusvakantie 2024

  • Gewoontegetrouw vertrokken veel Belgen in de winterperiode opnieuw naar de skigebieden. In 2024 was de vakantieperiode echter anders ingedeeld bij Nederlandstaligen en Franstaligen. Terwijl de Nederlandstaligen hun krokusvakantie beëindigden op 18 februari, moest de vakantieperiode van de Franstaligen pas op 26 februari beginnen. Dit gegeven had uiteraard een invloed op de cijfers en tendensen.
  • Tijdens de krokusvakantie van de Vlamingen ontving Europ Assistance 9.017 telefonische oproepen, met een traditionele piek op maandag (1.464 oproepen op maandag 12 februari), en werden bijkomend zo’n 1.300 bijstandsaanvragen geregistreerd via de applicatie.  
  • Er werden tussen 9 en 16 februari 2024 in totaal 122 medische skidossiers geopend, een daling met 40% in vergelijking met de krokusvakantie 2023. Deze daling wordt verklaard door de gespreide vakantieperiodes en de meestal ongunstige skiomstandigheden op heel wat lager gelegen plaatsen, waar de skiërs zich op de pistes minder konden uitleven.
  • 15% van de medische skidossiers resulteerde in een ziekenhuisopname (t.o.v. 12% in 2023).
  • De skibestemmingen met het grootste aantal medische skidossiers waren Frankrijk (40%), Oostenrijk (33%), Italië (15%) en Zwitserland (12%).
  • Het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden kende een lichte stijging (+3% t.o.v. 2023).

Ongewone omstandigheden

Geen ideale weersomstandigheden:
Naar jaarlijkse gewoonte, is de krokusvakantie voor de Belgen de gelegenheid bij uitstek om massaal naar de sneeuw te trekken. Maar de schaarse sneeuwval op veel plaatsen en de heel zachte temperaturen hebben veel skiërs genoodzaakt om op zoek te gaan naar sneeuwzekere skioorden op hoger gelegen gebieden.

In het weekend van 10 februari 2024 is op veel plaatsen verse sneeuw gevallen, vooral in de zuidelijke delen van de Alpen. Op talrijke plaatsen viel de sneeuw ook op een ondergrond met ijsplekken, wat soms tot gevaarlijke situaties kon leiden. Tijdens de krokusvakantie bleef het weer in de Alpen droog of licht wisselvallig met zachte temperaturen. Op lager gelegen gebieden viel soms wat regen die ’s nachts kon aanvriezen. De beste skipistes moest men dus in hoger gelegen gebieden gaan opzoeken. Sommige skipistes werden op niveau gehouden dankzij sneeuwkanonnen. De pistes die open waren, konden op sommige momenten bijgevolg ook bijzonder druk zijn. De drukkere pistes en het feit dat de sneeuwkwaliteit meestal slecht was, heeft ertoe geleid dat skiërs voorzichtiger moesten zijn, hun snelheid moesten matigen en bijgevolg minder talrijk waren om zware kwetsuren op te lopen.

De schoolvakanties van de Belgen:
In 2024 was de timing van de vakantieperiodes voor de Belgen opnieuw heel bijzonder. De Nederlandstalige gemeenschap had traditiegetrouw haar krokusvakantie tijdens de carnavalsweek (10 tot 18 februari). Bij de Franstalige gemeenschap begon de wintervakantie (“congé de détente”) pas op 26 februari en duurde ze twee weken.  Het jaar voordien viel de eerste vakantieweek in dezelfde periode voor beide taalgroepen, maar hadden de Franstaligen een extra week van 27 februari tot 5 maart 2023.

De Gipsvlucht 2024 van Europ Assistance

Naar jaarlijkse gewoonte bood Europ Assistance personen met skiblessures die geen dringende repatriëring vereisten of die bij hun familie ter plaatse wilden blijven, de mogelijkheid om op het einde van de krokusvakantie naar huis gebracht te worden aan boord van haar “Gipsvlucht”.

Aan boord van de Gipsvlucht van Europ Assistance namen dit jaar in totaal 33 onfortuinlijke vakantiegangers plaats waarvan 8 gekwetsten van de skivakantie en 4 personen die gerepatrieerd worden naar aanleiding van een technische panne van hun voertuig in Oostenrijk. De Gipsvlucht vloog van Brussel naar de luchthaven van Salzburg en terug op zaterdag 17 februari. De repatriëring vanuit de Oostenrijkse skigebieden gebeurde in samenwerking met Brussels Airlines in een A319.

vakantie

Laat een antwoord