Zoals elk jaar heeft Europ Assistance in samenwerking met Ipsos* een grootschalige enquête uitgevoerd naar de intenties en bezorgdheden van de Belgen en Europeanen voor de komende zomervakantie.
Dit zijn de belangrijkste resultaten:
- Vakantieplannen: 65% van de Belgen geeft aan deze zomer op reis te zullen gaan, wat een daling van 5 punten betekent ten opzichte van 2023. Dit brengt het percentage op hetzelfde niveau als vóór de COVID-19-crisis.
- Duur van de reis: Korte vakanties (maximum 1 week) zijn minder in trek dan in 2023 (34% van de reizigers), terwijl vakanties van 2 weken (41%) en van 3 weken of meer eerder stabiel zijn (25%).
- Frequentie van reizen: Van de 65% Belgen die van plan zijn deze zomer op vakantie te gaan, geeft 35% aan slechts één keer te zullen reizen, een daling met 6 punten. Daarentegen is er een lichte stijging in het aantal mensen dat meerdere keren op vakantie gaat, met 30%.
- Het enthousiasme van Belgische vakantiegangers om op vakantie te gaan, blijft hoog: Maar liefst 78% van de Belgen verklaart (heel) enthousiast te zijn om deze zomer op vakantie te vertrekken, wat een stijging van 3 procentpunten betekent ten opzichte van 2023. Het Europese gemiddelde ligt op 80%.
- Factoren die het reisenthousiasme temperen: Sommige factoren hebben een directe invloed op dit enthousiasme.
– In eerste instantie is dit de impact van de inflatie (voor 89% van de Belgen). Een vierde van de Belgen zal omwille van de inflatie zijn vakantieplannen zeker moeten aanpassen, meer dan een andere vierde geeft aan dat dit waarschijnlijk het geval zal zijn. Deze aanpassing uit zich o.a. in de keuze van goedkopere logementen, een lager aantal reisbestemmingen en de beperking van de vakantie-uitgaven (restaurantbezoeken, excursies, activiteiten, …).
– Een andere temperende factor zijn persoonlijke of familiale redenen (82%). Deze redenen worden traditioneel opgegeven.
– Als derde factor wordt de klimaatverandering genoemd (81%). Vele Belgen vrezen dat hun vakantiebestemming te kampen kan hebben met hittegolven of de nadelen ervan. Ook de impact van de ecologische voetafdruk speelt hierbij een rol (72%), zoals bvb. in de keuze van het transportmiddel.
– Tenslotte spelen veiligheids- en geopolitieke factoren ook een rol, zoals de gewapende conflicten (77%) of de opkomst van het extremisme in sommige democratieën (69%). - Vakantiebestemmingen: 68% van de Belgen geeft aan hun zomervakantie in Europa door te brengen, maar velen (28%) hadden op het moment van de enquête nog geen bestemming uitgekozen. Bij de populairste bestemmingen van de Belgen vinden we steevast Frankrijk (27%), België (20%), Spanje (17%), Italië (12%) en Nederland (9%). 45% van de Belgen verklaart terug te willen gaan naar dezelfde, vertrouwde vakantiebestemming. 42% keert terug omwille van het klimaat, en 38% voor het aanbod aan vrijetijdsbesteding en activiteiten die er te vinden is. 18% beweert dan weer plaatsen met “massatoerisme” te ontvluchten.
- De selectiecriteria voor de keuze van een reisbestemming: 4 essentiële factoren zijn bepalend bij de keuze van een vakantiebestemming.
1. Het vakantiebudget (een elk jaar wederkerende factor).
2. De veiligheid (algemeen en op persoonlijk vlak) en hiermee gepaard gaande de geopolitieke context (een bekommernis die toonaangevend is geworden).
3. Het klimaat: de Belg gaat op zoek naar de zon, maar de klimaatopwarming begint ook de keuze te bepalen.
4. Het comfort en de infrastructuur die aanwezig zijn op de vakantiebestemming. - Het gemiddelde vakantiebudget van de Belgen deze zomer (d.w.z. het gemiddelde voor alle huishoudtypes) bedraagt dit jaar €2.736.
- “Workation”: 74% van de Belgen (actieve bevolking) is niet van plan tijdens hun vakantie te blijven werken.
- Ecologische voetafdruk: voor 13% van de Belgen speelt de ecologische voetafdruk een cruciale rol bij de keuze van hun bestemming en voor 50% speelt het een belangrijke rol.
- Verzekering/bijstandsverzekering voor Belgische reizigers: De meerderheid van de Belgen beschouwt dat het belangrijk is om goed verzekerd te zijn bij gezondheidsproblemen tijdens hun reis als bij problemen die familieleden zouden treffen die in het thuisland zijn gebleven (75%). Hetzelfde geldt voor bijstand na problemen thuis (71%), voor pechbijstand (69%), voor bijstand na een verkeersongeval (65%) en voor bagageverzekering (52%).*Deze enquête is online uitgevoerd door Ipsos tussen 27 maart en 22 april 2024 via een steekproef van 11.002 Europeanen (Fransen, Duitsers, Engelsen, Italianen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Belgen, Zwitsers, Polen, Tsjechen en Portugezen) en 10.000 niet-Europeanen. Het onderzoek werd online uitgevoerd volgens de quotamethode (geslacht, leeftijd, beroep van het gezinshoofd, na onderverdeling per regio en grootte van de agglomeratie. De resultaten van de internationale enquête zijn beschikbaar op www.europ-assistance.com.
De presentatie is op aanvraag beschikbaar.