Wat is de invloed van vakantie op uw gezondheid en op uw geluksperceptie?
Maakt vakantie u echt gelukkig?
Hoe lang blijft dit geluksgevoel duren?
Wat is de invloed van vakantie op uw gezondheid en op uw geluksperceptie? Maakt vakantie u echt gelukkig? Hoe lang blijft dit geluksgevoel duren?
Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben afgelopen jaren het effect bestudeerd van vakantie op het gevoel van welbehagen en op de gezondheid van werkende mensen.
Uit die studie, die in 2012 werd uitgegeven door Jessica de Bloom, komen een aantal zeer opmerkelijke bevindingen naar voren.
De weldaden van korte vakanties
Korte vakanties van 4 of 5 dagen hebben een onmiddellijke sterk positieve invloed op het gevoel van welbehagen en op de gezondheid van de werkende mensen. Tijdens de vakantieperiode nemen de gevoelens van vermoeidheid en van spanning af en de voelen de vakantiegangers zich snel gelukkiger.
Maar dit effect verdwijnt meteen na hun werkhervatting: één dag na hun terugkeer op het werk voelen de meeste mensen zich precies zoals in de periode die voorafging aan hun vakantie.
Een korte vakantie laat dus toe om snel te ontstressen en op krachten te komen, maar het effect is slechts van korte duur.
De weldaden van lange (zomer)vakanties
Er werd ook onderzoek gevoerd naar de invloed van een gemiddelde zomervakantie van 3 weken.
Dit waren de vaststellingen:
- Het geluksgevoel neemt tijdens de vakantie pijlsnel toe. De stress en de vermoeidheid neemt snel af, maar het gevoel van welbehagen kent pas een piek rond de 8ste vakantiedag.
- De manier waarop men zijn vakantie oorspronkelijk heeft gepland en uiteindelijk effectief doorbrengt, heeft rechtstreeks een invloed op de manier waarop men zich voelt: het vermogen om van de activiteiten te genieten, de ontspanning, de tijdsbesteding (zowel actief als passief), de slaapkwaliteit, …
Gaat u op vakantie om uit te rusten? Plan dan niet teveel activiteiten die uw behoefte aan rust in de war zouden kunnen brengen.
Gaat u tijdens de vakantie liever sporten? Spendeer dan niet teveel tijd aan passieve activiteiten (lezen, rusten, tv-kijken, zonnebaden,…) en blijf actief. U zou anders het gevoel kunnen hebben dat uw vakantie mislukt is. - Gedurende de eerste werkweek keert het geluksgevoel terug naar het niveau van vóór de vakantie. Hoe sterker het positieve vakantie-effect is geweest, hoe langer dit effect aanhoudt na de werkhervatting.
Heeft het nut om op vakantie te gaan?
- Heel zeker, want het onderzoek heeft aangetoond dat mensen die gedurende langere tijd niet op vakantie gaan, vaker ziek of depressief worden.
- Vakantie helpt om afstand te nemen van de stressfactoren van het dagelijkse leven: men relativeert beter de problemen en benadert ze vanuit een ander perspectief. Men is dan ook beter bewapend tegen toekomstige stressfactoren.
- Vakantie schept banden en verscherpt de verbondenheid tussen de reisgenoten die dezelfde geluksmomenten hebben meegemaakt.
En tenslotte hebben de reisvoorbereidingen meestal ook een ontspannende en gelukbrengende invloed op de toekomstige reizigers.
Men moet niet noodzakelijk ver reizen: vakantie dicht bij huis, of zelfs thuis (“staycation”) kunnen u eveneens een gevoel van welbehagen geven… voor zover u erin slaagt u los te koppelen van uw dagelijkse beslommeringen en van uw huiselijke activiteiten!
Besluit
- De positieve effecten van vakantie zijn (jammer genoeg) van korte duur nadat men het werk hervat. Best is om gedurende het hele jaar regelmatig korte vakanties van enkele dagen in te lassen om zich gelukkig te voelen en de batterijen op te laden.
- Om volledig te kunnen ontstressen en een stevig gevoel van welbehagen op te wekken moet men langere tijd op vakantie gaan (minimum 8 dagen). Hierbij kiest men best voor een tijdsbesteding die men zelf in de hand heeft en activiteiten waaraan men plezier beleeft.
- Zorgeloos op vakantie vertrekken, is ook van onschatbare waarde!
De resultaten van het onderzoek kunnen geraadpleegd worden in de publicatie “Journal of Happiness Studies”.