Op reis gaan met een baby of met een jong kindje is geen “kinderspel”, want een klein medisch probleem bij een jong kind (zoals diarree) kan heel snel een ernstig probleem worden. Waar moet men op letten?
Vóór de reis
- De bestemming: Vermijd te warme, te vochtige of te koude bestemmingen. Vanaf 2 à 3 jaar kan men kiezen voor verre bestemmingen, maar vermijd landen waar vaccinaties verplicht zijn, landen met malariarisico en plaatsen waar darm- en maagproblemen veel voorkomen. Neem ook geen baby op reis boven een hoogte van 1.800 meter.
- Denk tijdig aan de vereiste administratieve documenten (kids-id, paspoort, …), aan uw reisverzekering en aan de eventuele verplichte of aanbevolen inentingen.
- Controleer uw reisapotheek vóór het vertrek en neem middelen mee tegen diarree, rehydatatieoplossingen, ontsmettingsmiddelen, compressen, een koortsthermometer, pleisters en zonnemelk met hoge beschermingsfactor.
- Neem specifieke babyvoeding mee indien dit niet voorhanden is in het land van bestemming. Let wel: als u met het vliegtuig reist en babyvoeding meeneemt in uw handbagage, is het mogelijk dat u bij de veiligheidscontroles gevraagd wordt om van de babyvoeding te proeven.
Auto of vliegtuig?
- Als u met de wagen vertrekt: vóór de leeftijd van 1 jaar zal de schommelende beweging van de wagen de baby in slaap wiegen en zal hij geen last hebben van wagenziekte. Zorg dat u over aangepaste kinderzitjes beschikt en dat de kinderen hun veiligheidsgordel blijven dragen tijdens de rit. Las om de 2 uur een korte pauze in om de benen te strekken en voorzie activiteiten om de kinderen in de wagen bezig te houden.
- Als u met het vliegtuig vertrekt: voorzie warme kledij om het kind te beschermen tegen de koude lucht van de airconditioning. Laat uw kind iets drinken of geef een stukje kauwgom tijdens het opstijgen en het landen, dit zal voorkomen dat het kind last zou hebben van oorpijn door de drukschommelingen. Pas op als uw kind een oorontsteking heeft: een vliegtuigreis zou dan wel eens uit den boze kunnen zijn!
Op uw vakantiebestemming
- De gewoontes: Verander zo weinig mogelijk de gewoontes van de baby, zowel voor zijn voeding als voor de uren van zijn maaltijd en van zijn slaap. Vermijd uurverschillen van meer dan 2 uur. Indien u met de wagen vertrekt, reist u best gedurende de slaapuren van het kind.
- Bescherm het kind tegen zonnesteken door regelmatig zonnecrème met een hoge beschermingsgraad (minimum 50) aan te brengen. Zorg ervoor dat het kind een t-shirt draagt wanneer hij baadt en een hoedje draagt met een lange boord om zijn nek te beschermen.
- Voorkom muggenbeten door aangepaste muggenwerende producten te gebruiken en door het kind te beschermen tijdens zijn slaap (muggennet).
- Geef regelmatig te drinken. Baby’s en sommige jonge kinderen reageren niet altijd op dorstsignalen.
- Let op het water dat voor de bereiding van de voeding gebruikt wordt: verkies gebotteld mineraal water van een gecontroleerd merk of kook desnoods het water vóór gebruik. Neem een thermos warm water mee als u met de wagen reist zodat u steeds een warm flesje kunt klaarmaken.
- Denk aan een middel om het kind te identificeren indien het op het strand of in een speeltuin speelt (bvb een armbandje met zijn naam, adres en uw GSM-nummer).
Laat nooit een kind zonder bewaking!
De pathologieën
Nagenoeg één medisch dossier op drie dat door Europ Assistance tijdens de zomermaanden geopend wordt, heeft te maken met kinderen. Aangezien de medische toestand van het patiëntje snel kan veranderen, krijgen dergelijke medische dossiers dan ook steeds een specifieke aandacht.
Onderstaande lijst geeft de meest frequente pathologieën weer (gemiddelde % van het aantal medische dossiers die tijdens de zomermaanden geopend worden):
- Trauma’s (kwetsuren, breuken, kneuzingen, …): 35% van 0-10 jarigen, 38% van 11-20 jarigen
- Maag- en darmklachten (waaronder diarree): 17% van de 0-10 jarigen, 20% van de 11-20 jarigen
- Infecties (waaronder kinderziekten): 20% van de 0-10 jarigen, 15% van de 11-20 jarigen
Eerste publicatie: 07/2014 - Update: 07/2023