Ben je een student of heb je pas je diploma op zak? Spreek je daarenboven ook nog een mondje Spaans en zoek je een mogelijkheid om in Latijns-Amerika een professionele stage te volgen of een job te vinden?
We geven je enkele tips om je zoektocht aan te vatten.
Een stage vinden zonder plaatselijke contacten?
Niet simpel!
Latijns-Amerika is heel aantrekkelijk, zowel op cultureel als op professioneel vlak. Toch is het helemaal niet simpel voor jonge mensen om er een professionele stage te vinden.
Eén van de belangrijkste redenen is dat het merendeel van de aanwervingen gebeurt via contacten (networking). Zonder contact ter plaatse, is het bijna onmogelijk om zelf iets te vinden. Hoe meer relaties je ter plaatse hebt en hoe hoger hun functie, des te groter je kans om een job of een stage te vinden.
Een kwestie van geduld
Begin je zoektocht voldoende op voorhand, ideaal is dit 6 à 8 maanden vóór je vertrek. Het komt meer voor je een antwoord pas na 2 à 3 maanden ontvangt. Aarzel ook niet om elke 3 weken poolshoogte te nemen of aan te dringen zodat je aanvraag niet vergeten wordt.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om een stage of een job te vinden, hetzij gratis, hetzij tegen betaling.
Gratis
• Via ambassades en consulaten: Een eerste mogelijkheid bestaat erin je aanvraag via mail te richten tot het Belgisch consulaat in het land van bestemming. Vermeld in je mail wat je precies zoekt en vraag wat ze u kunnen aanbevelen. Soms beschikken ze over een lijst of een speciale website met werkaanbiedingen of met Belgische (of Europese) bedrijven die in het land aanwezig zijn. Zo zul je zelf kunnen beginnen te prospecteren en contact kunnen opnemen met de bedrijven die je interesseren.
• De expats : Je kunt eveneens kijken op de websites van Belgische (of Franse, Nederlandse, …) expats die jobs aanbieden. Indien er geen aanbiedingen zijn, kan het nuttig zijn die sites te contacteren. Onderlinge hulp tussen mensen van dezelfde nationaliteit of taal werkt meestal zeer goed en moet zeker benut worden.
Enkele voorbeelden:
http://www.expat.com/en/jobs/south-america/
http://www.easyexpat.com/nl/job-offers.htm
• De sociale media: De sociale media kunnen uiteraard ook een goede hulp zijn. Op websites zoals Facebook vind je groepen die stages of jobs aanbieden zowat overal ter wereld (waaronder dus ook in Latijns-Amerika).
Voor Brazilië heb je bvb https://www.facebook.com/groups/francaisetbelgesaubresil/
• Andere oplossingen:
- Universiteiten beschikken meestal over een internationaal contactpunt waar studenten zich kunnen informeren en advies vragen in verband met internationale stages.
- Als je vlot Spaans spreekt, kunnen plaatselijke/nationale tewerkstellingsdiensten ook een mogelijkheid zijn. Zo kan een algemene opzoeking als bvb. “empleo Colombia” je doorverwijzen naar jobaanbiedingen van dat land.
Stages zoeken tegen betaling
Als je nog altijd niets gevonden hebt, is alle hoop niet verloren. Er bestaan namelijk bedrijven die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar buitenlandse stages op aanvraag. Meestal worden stages verloond. In dat geval zal het bedrijf dat je aan een stage heeft geholpen een geldelijke bijdrage van je vragen.
Gewoonlijk heb je dan via Skype een contact met één van de medewerkers van het bedrijf die je profiel zal opmaken en aanbiedingen zal bijeenzoeken die beantwoorden aan hetgeen je wenst.
Voorbeelden zijn HelpStage, MyInternshipAboard of GoOverseas of nog websites die stages aanbieden in specifieke landen.
Stage gevonden!
Wat moet je voorzien vooraleer je vertrekt?
Zich (tijdelijk) gaan vestigen aan de andere kant van de wereld vraagt een goede voorbereiding. Hierbij enkele dingen die je zeker niet mag vergeten:
- Ga na of je een visum nodig hebt door contact op te nemen met het consulaat van het land van bestemming. Latijns-Amerikaanse landen leggen doorgaans enkel een visumverplichting op aan Europeanen die langdurig in hun land verblijven.
- Ga na of je bankkaart geactiveerd is voor buitenlandse betalingen. Vraag aan je bank met welke plaatselijke banken er een akkoord bestaat. Geldafnames buiten de eurozone houden meestal bijkomende kosten in. Klik hier om meer te weten over het gebruik van bankkaarten in het buitenland.
- In sommige landen zijn vaccinaties verplicht. Ga dit tijdig na vooraleer je vertrekt.
- Je weet nooit wat je in het buitenland kan overkomen. Vertrek dus niet zonder een goede reisverzekering van lange duur.
- Het is niet gemakkelijk om vanop afstand een logement te vinden. Maak het je gemakkelijk: verblijf een week in een jeugdhotel of in een hotel en maak van die tijd gebruik om zonder stress ter plaatse een logement te zoeken. Je werkgever zal je hierbij ook zeker kunnen helpen.
Lees ook: Studeren en Erasmus: enkele tips van een studente
.