Elk jaar gaan tienduizenden mensen skiën of snowboarden.
De cijfers en statistieken van Europ Assistance bewijzen dat dergelijke sneeuwsporten echter niet zonder risico zijn.
Skiën of snowboarden: goed om te weten
Ongevallen zijn niet altijd aan de anderen te wijten!
Volgens een Zwitserse studie is de meerderheid van de ongevallen te wijten aan een valpartij, maar worden slechts 6,8% van de skiongevallen en 4,3% van de snowboardongevallen veroorzaakt door een botsing met een andere persoon. Dit betekent dat het merendeel van de ongevallen plaatsvindt zonder een externe invloed. In dit geval kwetst de skiër of de surfer zich dus alleen!
Wanneer het ongeval echter te wijten is aan een botsing, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn gezien de snelheid waarop sommige skiers de pistes afdalen.
De snowboard
Het feit dat snowboarden of sneeuwsurfen almaar aan populariteit wint, heeft een invloed op het aantal meest voorkomende type letsels. De snowboarders halen meestal acrobatische toeren uit en vertonen meer letsels aan de bovenkant van het lichaam in vergelijking met de skiërs. Snowboarders zijn doorgaans betrokken bij één op de drie ongelukken op de pistes.
Skiën buiten de piste
De ernstigste problemen komen gewoonlijk voor bij de skiërs die buiten de pistes gaan skiën. Meestal zijn ze hierop onvoldoende voorbereid en worden ze bij een ongeluk veel moeilijker opgespoord, waardoor de hulpverlening veel ingewikkelder wordt.
De hulpdiensten
Gelukkig leidt niet elk zwaar ongeval op de piste tot een evacuatiescenario op grote schaal waarbij een helikopter wordt ingezet. Dit soort interventie wordt slechts in 10 à 15% van de gevallen aangewend. 55% van de evacuaties gebeurt door middel van een reddingsslee en 16% met een sneeuwmotor.
De “meest riskante” dagen
De piek van het aantal ongevallen komt meestal voor in het midden van de vakantieweek (doorgaans op woensdag en donderdag). Skiërs en snowboarders vertonen dan een grotere zelfzekerheid dan de eerste dagen en beginnen dan ook meer risico’s te nemen. De drukte op de skipistes en de wisselende skiomstandigheden zijn ook factoren die het hoger aantal ongelukken beïnvloeden. Na enkele dagen beginnen ook de fysieke vermoeidheid en de spiervermoeidheid op te treden, zeker bij wintersporters die weinig of onvoldoende voorbereid zijn.
Lees ook: “14u00: een gevaarlijk uur op de skipiste”
Gevaarlijke “GoPro-camera’s”?
Volgens het Zwitserse BPA (Bureau de Prévention des Accidents), verhoogt het dragen van een camera dat vastgemaakt is op de ski-uitrusting het risicogedrag van sommige skiërs/snowboarders: enerzijds worden ze meestal afgeleid door de filmopname van hun camera, anderzijds is de verleiding voor hen groot om zichzelf te bewijzen in (gevaarlijke) hoogstandjes die ze nadien delen op de sociale websites. Voorzichtigheid is dus geboden als u dergelijke accessoires gebruikt!
Probeer ook niet de stunts of krachttoeren van anderen na te doen die u op sociale media kunt vinden. U loopt hiermee het risico uzelf en andere skiërs in gevaar te brengen, zeker indien u geen professional bent.
De statistieken van de ski-ongevallen
“Snowboard wordt vooral beoefend door de jongeren,
het skiën heeft meer succes bij dertigers en ouder.”
De statistieken van het aantal interventies van Europ Assistance tijdens de krokusvakantie tonen sinds meerdere jaren aan dat iets minder dan één slachtoffer op twee jonger is dan 20 jaar.
De jongsten (jonger dan 10 jaar) zijn meestal het slachtoffer van letsels aan de benen, de knieën en het hoofd. Steeds meer jonge kinderen leren op zeer jonge leeftijd skiën of surfen. Bij een valpartij of een botsing met een volwassene lopen ze meer risico’s op een hoofdblessure. Hun visuele perceptie en hun inschatting van de risico’s zijn niet vergelijkbaar met die van een volwassene. Het dragen van een skihelm is dus van kapitaal belang. Het wordt trouwens verplicht in vele landen en in de skischolen.
De 11-20-jarigen en de 21-30-jarigen hebben doorgaans meer letsels aan de knieën, de pols, de schouders en het hoofd. Dit is typisch een gevolg van het groot aantal snowboarders in deze leeftijdscategorie.
Het dragen van een skihelm door snowboarders is dus eveneens een must.
De 31-40-jarigen en de 41-50-jarigen hebben meer te kampen met klassieke skiongevallen. De meest voorkomende letsels zijn hier knieblessures, schouderkwetsuren en beenblessures.
Het merendeel van de ongelukken zijn te wijten aan de onoplettendheid van de skiërs, aan een onaangepaste snelheid en aan een onvoldoende fysieke voorbereiding.
Lees ook het Dossier “Wintersporten”
Eerste publicatie 11.2014 - Update 01.2023