Sinds eind 2015 verspreidt het zikavirus zich over landen van Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben.
De epidemie zou andere delen van de wereld kunnen treffen.
Waarover gaat het? Hoe kan men zich beschermen?
Het zikavirus
Het zikavirus werd voor het eerst waargenomen in Afrika (Oeganda) in 1947 in het woud van Zika. In de jaren 2000 en 2010 trof het Oceanië (Micronesië en Frans-Polynesië). Sinds kort komt het virus sterk voor in landen van Zuid- en Midden-Amerika.
Overgedragen door muggen
Het virus wordt overgedragen door de steek van de Aedesmug (dezelfde vector als voor de dengue, chikungunya, gele koorts of malaria). De muggen die het zikavirus overdragen zijn vooral overdag actief (maar ook bij schemering).
De symptomen
Drie tot twaalf dagen na de muggensteek, vertoont de gestoken persoon symptomen die vergelijkbaar zijn met die van de griep (hoofdpijn, koorts, spierpijn of gewrichtspijn) samen met huiduitslag en conjunctivitis (rode ogen). In sommige gevallen kan de persoon ook buikpijn hebben, braken of diarree ontwikkelen. Andere ernstige gevallen kunnen leiden tot neurologische problemen.
Ernstig? In de grote meerderheid van de gevallen verdwijnen de symptomen (die behandeld worden zoals de griep) na enkele dagen. Indien u bovenstaande symptomen hebt, neemt u wel best onmiddellijk contact op met een geneesheer.
Indien de besmette persoon zwanger is, kan het virus eveneens de foetus treffen en een microcefalie veroorzaken (misvorming van de schedel).
Volg de verspreiding van het virus
Overweegt u op reis te gaan naar een getroffen land?
Volgende links geven de meest recente informatie en beschrijven de verspreiding van het virus:
Centers for desease control and prevention: http://www.cdc.gov/zika/geo/index.html
Instituut voor Tropische Geneeskunde: http://www.itg.be
Deze infografie geeft nuttige tips aan reizigers die zich naar de Olympische Spelen van Rio begeven (zomer 2016).
Volgens eveneens het nieuws op de media.
Mijd die bestemmingen tijdens de zwangerschap!
Reizen naar risicogebieden zijn dus absoluut afgeraden tijdens de zwangerschap. Indien de reis niet kan vermeden of uitgesteld worden, raden wij de zwangere persoon aan om haar geneesheer of gynaecoloog vóór en na de reis te raadplegen.
Hoe beschemt men zich tegen het zikavirus?
Momenteel bestaat er geen vaccinatie tegen het virus. Een vaccin wordt op dit ogenblik ontwikkeld, maar het zal wellicht jaren duren vooraleer het gecommercialiseerd zal worden.
Het virus komt o.a. voor in dezelfde endemische zones als de dengue en de chikungunya, ziektes die eveneens door muggen verspreid worden en gelijkaardige symptomen vertonen.
Eens ter plaatse, moet u zich dus zoveel mogelijk beschermen tegen muggensteken:
- Draag kledij die het lichaam bedekken (lange mouwen en lange broeken) en vermijd donkere kleren of “flikkerende” kledij, want deze trekken insecten aan. Bescherm eveneens uw hielen en uw voeten. Wees bewust van het feit dat een mug doorheen een kledingstuk zou kunnen steken.
- Gebruik een muggenwerend product op lichaamsdelen die niet beschermd zijn. Vraag raad aan uw apotheker.
- Combineert u een zonnecrème met een muggenwerend product? Smeer u dan eerst in met zonnezalf, laat het product op uw huid inwerken (20 à 30 min.) en gebruik nadien het muggenwerend product.
- Zorg ervoor dat de muggen niet in de woonvertrekken kunnen binnenvliegen: gebruik muggenramen en plaats een muggennet rond het bed (zorg ervoor dat alle openingen afgesloten worden en dat de uiteinden van het net onder de matras geschoven worden).
- Gebruik eventueel sprays of insectenverdelgende middelen, maar zorg er wel voor zelf niet bedwelmd te worden. Let wel: elektrische toestellen die muggenwerende producten verspreiden of toestellen die hoge frequentietonen uitzenden zijn slechts tijdelijk en relatief efficiënt.
- Indien u op reis gaat met kinderen, kan u best informatie inwinnen bij uw geneesheer (of uw apotheker) over de muggenwerende middelen die u kan gebruiken.
Lees ook het artikel : Reizen en vaccinaties, wat zijn de verplichtingen?