Antwerpen-centrum: lage-emissiezone (LEZ)

By Xavier Van Caneghem on 10/01/2017 in Europa, Mobiliteit, Website
0
5

Sinds 1 februari 2017 is het centrum van Antwerpen niet meer voor alle voertuigen toegankelijk!

Sinds 1 februari 2017 is het centrum van Antwerpen een zone worden met lage emissie aan fijnstof. In de praktijk betekent dit dat vanaf die dag een aantal voertuigen (ongeveer 20% van het actuele wagenpark, in het bijzonder de dieselwagens die meer dan 10 jaar oud zijn) niet meer in een straal van 20 km² binnen het centrum van de metropool mogen rijden.

De meest vervuilende wagens weren uit Antwerpen centrum

LEZAntwerpen is niet de eerste stad om een lage-emissiezone (LEZ : Low Emission Zone) in te voeren om de toegang te verbieden aan de meest vervuilende voertuigen. Londen en Parijs hebben een gelijkaardige wetgeving. Brussel heeft het in 2018 ingevoerd, Gent doet dit in 2020, en andere steden zullen volgen.

Welke stadsgedeelten worden LEZ?

De hele Antwerpse binnenstad wordt een LEZ, met inbegrip van het grootste deel van de Singel. Indien u op de Singel rijdt terwijl uw voertuig het centrum niet mag betreden, kunt u er op sommige plaatsen steeds rechtsomkeer maken.  De autosnelwegen E19 en E34 rond de stad, maken geen deel uit van de LEZ.

Welke voertuigen mogen niet meer in het stadscentrum?

De toegang tot de LEZ betreft alle voertuigen die rijden op diesel, benzine, LPG of aardgas van categorie M (personenwagens, (mini)bus, autocar), N (goederenvervoer) of T (land- en bosbouwtrekkers). U vindt de categorie waaraan uw voertuig beantwoordt op de grijze kaart.

Sommige categorieën mogen steeds probleemloos de LEZ betreden, andere hebben er slechts toegang na inschrijving of na betaling van een rijtaks en de meest vervuilende voertuigen zijn er verboden. De bestuurders die in een LEZ rijden met een niet toegelaten voertuig worden automatisch beboet.
De toegangsvoorwaarden tot de Antwerpse LEZ zullen in 2020 en 2025 nog strenger worden.

Hoe wegwijs raken in deze nieuwe regels?

Om alles te weten over de reglementering, de territoriale uitgestrektheid van de LEZ, om na te gaan of uw voertuig aan de regels voldoet, om u in te schrijven, of voor alle overige vragen, kunt u terecht op de website :
https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez/toelatingsvoorwaarden
.

.N

Nuttige links :
– De portaalsite van de Europese Commissie i.v.m alle Lage Emissiezones in Europa
De LEZ van Brussel
Parijs : Critic’Air-vignet verplicht 


mobiliteit

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: