Is bloed geven na terugkeer van een reis in het buitenland toegestaan?
Het Rode Kruis is voortdurend op zoek naar bloeddonoren of donoren van bloedplaatjes of plasma.
Reizigers die terugkeren van een reis in het buitenland vragen zich soms af of ze bloed (plasma of bloedplaatjes) mogen geven in de onmiddellijke periode na hun terugkeer in België.
De bloeddonatie is onderworpen aan een aantal zeer strenge medische voorwaarden, afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, de gestalte, medische behandeling of medicatie, eventuele zwangerschap, opgelopen ziekte, infectie of voorziene operatie, enz.
Ook de bestemming (en soms de duur) van een zojuist ondernomen reis speelt een belangrijke rol.
De wachttijd van de bloeddonatie
In principe is er geen wachttijd in acht te nemen voor reizen binnen Europa.
Na een reis buiten Europa (en naar de Canarische Eilanden) is de wachttijd meestal 28 dagen, maar die periode kan ook oplopen tot 6 maanden.
Voor reizigers die in Midden- en Latijns-Amerika, Afrika of Azië in een gebied hebben doorgebracht waar malaria aanwezig is en die bloed of bloedplaatjes willen geven, kan de wachttijd zelfs oplopen tot 3 jaar, en tot 1 jaar voor een plasmadonatie.
De wachttijd is 1 jaar voor iedereen die terugkeert van een bestemming waar het risico op hepatitis (of AIDS) groot is.
Als dergelijke situatie op u betrekking zou hebben, is het belangrijk dat u zich goed informeert.
Wachttijd per land
Op basis van de informatie van het Rode Kruis hebben wij de volgende kaart opgesteld die u een overzicht geeft van de gewoonlijke wachttijden na terugkeer uit het betreffende land:
- De landen in het blauw: geen wachttijd.
- De landen in het oranje: wachttijd van 28 dagen.
- De landen in het geel: wachttijd van 28 dagen, maar dat kan oplopen tot 6 maanden, afhankelijk van het type reis of de omstandigheden van het verblijf.
- De landen in het rood: wachttijd van 6 maanden voor bloed- en bloedplaatjesdonatie en van 28 dagen voor plasmadonatie.
Let op: voor sommige landen zoals China, de DRC, Iran, Jemen, Oman, Saoedi-Arabië en Zuid-Korea zijn er specifieke regels, afhankelijk van de bezochte gebieden of de duur van het verblijf.
Hetzelfde geldt als u tussen 1980 en 1996 meer dan 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk verbleef.
De kaart hierboven is louter indicatief. Als u vragen hebt, kunt u best contact opnemen met één van de medische secretariaten van het Belgische Rode Kruis. U kunt hun contactgegevens hier vinden.
Zie ook de website: https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed-of-plasma/
Lees ook: