De Vakantiebarometer 2017 van Europ Assistance

By Xavier Van Caneghem on 30/05/2017 in Europ Assistance @nl, Reizen, Website
2
11

Voor de 17de maal, heeft Europ Assistance een grootschalige enquête gehouden om in verschillende landen te polsen naar de zomervakantieplannen van de vakantiegangers.

De jaarlijkse Vakantiebarometer van Europ Assistance is een referentie-enquête die bij Fransen, Duitsers, Italianen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Britten, Zwitsers en Belgen peilt naar hun intenties om op reis te gaan, de duur van hun vakantie, hun vakantiebudget, hun motivatie, vakantiebestemmingen en favoriete soort vakantieverblijf. De enquête werd uitgebreid naar de Amerikanen en de Brazilianen. In totaal werden 10.000 personen ondervraagd waaronder 1.000 Belgen.
De peiling werd gehouden van 28 maart t.e.m. 28 april 2017 door peilingspecialist Ipsos.

De Vakantiebarometer 2017 

Klik op volgende link voor de infografie :  Infografie_Vakantiebarometer_2017 

De grote tendensen

 • Vakantieplannen : 60% van de Belgen verklaart deze zomer op reis te zullen vertrekken, wat een stijging is van 13 ptn t.o.v. 2016 ! Dezelfde trend is bij de andere Europeanen ook aanwezig.
 • Duur en frequentie van de reis: de Belgische vakantieganger zal dit jaar minder lang vertrekken (45% max. 1 week, 35% twee weken),  37% slechts éénmalig en 23% meermaals.
 • Vakantiebestemmingen: Frankrijk blijft de belangrijkste buitenlandse bestemming voor onze landgenoten (32%), gevolgd door Spanje (19%) en Italië (12%). 16% (hetzij +7ptn vs 2016) kiest België als vakantiebestemming.
 • Het gemiddeld vakantiebudget van de Belgen voor deze zomer (gemiddeld gezinsbudget) daalt met 10% en bedraagt € 2 179, wellicht door het hoger aantal vertrekken en het hoger aantal vakantieperiodes van maximum 1 week.
 • Nieuwe reis- en logeerpraktijken: 30% van de Belgen zijn voorstander van een logement bij de inwoner, 24% van een primitieve camping en 17% van een wereldreis.
 • Online evaluaties spelen bij 27% van de Belgen een invloed bij hun keuze van accommodatie. 68% heeft zelf al beoordelingen online gezet.
 • New York (22%), Rome (17%) en Barcelona (12%) zijn de steden die de Belgen absoluut ééns in hun leven willen zien.

Nederlandstalige en Franstalige Belgen: welke verschillen? 

 • De Franstaligen vertrekken talrijker op vakantie (64% t.o.v. 57% van de Nederlandstaligen).
 • Deze zomer kiezen de Nederlandstaligen vaker voor een korte vakantie van maximum 1 week (48%) in vergelijking met de Franstaligen (42%).

 • Franstaligen verkiezen Frankrijk (44% FR vs. 20% NL) als bestemming, terwijl de Nederlandstaligen vaker kiezen voor Spanje (20% NL vs. 18% FR) en dit jaar ook meer voor België (18%), Nederland (12%) en Duitsland (9%).
 • Het  vakantiebudget van de Belgen daalt met 10% (€ 2 179), wat een daling inhoudt van 17% (€ 2030) bij de Nederlandstaligen en 3% (€ 2328) bij de Franstaligen.

Klik hier om ons gedetailleerd persbericht te lezen.

Voor een dienstverlening op maat

De tendensen die uit de enquête blijken, vormen een waardevol hulpmiddel bij het voorbereiden van de talrijke bijstandsaanvragen die bij Europ Assistance verwacht worden tijdens de zomer en op basis waarvan een dienstverlening op maat kan worden georganiseerd.

Infografie_Barometer_EA_2017

vakantie

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

 1. Jeroom Lagrou 21/06/2017 Reply

  Interessante inzichten!

  Als voorbeeld, wij zijn jaren na elkaar met de kinderen elke zomer naar het buitenland geweest. Vaak huurden we een huisje in Frankrijk, Spanje en Italië of boekten we een B&B.

  Gezien de algemene prijsstijgingen is ons vakantiebudget voor dit jaar ook gedaald. Daarom opteren we dit jaar eens ook voor een vakantie in eigen land. Zelf wonen we aan de kust, dus hebben we gekeken naar Limburg.

  Op aanraden van vrienden hebben we de volgende B&B geboekt: http://www.keyartmolen.be/. Het schijnt er heel verzorgd te zijn. Er zijn veel activiteiten in een mooie streek en belangrijk het is er kindvriendelijk. Mocht iemand hier al ervaring hebben met deze locatie, laat het dan gerust weten.

 2. Karel De Backer 21/06/2017 Reply

  Ha Jeroom!

  Ik heb ook al in de Keyartmolen gelogeerd. Inderdaad heel fijn.
  Een andere aanrader is De Kerckhem, https://www.dekerckhem.com/.
  Een gerestaureerde hoeve!

  Veel plezier in eigen land!

  Groeten,
  Karel

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: