Een onbekend voertuig staat geparkeerd op de openbare weg vóór uw garagepoort of uw oprit. U kunt dus met uw eigen wagen niet meer buiten- of binnenrijden.
Wat kunt u doen?
Het parkeerverbod: wat zegt de wet?
Artikel 25 (Parkeerverbod) van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 betreffende het reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg stelt:
« Art 25.1. Het is verboden een voertuig te parkeren:
…
3° voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht.
… »
Een voertuig dat op de openbare weg staat en een dergelijke inrij blokkeert, is bijgevolg in overtreding.
Het is dus verboden om te parkeren (even stilstaan mag wel) op de openbare weg vóór een garagepoort of een oprit/uitrit van een eigendom, behalve voor de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken (de nummerplaat) leesbaar op die plek is aangebracht. Het mag hier gaan over het inschrijvingsteken van het voertuig van de eigenaar of van een ander voertuig (bvb. de huurder).
Zie ook de website “Gratis rijbewijs online“.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert?
Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
In eerste instantie zal de politie trachten om (binnen een redelijke termijn) de eigenaar van het voertuig te vinden en aldus een takeling te voorkomen. Indien de eigenaar niet gevonden wordt, kan de politie beslissen om een takelbedrijf in te schakelen om het voertuig weg te slepen. Een dergelijke beslissing wordt genomen op basis van de vaststellingen en de inschatting van de politie, in het bijzonder wanneer het voertuig een gevaar voorstelt of een belemmering vormt voor de andere weggebruikers. De kosten die aan de overtreding verbonden zijn (boete en takeling) zijn dan ten laste van de overtreder. (Let wel: de sleepkosten kunnen soms hoog oplopen.)
In de praktijk, en in de meeste gevallen, zal de politie de wagen laten takelen indien hij u belet om met uw voertuig uw eigendom te verlaten.
Dit blijkt echter niet altijd het geval te zijn indien u zich reeds op de openbare weg bevindt en de toegang tot uw eigendom (tijdelijk) belemmerd wordt.
Nota: een oprit blokkeren, bvb. terwijl men wacht op een passagier die verderop even een boodschap doen, kan eveneens als een overtreding worden beschouwd.
En op een privédomein?
Bovenstaand geval betreft het parkeren op de openbare weg.
Indien het geparkeerde voertuig op een privé-eigendom staat, is de situatie complexer. De overtreding valt dan niet meer onder de bepalingen van de wegcode. De politie zal een proces-verbaal kunnen opstellen op basis van een klacht die officieel door de eigenaar van het eigendom (of zijn gemachtigde) wordt ingediend. Deze klacht zal vervolgens door een rechtbank worden behandeld.
De beslissing om het voertuig te takelen, zal worden genomen door de eigenaar van het eigendom. Deze zal – indien zijn klacht niet wordt afgewezen – de kosten achteraf kunnen verhalen op de overtreder via een burgerlijke gerechtsprocedure voor het vredegerecht.
Voor alle bijkomende informatie omtrent de parkeerregels of de parkeerproblematiek, kunt u uiteraard terecht bij uw lokale politiedienst.
Met mijn jaarverzekering vertrek ik steeds op reis zonder zorgen.
Europ assistance volgt me overal!
[…] Toevallig kan de manier waarop u uw auto parkeert of opbergt ook van invloed zijn op uw autoverzekeringstarief, afhankelijk van de verzekeraar, omdat parkeren op een aangewezen oprit of garage uw rekening kan verlagen. […]