Diefstal van plezierboten: een reële plaag

By Xavier Van Caneghem on 24/08/2016 in Mobiliteit, Website
0
9

Volgens de cijfers van de verzekeringsmaatschappij CED, worden elk jaar meer dan 1.200 plezierboten gestolen of beroofd. Het risico is dus niet min en stelt meestal zeer hoge bedragen voor.
Minder dan 5% van de gestolen vaartuigen en minder dan 1% van de gestolen buitenboordmotoren worden uiteindelijk teruggevonden! 

Voor de pleziervaarders komt het er dus op aan om een aangemeerd vaartuig of een vaartuig dat opgesteld is op zijn overwinteringsplaats goed te beveiligen en enkele voorzorgsmaatregelen te treffen.

Wat motiveert de dieven?

In de meerderheid van de gevallen hebben de dieven het gemunt op de buitenboordmotoren. Toch kunnen ze ook geïnteresseerd zijn in specifieke onderdelen van de motor (motorsteun, mechanische wisselstukken) of persoonlijke objecten. Wanneer deze stukken op de zwarte markt worden verkocht door internationale netwerken, kunnen ze veel geld opbrengen.

De diefstal kan occasioneel gebeuren (de dief is op zoek naar een welbepaalde motor of een specifiek onderdeel) of op grote schaal plaatsvinden door georganiseerde bendes. Meestal komen die uit de vroegere oostbloklanden en brengen ze hun buit in enkele uren over vanop de plaats van de diefstal naar een veilige plek in het buitenland. 

Het risico voor aangemeerde plezierboten

In havens die niet of slecht beveiligd zijn of wanneer uw vaartuig aangemeerd is op een onbewaakte kaai vlakbij uw vakantieoord, zullen dieven gemakkelijk toegang krijgen tot uw boot.
Als ze hun slag in alle rust willen slaan, zal het volstaan om uw vaartuig met een volgbootje te benaderen, de trossen los te maken of af te hakken en de boot naar een geïsoleerde plaats te brengen.
Deze diefstallen vinden hoofdzakelijk plaats van de lente tot de herfst.

Diefstal van boten op een boottrailer

plezierboot op trailerDit type diefstal komt meer voor dan in de havens en wordt gepleegd in gebouwen waar de vaartuigen de winter doorbrengen of op trailers die buiten opgesteld zijn (in een privédomein, de oprit van een garage, een binnenplaats, …).
De trekhaak van de aanhangwagen is meestal niet beveiligd en de wielen zijn niet geblokkeerd. Het volstaat dus om de trailer aan een trekvoertuig vast te maken en het hazenpad te kiezen.

Bijgevolg:

  • Maak uw vaartuig vast aan een slot met keurmerk en beveilig de trekhaak.
  • Gebruik een dikke ketting om de wielen vast te klemmen en/of om de trailer aan een stevig ankerpunt vast te maken.
  • Gebruik een bijkomend (antidiefstal) slot om de buitenboordmotor te beveiligen.

Andere voorzorgs- en beveiligingsmaatregelen

  • Bewaar de identificatiedocumenten van uw boot op een veilige plaats.
  • Neem foto’s van uw vaartuig.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen in de boot achter.
  • Denk eraan een trackingsysteem te installeren dat op GPS-localisatie werkt.
  • Indien uw boot een grote waarde heeft, kunt u ook sommige externe onderdelen of mechanische stukken laten markeren. Dit zal een ontradingseffect op de dieven hebben, de doorverkoop van de gestolen stukken bemoeilijken en een snellere identificatie mogelijk maken.
  • Kies een goede diefstalverzekering.
  • Verkoopt u uw plezierboot? Zorg er dan voor dat potentiële dieven niet te gemakkelijk de plaats kunnen te weten komen waar de boot opgesteld is. Geef enkel uw GSM-nummer door.

Tip van de politie
Indien u een diefstal vaststelt, raadt de politie aan om niets aan te raken (en de boot niet te verplaatsen), dit om geen sporen uit te wissen waardoor de dieven opgespoord kunnen worden.
Neem meteen contact op met de (haven)politie en uw verzekeraar, en verzamel alle mogelijke bewijsstukken en getuigenissen.

De bijstand voor het vervoer of de repatriëring van een plezierboot

In haar reisverzekeringen biedt Europ Assistance een technische bijstand (vervoer of repatriëring van de trailer/plezierboot) indien u vervoerd of gerepatrieerd wordt om medische redenen waardoor u het trekvoertuig niet meer kunt besturen, indien het trekvoertuig gerepatrieerd wordt, of bij diefstal van het trekvoertuig.

vakantie

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: