Is een internationaal rijbewijs nuttig of verplicht?

By Xavier Van Caneghem on 09/07/2014 in Autovakanties, Mobiliteit, Wereld
0
141

Gaat u naar het buitenland met de wagen of wenst u er een wagen te huren? Wees dan zeker dat u over het juiste rijbewijs beschikt.

Het Europese rijbewijs

Iedereen die een motorvoertuig van een bepaalde categorie bestuurt, moet houder zijn van een rijbewijs.


Binnen de Europese Unie wordt het Belgische rijbewijs (oud model) en het Europese rijbewijs erkend. Rijbewijzen afgeleverd tussen 01/10/1998 en 30/04/2013 zijn geldig tot 19/01/2033 ten laatste. Zorg ervoor dat de foto op uw rijbewijs herkenbaar blijft.

 

nieuw-rijbewijsSinds 07/07/2010 wordt er in België geleidelijk aan een nieuw model van Europese rijbewijzen ingevoerd in bankkaartformaat en met een geldigheidsduur van 10 jaar.
.

Het internationale rijbewijs

Indien u naar een land reist buiten de Europese Unie en er een voertuig wenst te besturen, is de kans bijzonder groot dat u verplicht bent om er in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs of is het ten zeerste aangeraden om over een internationaal rijbewijs te beschikken (dit zowel in geval van controle als bijvoorbeeld voor het huren van een wagen). Het internationale rijbewijs is de vertaling van het nationale/Europese rijbewijs in meerdere talen.

Wij raden aan om voor alle reizen buiten de Europese Unie een internationaal rijbewijs aan te vragen.

Let op:

 • Bij controle zult u steeds het internationale rijbewijs én uw geldig Belgisch rijbewijs samen moeten kunnen voorleggen. Het internationale rijbewijs bevestigt de geldigheid van uw Belgisch/Europees rijbewijs.
 •  Indien u in België bent ingeschreven, mag u in België niet rijden met een internationaal rijbewijs. Als Belg moet u in België dus steeds rijden met uw Belgisch rijbewijs op zak.  

Waar wordt het internationale rijbewijs afgeleverd?

Het internationale rijbewijs wordt uitgereikt door de gemeente waar u gedomicilieerd bent. Bij aanvraag moet u volgende documenten kunnen voorleggen:

– Een recente pasfoto
– Uw identiteitskaart
– Uw geldig Belgisch rijbewijs

Het is 3 jaar geldig vanaf zijn uitreikingsdatum (behalve indien uw nationaal rijbewijs sneller vervalt, want in dat geval heeft het internationale rijbewijs dezelfde geldigheidsperiode als uw nationaal rijbewijs). Zijn prijs schommelt naargelang de gemeente.

Hou rekening met een leveringstermijn van enkele dagen!

Wat indien uw internationaal rijbewijs wordt gestolen, verloren of verstreken is?  

In dat geval kan u een nieuw exemplaar aanvragen in uw gemeente, volgens de hierboven beschreven procedure. Let wel: indien u in het buitenland bent, is het Belgische consulaat er niet gemachtigd om een duplicaat te maken van uw rijbewijs of om een nieuw internationaal rijbewijs af te leveren.

Laatste tips

 • Bent u houder van het (oude) Belgische rijbewijs?
  Hoewel het Belgische rijbewijs (oud model, met gaatje naast de voertuigcategorie) geldig is in de landen van de Europese Unie, vraagt u best een Europees rijbewijs (recenter model) aan indien u met de wagen naar een Europees land vertrekt of er een voertuig wenst te besturen. Zeker indien er op uw huidig rijbewijs een verouderde foto prijkt of indien u in het buitenland een wagen wenst te huren.
  Indien u in een buurland een boete zou krijgen ondanks het feit dat u over een geldig Belgisch rijbewijs beschikt, kunt u aan uw gemeentelijke administratie een “Attest van Belgisch nationaal rijbewijs” aanvragen dat u aan uw bezwaarschrift kunt toevoegen. 
 • Reist u buiten de Europese Unie reist (bvb. USA, Canada, Rusland, Afrika, Azië, …)?
  Informeer u best tijdig of een internationaal rijbewijs er verplicht is of niet. Veiligheidshalve raden wij echter aan om voor die bestemmingen steeds over een
  internationaal rijbewijs te beschikken. De ambassade of de toeristische dienst van het betrokken land evenals uw reiskantoor zal u kunnen informeren aangaande de verplichte documenten.
 • Gaat u de weg op met uw eigen voertuig? Vergeet dan uw groene kaart niet.
  Lees ook de 12 eenvoudige vraagjes die u zich moet stellen vóór uw vertrek.

Nuttige links i.v.m. het internationaal rijbewijs:

http://www.belgium.be/nl/mobiliteit/rijbewijs/categorieen/internationaal_rijbewijs

http://mobilit.belgium.be/sites/default/files/hoofdstuk_02_verschillende_belgische_rijbewijzen.pdf
.
mobiliteit

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: