Elke dag worden in België honderden draagbare telefoons (gsm’s, smartphones, iPhones, ..), draagbare pc’s en tablets (iPads) gestolen.
In het buitenland lopen de toeristen hetzelfde risico op diefstal.
Hoe kan men zich het best beschermen tegen de diefstal van zijn smartphone of zijn tablet? En wat moet men doen indien de diefstal toch heeft plaatsgevonden?
10 tips om u te beschermen tegen de diefstal van uw smartphone, tablet of pc
- De basisregel geldt voor alle waardevolle voorwerpen: onttrek ze aan het zicht van de anderen in uw wagen, in uw handtas, in uw bagage, op de tafel van het restaurant of van het terras waar u aanzit, achter het venster van uw woning, in uw hotelkamer, enz. Een dief zal ook snel opmerken dat u uw smartphone draagt in uw broekzak of in uw vestzak.
- Sommige dieven beschikken over een systeem om elektronische toestellen op te sporen die in een wagen verstopt zijn. Laat dergelijke toestellen dus niet achter (ook niet “mooi weggemoffeld”) in een onbewaakte auto.
- Wees op uw hoede op drukke plaatsen waar (gauw)dieven het talrijkst zijn (vertrekhal, gangen, (rol)trappen, openbaar vervoer, stations, luchthavens, supermarkten, openbare markten, …) en op momenten waarop u minder waakzaam bent (bvb. wanneer u aan de kassa uw rekening betaalt, wanneer u verstrooid wordt door uw baby of kind, …)
- Noteer nooit uw toegangscodes in een notitieboekje dat u mee in uw zak draagt of – erger nog – op uw pc, en gebruik een veilige toegangscode (combinatie van 8 karaktertekens bestaande uit letters, symbolen en cijfers).
- Er bestaan applicaties om uw toestel (of zijn inhoud) vanop afstand te blokkeren of om zijn gebruik te beperken.
- Bewaar de aankoopfactuur van uw toestellen. Ze laat u toe om te bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar bent van het gestolen toestel. Bewaar een gescande versie van de factuur in een e-mail die u vanop afstand kunt raadplegen.
- Noteer het IMEI-identificatienummer van uw smartphone. Dankzij dit nummer kan de operator uw toestel vanop afstand blokkeren. Het nummer bestaat uit 15 cijfers en is te vinden onder de batterij. U kunt het ook opvragen door volgende code op te bellen: *#06# .
- Maak regelmatig een backup van uw gegevens (waaronder ook uw foto’s). Bewaar geen gevoelige informatie in uw toestel (info over de toegankelijkheid van uw woning, geheime codes, paswoorden, foto’s van uw kinderen, …).
- Neem uw gloednieuwe toestellen niet mee op vakantie indien u ze kunt missen of neem een oudere versie mee die van minder grote waarde is.
- Sommige verzekeringen dekken de diefstal van elektronische toestellen. Informeer u hierover. (De optie “bagageverzekering” van het NoGo-reisannulatiecontract van Europ Assistance dekt dergelijke type voorwerpen tegen diefstal.)
Uw smartphone, pc of tablette is gestolen. Wat nu?
- Geef de diefstal aan bij de politie. Zorg hierbij dat u beschikt over het IMEI-nummer van uw smartphone of het serienummer van uw pc.
- Neem contact op met uw operator om uw smartphone te blokkeren (dankzij het IMEI-nummer). Indien u specifieke antidiefstalapplicaties hebt gedownload, kunt u ze activeren om bepaalde functionaliteiten van uw toestel uit te schakelen of uw toestel te traceren.
- Raadpleeg uw verzekeraar om na te gaan of uw toestel tegen diefstal is verzekerd.
Lees ook : “Verlies van identiteitskaart of paspoort in het buitenland”