De goede rugzak kiezen

By Xavier Van Caneghem on 14/04/2017 in Jeugd, Reizen, Website, Wereld
2
10

Het belang van de rugzak

De rugzak maakt deel uit van de basisuitrusting van elke trekker, backpacker of avonturier, die hem gedurende zijn reis de hele dag door op zijn rug zal dragen. Daarom moet de ideale rugzak stevig, licht en vooral comfortabel zijn.
Hoe maak t u de juiste keuze?

Voorzie 2 rugzakken

Sac à dos légerHet is belangrijk om 2 rugzakken te voorzien. De eerste moet voldoende groot zijn om er uw bagage en uitrusting in op te bergen. De tweede dient voor uw kleine, tijdelijke uitstapjes. Dit systeem laat toe om de grote zak mee te geven in het ruim (als u met het vliegtuig reist) of in de koffer (als u met de wagen of met de reisbus reist) en de kleine zak te gebruiken voor nuttige en lichte voorwerpen die u bij de hand moet hebben.

Er bestaan zakken die u van elkaar kunt losmaken en die dus beide formules combineren. Dit systeem is zeer praktisch, maar maakt de toegang tot de grote zak waaraan de kleine vastgemaakt is soms ingewikkeld. Vermijd in dit geval om zware voorwerpen in de kleine zak te steken, want dit zou het zwaartepunt kunnen beïnvloeden en een negatief gevolg hebben op de last die u draagt (en op uw rug!).
De andere optie bestaat erin om twee aparte rugzakken mee te nemen. Tracht in dit geval de twee zakken niet samen mee te sleuren tijdens lange wandelingen en berg de kleine rugzak op in de grote.

Kies een kleine rugzak die waterdicht, licht en samendrukbaar of vouwbaar is. Sommige kunnen opgeblazen worden en fungeren dan als kussentje.

Welk type rugzak kiest u best?

1. De traditionele rugzak

sac à dosDe traditionele rugzak met verschillende compartimenten en meerdere (draag)riemen is de meeste gebruikte. Kies een zak die makkelijk te dragen is, voldoende licht, met aparte zakken waarin u alle voorwerpen zonder moeite kunt vinden en … die niet te duur is.
Sommige rugzakken laten een luchtcirculatie toe in de rug, wat zeer welkom is bij een wandeltocht in een warm of tropisch land.

2. De kofferrugzak

Dit type van grote rugzak gaat open als een reiskoffer. Hij bevat dus minder compartimenten dan de traditionele rugzak. Zijn voordeel is dat men gemakkelijk toegang heeft tot alle voorwerpen (ze zijn even gemakkelijk te vinden als in een reiskoffer). Het nadeel is dat het moeilijker is om er alle voorwerpen in op te stapelen volgens hun gewicht.

3. De rugzak op wieltjes

Sommige rugzakken beschikken ook over wieltjes. Eigenlijk is dit nogal vreemd omdat rugzakken bestemd zijn voor reizigers die zich voortbewegen over verschillende soorten terreinen waar wieltjes niet kunnen gebruikt worden. Wieltjes zijn slechts geschikt op een effen of geasfalteerde oppervlak of tijdens een bezoek in de treinstations of de luchthavens. Op dat moment zullen ze uw rug ontlasten.

Keuzecriteria

1. Het gewicht van de lege rugzak

Het gewicht van de meeste rugzakken schommelt aanzienlijk volgens het type en het merk (van 1,5 kg tot meer dan 3 kg). Best is om steeds te kiezen voor het lichte soort, maar het comfort, de stevigheid en het type reis kunnen u ertoe aanzetten om toch te kiezen voor iets zwaardere exemplaren.

Hoe zwaar mag de maximale last zijn? 
In het algemeen mag een geladen rugzak niet zwaarder zijn dan 20% van het gewicht van de drager (dus voor een persoon van 80 kg is dit een zak van maximum 16 kg). Voor lange reizen is dit percentage zelfs minder dan 15%. Denk eraan wanneer u inpakt en wees selectief. Stop niet alles wat u kunt vinden zomaar in uw zak om hem te vullen. Volg op dat vlak de goede tips van Thomas de Dorlodot.
Plaats de zware voorwerpen onderaan in de rugzak, gelijk verdeeld over beide kanten of in het midden. Zo zal het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij uw lichaam zijn.

2. Welk laadvolume?

Het laadvolume van een grote zak kan 60 liter overschrijden. Dit volume is echter te groot voor heel wat reizen. Beperk u tot een volume dat echt overeenstemt met hetgeen u wenst mee te nemen en vermijd overtollige last.
Goed om te weten: er zijn rugzakken die specifiek bestemd zijn voor mannelijke of vrouwelijke reizigers alsook voor kinderen. De verschillen slaan o.a. op de draagriemen over de borst, de riemen langs de zijkant van het lichaam, de riem rond het midden en de hoogte van de zak.

3. Hoe stevig?

Sac à dos pluieUw rugzak moet tegen alles bestand zijn (veelvuldig gebruik, opeenstapelingen in de koffers van auto’s of bussen of in het ruim van een vliegtuig, waterbestendig, weerbestendig, bestendig tegen koude en warme temperaturen, duurzaam). De zwakste delen zijn de sluitingen (ritssluitingen, gespen) en de naden.
Er bestaan zakken waarin u uw rugzak kunt schuiven om hem te beschermen. Andere beschikken dan weer over een geïntegreerde hoes (bvb. ter bescherming tegen de regen).

4. Welk comfort?

Denk vooral aan volgende punten:

 • De wijze waarop de rugzak gedragen wordt
 • De wijze waarop de riemen en gordels bevestigd worden
 • Het gewicht (zie hierboven)
 • Het type rugzak dat het best beantwoordt aan uw gestalte en de reis die u onderneemt
 • De compartimenten en zijzakken: ook hier is het aangewezen om vóór de aankoop na te gaan hoe u uw rugzak zult gebruiken. Denk aan hetgeen u in de zakken zult wegsteken en makkelijk toegankelijk moet zijn (documenten, kaarten, gsm, drank, …) en wat u aan de rugzak zelf zult vastmaken (bvb. matras, slaapzak, schoenen, …).

5. Welke prijs?

De prijzen van rugzakken kunnen aanzienlijk schommelen (van  +/- 80 eur tot meer dan 300 eur !). Als u een doorwinterde trekker bent of op avontuur vertrekt naar verre bestemmingen, neemt u best geen risico’s en kiest u voor kwaliteit, ook al staan duurdere merken niet altijd garant voor comfort of duurzaamheid. Informeer u of bezoek websites van trotters of wereldreizigers.

U vindt goede rugzakken in gespecialiseerde winkels met trekkingmateriaal of sportmateriaal, alsook op heel wat websites.

Laatste tip: sluit uw rugzak nooit volledig af (op slot) als hij door de douanedienst moet.

Lees ook:

 Enkele vragen vooraleer op trektocht te gaan en De GR, droompaden voor korte of lange trektochten
– Gaat u op avontuur met uw rugzak? Lees de goede tips van Thomas de Dorlodot

.

vakantie

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

 1. Toon Maertens 26/04/2017 Reply

  hoe hoog of hoe laag moet een rugzak op de rug gedragen en bevestigd worden?

  • Author
   Xavier Van Caneghem 28/04/2017 Reply

   Beste Toon

   Best is om de belasting te verdelen over de heup en de schouders (en eventueel de last af te wisselen tijdens de trektocht).
   Door de heupgordel stevig aan te trekken, zal het gewicht eerder rond de heup gedragen worden. Door de riemen rond de schouderbladen aan te trekken, wordt het gewicht meer door de schouders gedragen.
   Best is dus een rugzak te kiezen die deze keuze toelaat (dus groot genoeg van heup tot schouders).

   Goede reis,

   Europ Assistance

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: