Draagbare telefoons zijn een uitgelezen doelwit voor hackers. Is het bijgevolg nuttig om een antivirus te installeren op een smartphone? En geldt dit ook voor een antivirus-app voor tablets?
Volgens een studie van Hootsuite/Wearesocial besteden Belgen van 18-64 jaar gemiddeld 5u09 per dag op het internet waarvan 1u55 op hun smartphone. 93% van de Belgen, alle leeftijden meegerekend, heeft een smartphone en/of een tablet. Hackers weten dit en gebruiken dan ook graag smartphones en tablets als doelwit.
Studies tonen aan dat hackers steeds vaker smartphones aanvallen. In 2016 gaf Nokia te kennen dat ongeveer 1% van hun telefoons gehackt was en stelde een stijging vast van 83% van het aantal cyberaanvallen. Het bedrijf Kaspersky Lab, een uitgever van antivirusprogramma’s, bevestigde dat het aantal cyberaanvallen op mobiele toestellen op één jaar tijd verdubbeld is.
Het is dus aangewezen om uw mobiele toestellen te beschermen tegen hackers. Maar hoe doet u dat? Biedt een smartphone antivirus een oplossing om alle cyberaanvallen te counteren?
De voordelen van een antivirus-app voor smartphones
Een specifieke antivirus voor smartphones beschermt uw draagbare telefoon tegen aanvallen van buitenaf. Of u nu een betalende, een freemium of een gratis versie kiest, een antivirus-app voor smartphones werkt steeds op dezelfde manier: de software scant uw smartphone, zoekt naar virussen en naar pogingen tot diefstal van uw identiteit of van uw gegevens.
Net als bij een antivirus voor computers, kan een antivirus voor smartphones actief zijn op vele vlakken: de VPN-verbinding, de analyse van het wifinetwerk, de vergrendeling van de locatiemodus,… Het zijn vaak betaalde opties die u een volledige bescherming bieden en u toelaten om zorgeloos te surfen op het internet.
Een antivirus wanneer uw smartphone ouder wordt
Een smartphone die al enkele jaren meegaat, loopt een groter risico om aangevallen te worden door hackers. Zoals vermeld in onze blogartikels, zijn updates uiterst belangrijk om uw toestel te beschermen. Bij smartphones die een bepaalde leeftijd overschrijden, gaan de producenten die updates echter weglaten.
Is uw telefoon ouder dan drie jaar? Dan is een antivirus-app voor smartphones zeker noodzakelijk. Het antivirus compenseert de onuitgevoerde updates en biedt een optimaal beschermingsniveau.
De nadelen van een antivirus-app voor smartphones
Een gratis antivirus biedt reeds een goede bescherming maar heeft als nadeel dat u zal veel uitnodigingen zal krijgen om extra tools te downloaden tegen betaling. Die storende reclame maakt uw ervaring met de software minder aangenaam. U kunt zelfs het gevoel hebben dat u voortdurend spams en ongewenste berichten ontvangt.
Een ander nadeel is dat een antivirus-app voor smartphones redelijk wat ruimte in beslag neemt op uw telefoon en bovendien ook veel energie verbruikt. Wanneer een antivirus op de achtergrond actief is, wordt dat probleem alleen maar groter. Uw batterij en de snelheid van uw telefoon kunnen hieronder lijden. Onrechtstreeks kan een antivirus ook zorgen voor een oververhitte telefoon!
Moet u een antivirus op uw iPhone installeren?
De smartphones van Apple werken eigenlijk als een ‘vacuüm verpakking’. Alle applicaties die op een iPhone worden uitgevoerd, zijn actief binnen een ‘sandbox’, een vergrendelde omgeving die alle externe interacties tegenhoudt.
Een antivirus is dus niet noodzakelijk op een iPhone. Sinds 2015 verbiedt Apple zelfs antivirussoftware in de eigen App Store. Uiteraard kunt u wel andere beschermende tools downloaden en installeren (VPN, wachtwoordmanager, wifianalyse) zodat u nog beter beschermd bent.
Wat met een antivirus op tablets?
Net als bij smartphones, wordt ook een antivirus op tablets sterk aangeraden. Ook tablets lopen immers het risico om aangevallen te worden door hackers.
Maak wel steeds een onderscheid tussen Apple en de andere fabrikanten.
Een antivirus-app voor iPads
In de App Store zal u geen antivirusprogramma’s vinden. Apple verbiedt immers dit soort software. U zal er wel applicaties vinden om veilig te surfen, maar ook niet meer dan dat.
Volgens Apple is het eigen beheerssysteem voldoende beschermd tegen de traditionele virussen dankzij een nauwkeurige opvolging op het vlak van beveiliging: er worden heel wat updates aangeboden om uw omgeving te beveiligen.
Dat wil echter niet zeggen dat uw systeem 100% beveiligd is. U kunt altijd een frauduleuze e-mail openen en het slachtoffer worden van afpersing of diefstal van uw gegevens. Net als bij ieder verbonden toestel, moet u op een veilige manier te werk gaan. Dat leggen we ook uit in ons artikel over veilig thuiswerken.
Een antivirus voor tablets van Windows en Android
Heel wat tablets gebruiken Windows of Android als beheerssysteem. Die systemen zijn een kolfje naar de hand van hackers! Een antivirus-app voor tablets is dus zeker geen overbodige luxe. Het voordeel bij tablets die uitgerust zijn met Windows 10 is dat u de klassieke antivirussoftware kunt downloaden, dezelfde als die op uw computer.
Voor tablets die Android als beheerssysteem hebben, is het aangewezen om de “officiële winkel” Google Play te gebruiken. De software die er wordt aangeboden, is reeds onderworpen geweest aan verschillende verificatierondes op het vlak van beveiliging.
Opgelet, een antivirus kan een invloed hebben op de werking van uw tablet. Het geheugen van sommige tablets raakt snel vol waardoor er geen plaats meer is voor zware software. Download ook regelmatig de updates!
Samengevat
Antivirus-apps voor smartphones en tablets zijn nuttige software, maar uitsluitend voor de Windows of Android gebruiker. Bij een iPhone of een iPad garandeert Apple voldoende bescherming, waardoor u er geen antivirussoftware kunt downloaden.
Ter herinnering: de antivirussoftware beschermt u wel maar verbruikt ook heel wat batterijvoeding. Uw toestel kan bovendien ook minder snel werken.
Zelfs wanneer u een antivirus-app op uw smartphone hebt geïnstalleerd, is het goed om op een veilige manier te werken:
- een veilig wachtwoord gebruiken;
- regelmatig updates downloaden;
- steeds waakzaam blijven voor verdachte berichten die u zou kunnen ontvangen.
Zijn hackers er toch in geslaagd om persoonlijke informatie te hacken via uw smartphone?
Ontdek hier wat u moet doen in het geval van een diefstal van persoonlijke gegevens!
Artikel geschreven in samenwerking met We are the Words.
Ontdek ook onze andere artikels over IT-bijstand door hier te klikken.