Vertrekt u op skivakantie met een baby of een kindje van zeer jonge leeftijd (minder dan 3 jaar)?
Waar moet u op letten?
Wintersport en jonge kinderen: enkele aandachtspunten
Welke hoogte?
- Let op de hoogte van het skistation:
– Met een kind jonger dan één jaar, gaat u best naar een skistation tot maximum 1.200 m hoogte: uw kind zou immers veel last kunnen hebben van de veranderde atmosferische druk en de vermindering van de aanwezige zuurstof.
– Als uw kind tussen 1 en 2 jaar oud is, kunt u kiezen voor een iets hoger gelegen skistation, maar liefst niet hoger dan 1.600 m à 1.800 m. - Bij het rijden naar uw vakantiebestemming houdt u best rekening met het veranderende hoogteverschil.
- Stop regelmatig en geef uw kind wat te drinken: door te slikken zal het kind minder last hebben van oorpijn.
- Ter plaatse vermijdt u indien mogelijk een rit in een kabelbaan of een skilift: bruuske hoogteverschillen zouden voor het kind heel pijnlijk kunnen zijn.
Plan de juiste periode, bereken de afstand
- Bij het kiezen van het skistation, gaat u best na welke infrastructuur ter plaatse voorhanden is voor jonge kinderen (activiteiten, zwembad, “buggyvriendelijke” wandelwegen, ..) en wat de eventuele (wandel)afstand is tussen de “baby club” of de kinderopvang en uw logement.
- De tweede helft van maart of de eerste weken van de lente zijn de beste periodes aangezien de omgevingstemperaturen dan aangenamer zijn.
- de zachtste periode van de dag (tussen 10u en 15u).
Warm ingeduffeld
- Aangezien een jong kind minder beweegt dan de andere reisgezellen die een intense sportactiviteit beoefenen, is het van cruciaal belang dat men hem goed beschermt tegen de koude, dit ongeacht of hij in een buggy zit of in een rugzak op de rug of op de buik. Zorg voor degelijke regenbestendige wintersportkledij met een kap, een warme pull (wol), kledij onder de pull met lange mouwen, warme sokken, schoenen met warme vulling, wanten, hoofdkap, sjaal, …
Zorg dat hij in zijn zitje niet verstijft van de kou. - Neem een dekentje mee om zijn lichaam in de buggy mooi af te dekken.
- Denk aan reservekledij.
- Als uw kind al iets ouder is en naast de pistes rondloopt, laat u hem best een helm dragen.
- Tip: er bestaan onderstellen in de vorm van kleine ski’s die u op de wielen van een buggy kan vasthechten. U vindt ze in gespecialiseerde winkels. Ze maken het makkelijker om de buggy op een besneeuwde ondergrond te besturen.
Bescherm de huid en de ogen
- Breng regelmatig (meermaals per dag) zonnecrème aan met hoge beschermingsfactor en bescherm de lippen door een lippenstick te gebruiken (zorg ervoor dat elkeen zijn eigen stick heeft).
- Infrarode en ultraviolette stralingen zijn heviger in de bergen. Het is dus heel belangrijk om de ogen te beschermen, indien mogelijk met een zonnebril of een skibril, of minstens met een pet met een klep.
- Door de berglucht droogt het lichaam sneller uit. Geef uw kind dus regelmatig te drinken.
Absoluut te vermijden
- Beoefen geen wintersport met uw kind gedragen in een rugzak of een buikzak: een val of een bosting met een andere skiër zou dramatische gevolgen kunnen hebben!
Laatste tips
- Leef de sanitaire regels en voorschriften na die van kracht zijn in uw skioord.
- Wissel de opppas van het kind af met de andere reisgenoten of plaats uw kind in de ‘baby club’ of de kinderoppas van het skistation zodat hij er veilig opgevangen kan worden terwijl u uw skipassie beoefent.
- Vergeet de babyvoeding of de kindervoeding niet mee te nemen!Babyvoeding is niet altijd gemakkelijk te vinden in de skistations. Meestal zijn de “superettes” er heel klein en is er niet altijd specifieke voeding voorhanden voor baby’s of jonge kinderen. Dit is nog minder het geval indien uw kinderen allergisch zijn voor sommige producten.
- Vertrek niet zonder een goede reisverzekering die u en uw reisgenoten zal beschermem.
- Vergeet de kids-ID niet. Het identiteitsdocument is niet alleen verplicht als u met uw kind naar het buitenland gaat, maar ook onmisbaar indien uw kind moet gerepatrieerd worden.
Lees ook onze andere tips in het dossier “Wintersporten”.
Eerste publicatie: 12/2014 - Update: 01/2022