Parijs: Crit’Air-vignet verplicht

By Xavier Van Caneghem on 25/01/2017 in Europa, Mobiliteit, Website
1
10

Parijs bindt de strijd aan tegen de emissie van fijn stof door een ecologisch vignet op te leggen, “Crit’Air” genoemd, verplicht voor elk voertuig dat zowel in Frankrijk als in het buitenland is ingeschreven.
Rijden in Partijs met de wagen wordt dus ingewikkeld indien u niet in orde bent!

Sinds 15/01/2017 moet elke autobestuurder (met een Franse nummerplaat) die in de binnenstad van Parijs wil rijden, zijn voertuig inschrijven en een ecologisch “Crit’Air“-vignet aanbrengen op de voorruit. Het verkeer op de Parijse binnenring (périphérique) ontsnapt aan deze regel.

De nieuwe reglementering slaat op de tweewielers, de driewielers, de vierwielers, personenwagens, dienstvoertuigen, vrachtvoertuigen, bussen en autocars. Ze is ook van kracht sinds 1 februari 2017 op alle voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven.

6 soorten vignetten

Er bestaan 6 soorten vignetten (groen – violet – geel – oranje – rood – grijs) die elk overeenstemmen met de graad van fijnstofemissie van het voertuig.

De informatie over de verschillende vignetten vindt u door hier te klikken (document van de Franse overheid).

Welke voertuigen zijn verboden? 

zcrDe gemeentes (prefecturen) beslissen welke Crit’Air-categorieën toegelaten worden in de zones met beperkt verkeer (Zones à Circulation Restreinte of ZCR) door een bijkomend bord te plaatsen onder het ZCR-bord. Op dit bijkomend bord staan ook de uren vermeld waarop de beperking van kracht is.

Bij een pollutiepiek zal de toegang tot de ZCR nog restrictiever worden en een groter aantal voertuigen treffen. Het verbod kan zich dan uitbreiden tot voertuigen van andere categorieën al dan niet in combinatie met een rijverbod op basis van het nummerplaat (even of oneven nummers).
Als u met de wagen naar Parijs wil gaan tijdens een pollutiepiek, raden wij u aan om informatie in te winnen via de media.

Zijn buitenlandse voertuigen ook verboden?

Sinds 1 februari 2017 moeten voertuigen die in het buitenland ingeschreven zijn eveneens over een Crit’Air-vignet beschikken om de ZCR te mogen betreden. Klik op de site https://www.certificat-air.gouv.fr/ om uw voertuig in te schrijven en het vignet aan te vragen.

Het vignet kost 3,70 €  plus de verzendingskosten. Het certificaat wordt opgestuurd naar het adres van de eigenaar van het voertuig dat op het inschrijvingsbewijs (de grijze kaart) vermeld is en blijft geldig gedurende de hele levensduur van het voertuig. Het kan een tiental dagen duren tussen de aanvraag en de ontvangst van het vignet.

Pas op: veel commerciële websites bieden de ecologische vignetten aan die in verschillende Europese steden verplicht zijn, en hanteren hierbij woekerprijzen. (Zo is de website www.crit’air.fr niet de officiële website van de Franse overheid). Wees dus op uw hoede.

Boetes voor degenen die niet in orde zijn

Bij publicatiedatum van dit artikel, riskeerden de autobestuurders die niet in orde zijn met hun ecologisch vignet een boete van 68 eur (ook al zouden de controlerende politieagenten in de beginperiode van de nieuwe regeling blijk geven van een zekere tolerantie).

Voor bijkomende informatie kunt u terecht op de website van de Franse overheid: http://www.developpement-durable.gouv.fr/Un-certificat-qualite-de-l-air,43566.html

Nota: Dit alles zal sommigen er wellicht toe aanzetten om met de trein naar Parijs te gaan in plaats van met de wagen…

Nuttige links: 

– Antwerpen-centrum: lage emissiezone (LEZ)
De LEZ van Brussel
– Alle Lage Emissiezones in Europa

mobiliteit

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  1. BERTRAND Marc 24/08/2017 Reply

    Ik heb met alle mogelijke middelen geprobeerd dat vignet te bestellen en kom er niet uit. Ik heb hulp gevraagd aan mijn kleinzoon en nog aan iemand anders die met dit soort dingen vertrouwd zijn, en die kunnen me ook niet helpen. Waarom kunnen we dat niet eenvoudig in een benzinestation kopen, of aan de grens? Waarom moet dat nu VERPLICHT on-line zijn, ik heb helemmaal géén smartphone…. Straks riskeer ik een boete in Parijs. Dankzij die ingewikkelde aanvraag waar ik en niemand anders uitkomt. Zelfs VAB kan me niet helpen…

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: