Waarom zijn winterbanden nuttig?
Zijn winterbanden verplicht in België?
Wat zijn de regels in andere Europese landen?
De autobanden zijn essentieel voor uw veiligheid op de weg en voor die van de andere weggebruikers.
Autobanden die te weinig of te veel opgepomt zijn, kunnen uw veiligheid in gevaar brengen en zullen een impact hebben op uw brandstofverbruik.
Winterse wegomstandigheden kunnen eveneens een negatieve invloed hebben op de wegvastheid van uw voertuig, in het bijzonder indien u met zomerbanden rijdt.
Waarom rijden met winterbanden?
Vanaf een temperatuur lager dan 7°C verliest de zomerband zijn fysieke kenmerken en vertoont hij niet meer dezelfde wegvastheid. In het koude seizoen is het dus aan te raden om de zomerbanden in te wisselen voor winterbanden (symbool “sneeuwvlok op bergprofiel”). Winterbanden bieden immers een hogere wegvastheid in winterse omstandigheden en zullen de remafstand behoorlijk verminderen, zowel op een nat als op een besneeuwd wegdek. Let er ook op dat de winterband een voldoende profieldiepte heeft (4mm) en dus niet versleten is.
Er bestaan ook “vierseizoensbanden” (All season). Deze zijn steeds meer in trek. Maar volgens tests die uitgevoerd werden door controle-instanties en verbruikersunies zoals Test Aankoop, zouden die autobanden niet dezelfde doeltreffendheid hebben als de echte winterbanden. Vierseizoensbanden zijn vooral aangeraden voor verplaatsingen het hele jaar door in stedelijke gebieden en minder op wegen die blootgesteld worden aan extreme weersomstandigheden.
Let wel:
- Denk eraan om uw winterbanden op tijd te bestellen. Het komt meer voor dat de eerste sneeuwvlokjes veel mensen naar de verkooppunten drijven waardoor de bestaande voorraden ontoereikend zijn.
- Verwar winterbanden niet met sneeuwbanden. Sneeuwbanden, zoals gebruikt in de Skandinavische landen, zijn specifiek gemaakt om bij zeer lage temperaturen op besneeuwde wegen te rijden.
- Vanaf oktober 2024 moeten winterbanden voor voertuigen in Duitsland voorzien zijn van het Alpine-teken (het symbool dat een berg voorstelt). Het zal dus niet voldoende zijn om het M+S symbool op de banden te hebben.
In welke landen zijn winterbanden verplicht ?
- In België zijn er (nog) geen wettelijke verplichtingen inzake het gebruik van winterbanden. Winterbanden (met een lagere speedindex dan de zomerbanden) zijn er toegelaten van 1 oktober t.e.m. 30 april.
In Nederland zijn er evenmin wettelijke verplichtingen hieromtrent. - In Duitsland en in het Groothertogdom Luxemburg is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, smeltende sneeuw, aanvriezende regen, ijzel, rijmplekken, …) en dit ongeacht de kalenderdatum.
Indien u deze verplichting niet naleeft, stelt u zich bloot aan een boete of zelfs aan het verbod om verder te rijden. Daarenboven kunt u bij een ongeval aansprakelijk worden gesteld.
In Duitsland moeten winterbanden vanaf oktober 2024 voorzien zijn van een symbool dat een berg voorstelt (Alpine-teken).
Deze regel is eveneens van toepassing in Oostenrijk van 1 november tot 15 april (het gebruik van winterbanden kan buiten deze periode door een verkeersbord verplicht worden in berggebieden), in Noorwegen (van 1 november tot 1 mei), in Zweden (van 1 december tot 1 april) en in Tsjechië (van 1 november tot 1 april). - In Frankrijk, in Italië, in Kroatië en in Zwitserland, moeten de autobanden aangepast zijn aan de wegomstandigheden.
Dit betekent dat ook in deze landen u bij een ongeval aansprakelijk kunt worden gesteld. In deze landen kunnen winterbanden ook bij verkeersbord verplicht worden op sommige wegen (in het bijzonder in de berggebieden). Lees in dit verband ook ons artikel “Sneeuwkettingen”, door hier te klikken.
In Italië zijn winterbanden verplicht in de Aostavallei tussen 15 oktober en 30 april. In sommige provincies van het Noorden van het land is dit eveneens het geval, waaronder in de provincie van Milaan tussen 15 november en 31 maart. - Winterbanden zijn verplicht (ongeacht de weersomstandigheden) in Bosnië-Herzegovina (15/11 tot Pasen), Bulgarije (01/11 tot 01/03), Estland (01/12 tot 01/03), Finland (01/12 tot 28/02), IJsland (01/11 tot 15/04), Letland (01/12 tot 15/03), Litouwen (10/11 tot 01/04), Macedonië (15/11 tot 15/03), Montenegro (15/11 tot 31/03), Roemenië (01/11 tot 31/03), Servië (01/11 tot 01/04), Slovenië (15/11 tot 15/03).
Opgepast: Buiten deze periodes is het meestal verboden om met winterbanden te rijden, aangezien ze bij hogere temperaturen minder geschikt zijn dan de zomerbanden, in het bijzonder wat de remafstand betreft.
Lees ook:
- Hoe en waar slaat men best zijn autobanden op?
- Autobanden te weinig of te veel opgepompt: gevaarlijk?
- Sneeuwkettingen
Eerste publicatie: 10/2014 - Update: 11/2021
Winter banden op mijn bestelwagen van November tot einde Maart meestal.
Gewoon omdat ik daar het meeste met rijd en ook hij heeft alleen voorwieltractie.
De beide anderen zijn Subaru, Legacy en Forester en die hebben altijd AWD.
De banden daarop zijn 4 seizoens standaard.