Op reis vertrekken om dagenlang rond te trekken, beslist men niet in een handomdraai. Talrijke “amateurstappers” die zich niet goed op hun trektocht hadden voorbereid, hebben zich hier achteraf over beklaagd.
Hieronder vindt u enkele vragen die u zich moet stellen (of moet stellen aan uw “mede-stappers”) vooraleer u zich in het avontuur gooit.
1. Uw fysieke capaciteiten
- Welke ervaring hebt u van de trekking?
- Hoeveel kilometers hebt u al op uw teller staan? In welke omstandigheden?
- Hoe goed is uw uithoudingsvermogen?
- Verdraagt u de warmte, de koude, langdurige inspanningen?
- Bent u (uw rug) in staat om gedurende meerdere uren/dagen een zware rugzak te dragen?
Tip: Indien u een lange trektocht wil maken, raden wij u aan om u fysiek goed te voorbereiden door enkele opeenvolgende dagen een afstand van een twintigtal kilometers af te leggen met een gevulde rugzak.
2. Uw gezondheidstoestand
- Volgt u een medische behandeling die u belet om zware inspanningen te doen (bvb. diabetes, astma, hartaandoening, …)?
- Lijdt u aan bepaalde allergieën, zoals bijvoorbeeld aan insectenbeten?
- Bent u onderhevig aan bergziekte?
- In sommige landen is een vaccinatie verplicht of aanbevolen. Informeer u tijdig.
3. Uw motivatie
- Een trektocht van meerdere dagen is een fantastische ervaring om zijn limieten te overstijgen en contact te hebben met de natuur. Maar het kan ook een verschrikkelijke en pijnlijke ervaring worden voor deelnemers die hun krachten overschatten.
- Een groep trekkers moet altijd solidair blijven, ook in moeilijke omstandigheden. De bedoeling is dat iedereen enthousiast blijft meestappen gedurende de hele trektocht. Elke deelnemer, en in eerste instantie de “groepsleider” moet hier zijn steentje toe bijdragen.
- Bepaal de rol van elke deelnemer vóór het vertrek (wie zal de “leider” of groepsverantwoordelijke zijn, wie koopt of ontfermt zich over het materiaal en de levensmiddelen, wie draagt welk materiaal, wie is in staat om de eerste zorgen toe te dienen, … ?). Als die beslissingen laattijdig genomen worden, zouden ze spanningen in de hand kunnen werken binnen de groep.
Een goede groepsleider zal met deze eigenschappen, met de motivatie en met de verwachtingen van elke deelnemer rekening moeten houden vooraleer de knoop door te hakken in moeilijke situaties.
4. Alleen op stap
- Alleen op trektocht vertrekken wordt afgeraden!
Indien u alleen op stap zou gaan, verliest u best niet uit het oog dat u enkel en alleen op uzelf aangewezen zult zijn, dat er niemand zal zijn om u meteen ter hulp te snellen, noch iemand om de hulpdiensten te verwittigen indien u er zelf niet meer toe in staat zou zijn of om bij u te blijven in afwachting van de komst van de hulpdiensten indien u gekwetst bent.
Laatste tips
- Indien u door ongerepte (en wilde) natuurgebieden zou trekken, raden wij u aan om vergezeld te zijn van een ervaren gids die de plek en de gevaren heel goed kent.
- Vertrek vooral niet zonder een goede reisverzekering.
Lees ook :
“Kent u de “backpacking”?
“De reisweg van de goede trekker”
“ De beste rugzak kiezen”
” De GR, droompaden voor korte of lange trektochten”
“Voeding en avontuurlijke reizen”