Tandpijn kan het goede verloop van uw reis serieus ondermijnen. Een tandprobleem komt meestal onverwacht of kan te wijten zijn aan een ongeval.
Het komt er dus op aan om goed verzekerd te zijn en vóór het vertrek enkele voorzorgen te nemen.
Tandproblemen in het buitenland
Bij Europ Assistance staan dossiers die geopend worden voor acute tandproblemen in het buitenland op de 6de plaats in het klassement van de dossiers met medische tussenkomst (*).
Zo worden in de zomerperiode, wanneer de meeste Belgen hun vakantie in het buitenland doorbrengen, tientallen dossiers geopend voor dergelijke problemen. Het risico is dus zeker niet verwaarloosbaar.
Reizen met het vliegtuig
Gedurende een vlucht gebeurt het wel meer dat men plots te kampen krijgt met tandpijn, veroorzaakt door de drukverschillen die ontstaan bij het opstijgen en het landen.
Een kleine holte gevuld met lucht kan zich onder een tandvulling bevinden of door cariës/tandbederf ontstaan. Door de inwerking van de veranderende luchtdruk kan de lucht binnen de tand uitzetten en hierdoor een druk uitoefenen op de tandzenuw met een plotse (hevige) pijn tot gevolg.
Deze pijn zal voelbaar zijn bij het opstijgen en geleidelijk aan verdwijnen na aankomst.
Bij het landen kan hetzelfde fenomeen zich voordoen en een onderdruk in de tand veroorzaken.
Tips:
- Als u een vliegtuigreis wil aanvatten, kunt u van uw regelmatig bezoek bij uw tandarts gebruik maken om alle tandvullingen en protheses te laten nakijken en alle cariës te laten verzorgen.
- Raadpleeg uw tandarts voor een controle vóór uw vertrek indien uw laatste bezoek meer dan 6 maanden oud is.
Voor een ander vaak voorkomend medisch probleem tijdens een vliegtuigreis, lees ook: “Een vliegtuigreis met een oorontsteking: geen goed idee“
Duiksporten
Gaat u tijdens uw vakantie duiken? In dit geval kunnen drukverschillen eveneens een invloed hebben op tandvullingen en cariës. Raadpleeg uw tandarts of uw stomatoloog.
Zeer hoge medische kosten in sommige landen
De minste medische raadpleging kan in sommige landen (waaronder in de Verenigde Staten) een heel dure zaak worden. Daarenboven dekt de Europese Ziekteverzekeringskaart (ziekenfonds) niet alle bestemmingen.
Een medische controle uit voorzorg en een goede reisverzekering
Het is dus aanbevolen om enerzijds een bezoek te plannen bij uw tandarts vóór het vertrek, en anderzijds om een goede reisverzekering af te sluiten. Deze zal medische of chirurgische kosten terugbetalen naar aanleiding van een ongeval op basis van uw medisch dossier, overeenkomstig het onderschreven contract en de verzekerde bedragen.
Het is echter zo dat het terugbetaald bedrag voor minder ernstige maar toch dringende verzorging (bvb. nieuwe tandvulling, verzorging van een abces, …) naar aanleiding van een acute aandoening meestal beperkt is. Kijk dit na in uw contract.
Het reisverzekeringscontract voorziet eveneens, indien nodig, het opsturen ter plaatse van protheses die voor u onontbeerlijk zijn en voorgeschreven zijn door een geneesheer.
Tandverzorging tijdens de reis
- Vergeet niet het nodige te voorzien voor de dagelijkse tandverzorging (tandenbostel, tandpasta, tandzijde, …).
- Gebruik (mineraal) water uit gebottelde flessen om uw tanden te poetsen indien het kraantjeswater niet drinkbaar is.
- Laat u bij dringende problemen verzorgen door een professionele tandarts of ga naar een medisch centrum of een plaatselijk hospitaal, en neem meteen contact op met uw reisbijstandsmaatschappij.
______________________________
(*) De “Top 6” van de medische dossiers geopend door Europ Assistance in het buitenland tijdens de zomervakantie.
– Traumatologie (trauma’s, breuken, kwetsuren) : 39 %
– Darm- en spijsverteringsproblemen: 12 %
– Infecties : 10 %
– Neus-keel-oren : 4 %
– Hart- en vaatziekten : 4%
– Acute tandproblemen : 3%
.