Als u op reis gaat met uw huisdier, is het nuttig om enkele eenvoudige tips op te volgen zodat uw verblijf en dat van uw trouwe vriend zo comfortabel mogelijk verloopt.
Een prettige vakantie voor u en uw huisdier
- Eerst en vooral: zorg ervoor om in orde te zijn op het vlak van formaliteiten en vaccinaties.
- Als u op hotel of in een vakantiehuis of -residentie verblijft: neem een deken mee om zetels, banken of bedden te beschermen.
- Leg een krant, een stuk karton of een handdoek onder de voederbak zodat de vloer niet bevuild wordt.
- Neem een ontvlekker en ontgeurder mee.
- Maak vuile hondenpootjes buiten schoon vooraleer u het hotel of de verblijfplaats binnengaat. Droog uw hond buiten af indien hij nat is.
- Informeer het hotelpersoneel over de aanwezigheid van uw huisdier of stel hen uw huisdier voor. Ga na of dieren in de eetzaal toegelaten worden.
- Zorg ervoor dat uw huisdier geen bron van ergernis wordt voor de andere reizigers.
- Respecteer de lokale regels en wetten en de huishoudelijke reglementen o.a. op het vlak van het gebruik van de leiband of muilkorf, het opruimen van uitwerpselen, toegangsverboden, lawaaihinder, enz.
- Voorkom dat uw huisdier zou kunnen weglopen.
- Laat uw huisdier niet achter in de warmte. Laat het niet langdurig in volle zon zonder bescherming. Zorg ervoor dat het altijd drinkbaar water ter beschikking heeft. Laat uw huisdier niet achter in uw wagen bij warm weer, ook al is staat het raam een beetje open. Een wagen wordt heel snel een oven. Vergeet ook niet dat de stand van de zon constant verandert: een schaduwrijke plek kan op termijn in de volle zon komen te staan.
- Als u uw vakantie aan de kust doorbrengt: informeer u over de stranden (evenals de uren) die toegankelijk zijn voor honden. Zorg ervoor dat uw hond zichzelf niet uitput bij het zwemmen of dat hij zou worden meegesleurd door de stroming.
- Opgelet als u uw hond toestaat om in een zwembad te baden. Lees hieromtrent onze tips door hier te klikken.
- Bescherm uw huisdier tegen parasieten en insectenbeten (vlooien, teken, ..) en verwijder de aartjes die in de vacht vastzitten.
- Voor de trekkers: laat uw hond niet op een warme wegbedekking lopen (asfalt) want dit zou brandwonden kunnen veroorzaken aan de zoolkussentjes. Leer uw hond om van een drinkfles (met een tuit) te drinken (zo spaart u water uit). Voorkom vooral dat uw hond zou drinken van om het even welke bron, stilstaand water of regenplassen (risico op diarree).
Een laatste tip: Uw hond of kat die u naar het buitenland begeleidt moet beschikken over een chip. Voorzie uw huisdier ook van een hangertje met uw gegevens (naam en gsm-nummer).
Lees ook de artikels van ons dossier “Hond, kat & co”.
Eerste publicatie: 07/2014 - Update: 07/2022
Dank u voor de tips en informatie.