Tanken met een verkeerde brandstof… wat nu?

By Xavier Van Caneghem on 13/06/2016 in Autovakanties, Europa, Mobiliteit, Mobiliteit winter
0
32

Autopech omwille van een verkeerde brandstof is één van de meest voorkomende redenen van tussenkomst van de pechverhelpingsdiensten. Meestal is verkeerd tanken te wijten aan een verstrooidheid, aan een gewoonte die men heeft met een andere wagen of aan het feit dat men de juiste brandstof niet kent (bvb. huurwagen).

Wat kunt u doen indien u verkeerd getankt hebt?  

Tijdens het tanken…

Zet uw motor niet in gang!
Als u de vergissing vaststelt wanneer u aan het tanken bent, brengt u uw wagen langs de kant op een veilige plaats buiten het verkeer.

Op de weg, net nadat u het tankstation hebt verlaten…

Stelt u uw vergissing vast net nadat u het tankstation hebt verlaten, maakt uw motor een raar geluid of begint hij te haperen?

Rij niet verder, parkeer uw wagen zo snel mogelijk op een veilige plek en zet de motor af. Uw reis verderzetten kan de toestand enkel maar verergeren en uw motor beschadigen.

Onderweg…

De motor van uw voertuig reageert niet normaal en/of slaat af tijdens het rijden? Meestal komt die autopanne voor op slechts enkele kilometers van het tankstation. Schakel uw noodknipperlichten aan en tracht uw voertuig te stoppen op een veilige plaats langs de weg. Zet uw motor niet meer in gang.

Benzine + diesel = een gevaarlijke mengeling!

De meest voorkomende vergissing is om benzine toe te voegen in een dieseltank. Als deze mengeling meer dan 10% bedraagt, kan ze uw motor ernstig beschadigen. De reden is simpel: diesel heeft een lubrificerende werking op de stukken van de injectiepomp terwijl benzine deze eigenschap niet heeft en de beschermingslaag van het injectiesysteem kan vernietigen.
Naast het risico op zware schade aan de motor, is het mengsel benzine + diesel zeer ontvlambaar, waardoor het ontploffingsrisico toeneemt.

Aangezien het eenvoudig is om het pistool van een benzinepomp (loodvrij of super) in een dieselreservoir in te brengen, komt de vergissing het meest voor bij dieselwagens.
Het tegengestelde is in principe niet mogelijk aangezien de opening van benzinereservoirs een kleinere diameter heeft.

Wees heel attent wanneer u tankt in een benzinestation dat u niet kent of een brandstof koopt van een onbekend merk. Staar u niet blind op de kleur van het pistool.

Wees ook zeer attent indien u een wagen bestuurt die u onbekend is (bvb. huurwagen).

Nota:
Diesel = gazole of gasoil in Frankrijk en gasóleo in Spanje.
In Spanje is gasolina = benzine (al dan niet loodvrij)… Laat u niet vangen!

Roep uw pechverhelper op

Indien de vergissing spoedig vastgesteld wordt zonder dat uw motor beschadigd is, zal de pechverhelping snel kunnen plaatsvinden en slechts de kosten bedragen van het leegpompen van uw tank en van de werkuren. Indien de schade echter groter is, kunnen de herstellingskosten oplopen tot honderden euro’s of meer.

Dankzij uw technische pechbijstand kunt u een beroep doen op een professionele pechverhelper die snel ter plaatse zal komen en uw wagen indien nodig zal wegslepen naar een nabijgelegen garage. De herstellingskosten en de brandstofkosten blijven echter voor uw rekening.

Lees ook: Waar kan men goedkoop tanken? en Pechverhelping aanvragen bij Europ Assistance

mobiliteit

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: