Canada: Electronic Travel Authorization (ETA) verplicht

By Xavier Van Caneghem on 12/09/2016 in Noord-Amerika, Reizen, Vakantie, Website
2
10

(Foto: Vancouver – Canada)

Een elektronische reisvergunning is verplicht vanaf 29 september 2016 om naar Canada te reizen.

Electronic Travel Authorization (ETA) 

Om naar Canada te reizen, moet elke reiziger met Belgische nationaliteit over een paspoort beschikken. Dit paspoort moet geldig zijn tot de dag volgend op de terugkeerdatum van de reis.

Bovenop het paspoort moet elke reiziger met Belgische nationaliteit vanaf 29 september 2016 een elektronische reisvergunning aanvragen om zich naar Canada te begeven (voor een verblijf van maximum 6 maanden). Die elektronische reisvergunning wordt in het Engels “Electronic Travel Authorization” (ETA) genoemd, in het Frans “Autorisation de Voyage Electronique” (AVE) .

De ETA-aanvraag moet voor elke reiziger afzonderlijk gebeuren, dus ook voor elk reizend kind of baby.

Na goedkeuring blijft uw aanvraag geldig gedurende 5 jaar, dit voor zover uw paspoort eveneens nog 5 jaar geldig is. Indien uw paspoort vóór die periode komt te vervallen, zal u een nieuwe aanvraag moeten indienen met de gegevens van uw nieuw paspoort.

Zonder ETA zal de inscheping voor de vlucht (en dus uw toegang tot het Canadese grondgebied) u worden geweigerd!

Hoe vraagt u de ETA aan?

Er bestaan verschillende websites die voor u de aanvraag kunnen indienen en opvolgen. Meestal rekenen zij hiervoor ook een commissie of dossierkosten aan.

Indien u de aanvraag indient via de officiële website van de Canadese regering, zal u 7 Canadese dollars aangerekend worden per aanvraag en per persoon*. De betaling moet gebeuren met een kredietkaart en de aanvrager moet over een e-mailadres beschikken.
Website: http://www.canada.ca/eta of http://www.cic.gc.ca/francais/visiter/ave.asp

Wanneer moet de aanvraag ingediend worden?

De aanvraag moet gebeuren ten laatste 72 uur vóór het vertrek.

De elektronische aanvraag via de officiële website van de Canadese autoriteiten neemt slechts enkele minuten in beslag en de meeste ETA’s worden na enkele minuten na hun aanvraag reeds toegekend. Toch raden wij aan om niet te wachten tot het laatste nippertje en de aanvraag meerdere dagen op voorhand te regelen. Indien uw aanvraag zou geweigerd worden, kunt u dan nog altijd een visum aanvragen via het consulaat.

Reizen naar de Verenigde Staten via Canada

Indien u naar de Verenigde Staten reist via Canada, zal u ook een ETA voor Canada moeten aanvragen. Voor de reizen naar de USA is een elektronische reisvergunning (ESTA) eveneens verplicht: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Wenst u blijkomende informatie? Neem dan contact op met het consulaat van Canada in Brussel : http://www.canadainternational.gc.ca/belgium-belgique/
Andere nuttige link: het Ministerie van Buitenlandse Zaken: http://www.diplomatie.be

Lees ook: Verlies van identiteitskaart en paspoort in het buitenland 

*: Gegevens van kracht op publicatiedatum van dit artikel

vakantie

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Werken in Canada 12/12/2016 Reply

    Niet alleen reizen, ook werken in Canada is meer dan de moeite waard. Ik deed het vorig jaar en het was een ervaring om nooit te vergeten!

  2. Niels 18/01/2018 Reply

    Een ETA is helaas enkel aan te vragen met een creditcard, wij hebben hem gelukkig nog zonder creditcard kunnen kopen via https://e-visums.be/canada

    Snel binnen zodat we van onze reis konden gaan genieten.

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: