
Serge is rijinstructeur en de motorrijder van Europ Assistance: hij rijdt elke ochtend en namiddag langs de verkeersknelpunten van Brussel en geeft verkeersinformatie rechtstreeks door via de radiozenders van de RTBF.
Hieronder gaat hij dieper in op 3 belangrijke verkeersregels die van toepassing zijn op de motorrijders.
1. Is inhalen tussen de autofiles toegelaten?
Tot voor kort waren er geen echte regels met betrekking tot de inhaalmanoeuvres van de motorrijders tussen twee autofiles. Maar sinds september 2011 voorziet het verkeersreglement volgende bepalingen:
- Motorrijders mogen tussen twee rijvakken in rijden wanneer de voertuigen er stilstaan of er tegen matige snelheid rijden.
- Een motorrijder die tussen twee rijvakken een autofile inhaalt, mag niet meer dan 50 km/u rijden.
- Het verschil in snelheid tussen de auto’s die in de file staan en de inhalende motor mag niet hoger zijn dan 20 km/u.
- De wegcode voorziet dat een dergelijke inhaalmanoeuvre slechts mag uitgevoerd worden op de rijvakken die het meest aan de linkerzijde van de autoweg gelegen zijn.
Indien u als motorrijder een autofile inhaalt door tussen twee rijvakken door te rijden, vertraagt u best geleidelijk aan bij het naderen van de file en trekt u de aandacht van de automobilisten die er stilstaan of aanschuiven door uw noodknipperlichten te gebruiken (of uw stoplicht).
Zorg er ook voor om goed gezien te worden: gebruik een reflecterende uitrusting en kledij en wees op uw hoede voor de “dode hoek” van de auto’s, vrachtwagens of bussen !
De ervaring van Serge, onze motorrijinstructeur
- Inhalen tegen beperkte snelheid: Het komt regelmatig voor dat Serge zijn eigen inhaalmanoeuvre tussen twee files moet stoppen en zich in de file moet invoegen omdat hij in de verte één of meerdere motors met zeer hoge snelheid tussen de files ziet naderen. Een dergelijke ondoordacht gedrag leidt vaak tot verkeersongelukken tussen motorrijders en autobestuurders.
De snelheidsbeperking die geldt bij het inhalen van de file is niet uit de lucht gegrepen en laat de motorrijder toe om tijdig te reageren wanneer een auto plots (en meestal zonder knipperlicht te gebruiken) van file verandert. Daarenboven zullen de gevolgen van een eventuele botsing veel groter zijn bij een hogere snelheid. - Op de linkerrijvakken : Indien de motorrijder op een autoweg/autosnelweg rijdt, mag hij slechts inhalen tussen de 2 meest linkse rijvakken. Een zeer logische regel : stel u voor dat u autobestuurder bent en dat u in uw linkerzijspiegel een motorrijder ziet naderen. Om hem de doorgang makkelijker te maken, zult u iets meer ruimte laten aan de linkerkant van uw rijvak. Dit is heel sympathiek, hoewel niet wettelijk verplicht. Maar als op dat moment een andere motorrijder aan de rechterkant uw wagen zou inhalen, zou één van de twee motorrijders in gevaar kunnen komen, nl degene die zich aan de rechterkant bevindt.
- Advies aan de automobilisten : Autobestuurders dragen ook een deel van de verantwoordelijkheid. Velen zigzaggen van de één naar de andere file en proberen zo enkele auto’s voorbij te steken. Dergelijke manoeuvres leveren heel zelden tijdwinst op. Integendeel zelfs, ze vertragen de doorstroming van het verkeer en kunnen gevaarlijk zijn voor de motorrijders en andere autobestuurders indien ze roekeloos plaatsvinden zonder voorafgaandelijk na te gaan of een motorrijder al dan niet tussen de rijvakken nadert.
2. Rijden op de rijstroken die voor de bussen/taxi’s bestemd zijn
Sinds september 2011, mogen motorrijders rijden op rijvakken die bestemd zijn voor de bussen voor zover er een verkeersbord aanwezig is waarop een motor wordt afgebeeld en dit dus toelaat.
Jammer genoeg zijn die verkeersborden op busstroken tot nu toe zeer schaars of zelfs onbestaande. Dit is jammer, want deze regel laat toe om verkeersopstoppingen te verminderen door motorrijders gebruik te laten maken van de busstroken. Door het gebrek van deze verkeersborden zullen toch nog veel motorrijders onwettig gebruik maken van busbanen, met alle risico’s vandien op verkeersboetes.
3. Parkeren op het voetpad
Nuttig om te weten: motorrijders mogen hun motor op het voetpad parkeren voor zover ze de andere weggebruikers niet hinderen of het verkeer onveilig maken.
Lees ook ons Dossier “Motorrijders”