Een voorafbestaande ziekte:
een veranderlijk risico afhankelijk van de persoon
In het algemeen worden voorafbestaande ziektes in reisverzekeringscontracten uitgesloten, tenzij ze sinds enige tijd gestabiliseerd zijn zodat een terugval of verergering niet verwacht wordt tijdens het verblijf in het buitenland.
Voor veel mensen met een pathologie of die vroeger een pathologie hebben gehad, leidt deze uitsluiting tot heel wat vragen.
Voor bijstandsorganisaties is het helaas niet altijd gemakkelijk om duidelijk te communiceren over dit onderwerp door een algemene regel vast te leggen die op iedereen van toepassing is, aangezien elke pathologie haar specifieke kenmerken heeft en elk medisch geval verschillend is, afhankelijk van de patiënt (of ex-patiënt), van zijn ziekte, zijn behandeling en zijn omgeving.
Hieronder proberen we echter wat toelichting te geven.
Wat is een voorafbestaande ziekte?
Onder voorafbestaande ziekte of voorafbestaande aandoening verstaat men een bekende gezondheidstoestand op het moment dat de reisverzekering of annulatieverzekering wordt afgesloten of van toepassing wordt.
Wanneer kan het risico gedekt zijn?
Wanneer een medische toestand als “gestabiliseerd” wordt beschouwd, m.a.w. wanneer de toestand van de patiënt geen nieuwe symptomen vertoont en/of gedurende een bepaalde periode geen nieuwe behandeling of medicatie vereist (deze periode kan variëren naargelang van het type pathologie, maar bedraagt gewoonlijk 2 tot 6 maanden), zal de verzekeraar in het algemeen de persoon die naar het buitenland reist hiervoor dekken, op voorwaarde dat de pathologie geen nieuwe voorspelbare manifestatie of verergering vertoont.
Een reeds bestaande ziekte kan betrekking hebben op:
- pathologieën waarvan u (kort) vóór uw vertrek symptomen hebt vertoond (en waarvoor u al dan niet medisch wordt gevolgd). We denken hier bvb. aan hoge bloeddruk of een hart- en vaatziekte.
- medische raadplegingen wegens ziekte evenals de daaruit voortvloeiende behandelingen (waaronder eventueel een toekomstige ziekenhuisopname of een doorverwijzing naar een specialist), alsook elke terugval of complicatie die zich kort vóór de reis voordoet en die de reis in het gedrang kan brengen.
Belangrijk is te weten dat psychische aandoeningen en depressieve toestanden specifieke ziekteverschijnselen zijn en slechts worden gedekt bij een eerste manifestatie.
Waarom bestaat deze uitsluiting?
Het is evident dat voor een verzekeraar de waarschijnlijkheid bijzonder hoog is dat hij zou moeten tussenkomen gedurende de reis van een zieke persoon (dus van iemand die geen gestabiliseerde ziekte heeft) of van een patiënt in behandeling, en die een terugval of een verergering van zijn pathologie kan verwachten.
Maar deze uitsluiting is ook bedoeld om personen te beschermen die in behandeling zijn en om hun aandacht te vestigen op het feit dat op reis gaan wanneer men aan een instabiele ziekte lijdt, een reëel risico inhoudt.
Dit risico kan worden verhoogd door:
- de reisbestemming (bvb. in verre landen waar de medische infrastructuur niet altijd toereikend of voorhanden is),
- de reisomstandigheden (stress, vermoeidheid of vertraging van de vluchten, verandering van vervoermiddellen, …),
- de weersomstandigheden of het klimaat (reizen naar een warm land),
- het soort reis (bv. overgang van een sedentaire levensstijl naar een overactieve vakantie),
- de onderbreking of wijziging van de medische behandeling (bvb. wijziging van medicatie of dosering, interferentie met vaccinaties, …),
- en soms de psychologische toestand van de patiënt.
Raadpleeg uw arts voordat u vertrekt
Als u de kenmerken vertoont van een reeds bestaande ziekte en naar het buitenland wilt reizen, raden wij u aan uw geneesheer te raadplegen voordat u vertrekt. Leg uw reisplan uit (duur, bestemming, type reis, vervoermiddel, omkadering en/of begeleiding, …) en vraag om zijn mening. Doe dit ook als u een annulatieverzekering wilt afsluiten.
Op basis van uw medisch dossier en van deze informatie kan uw arts u zo nodig de meest geschikte behandeling voorschrijven en u enkele aanbevelingen doen.
Het spreekt voor zich dat u de medicijnen moet meenemen die nodig zijn voor de hele duur van uw reis. Als u met het vliegtuig reist, vraagt u best aan uw arts een Engelstalige verklaring waarin de voorgeschreven geneesmiddelen opgesomd worden.
Hebt u een medisch probleem tijdens uw reis?
Wat moet u doen als u een medisch probleem hebt tijdens uw reis naar het buitenland?
Als het probleem niet dringend is: raadpleeg ter plaatse een arts of ga naar een ziekenhuis. Neem daarna direct contact op met uw reisbijstandsverlener.
Als het probleem dringend is: neem contact op met de plaatselijke hulpdiensten (112) of ga onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en neem direct daarna contact op met uw reisbijstandsverlener.
Op basis van de diagnose en uw medisch dossier beslist de arts van de bijstandsorganisatie of het nuttig of noodzakelijk is u te repatriëren en bepaalt hij de medische opvolging van uw dossier. Deze beslissingen worden altijd genomen in het medisch belang van de patiënt.
Het spreekt voor zich dat als u een beroep doet op uw bijstandsverlener voor een ander medisch probleem dan iets dat te wijten kan zijn aan een reeds bestaande ziekte, dit probleem volledig ten laste zal worden genomen (bvb. als u in het buitenland uitglijdt en uw been breekt).
Lees ook:
- Op reis met geneesmiddelen
- De medische repatriëring
- Met een hartziekte op reis: wees goed voorbereid
- Een medische bijstand aanvragen bij Europ Assistance