Is rijden met autolichten aan verplicht?

By Europ Assistance on 04/06/2014 in Autovakanties, Europa, Mobiliteit, Mobiliteit winter
4
100

In België wordt het gebruik van de autolichten overdag aanbevolen. In andere landen is het echter een verplichting.
Waar en wanneer moet men de dimlichten of de kruislichten aansteken?

De kruislichten : wanneer steek je ze aan?

In België legt het verkeersreglement op dat men de dimlichten of kruislichten moet aanschakelen in bepaalde omstandigheden:

 • van valavond tot zonsopgang;
 • overdag, wanneer de zichtbaarheid lager is dan 200m wegens regenval, hagel of sneeuw;
 • in een tunnel, wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is;
 • voor motorrijtuigen op twee wielen.

Bij ons is het gebruik van dimlichten overdag in andere omstandigheden dus niet verplicht, maar wel ten zeerste aanbevolen. Waarom?

Lichten aan om beter te zien… en gezien te worden!

In heel wat buurlanden is het aanschakelen van de dagrijlichten of – bij gebrek aan dagrijlichten – van de dimlichten (of kruislichten) overdag verplicht. Deze maatregel heeft als doel om elke gemotoriseerde weggebruiker een betere zichtbaarheid te geven op de weg en hierdoor het aantal verkeersongevallen te doen dalen. Zo kunnen voetgangers en andere weggebruikers beter de afstand en de snelheid van een naderend voertuig inschatten.

De landen waar men met de lichten aan moet rijden

Net zoals België, raden andere landen zoals Duitsland, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk het gebruik van de lichten ook bij goede rijomstandigheden overdag aan, maar zonder verplichting.

In volgende landen is het gebruik van autolichten overdag echter verplicht: Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland (buiten de bebouwde kom), Hongarije (buiten de bebouwde kom), IJsland, Italië (buiten de bebouwde kom), Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië (buiten de bebouwde kom), Montenegro, Noorwegen, Polen, Roemenië (buiten de bebouwde kom), Servië, Slovakije (van 15/10 tem 15/03), Slovenië, Turkije, Tsjechische Republiek, Zweden, Zwitserland (sinds 01/01/2014 zijn dagrijlichten of kruislichten overdag verplicht).

(Geldige reglementering op datum van publicatie van dit artikel)

Dagrijlichten of dimlichten?

Steeds meer auto’s beschikken over dagrijlichten (in België is dit verplicht voor alle nieuwe automodellen sinds 2011). Deze lichten – meestal ledlampen – zijn minder sterk dan de dim- of kruislichten maar blijven toch voldoende zichtbaar in volle daglicht. Ze gaan aan vanaf het ogenblik dat men de motor aanschakelt.

Deze lichten vervangen echter niet het (verplicht) gebruik van de dim- of kruislichten! Ook al beschikt uw wagen dus over dagrijlichten toch blijft u verplicht om de dimlichten aan te schakelen bij valavond, bij slecht weer of in de tunnels. Stadslichten, standlichten of parkeerlichten (dus lichten die een geparkeerde auto zichtbaar maken) kunnen de dimlichten evenmin vervangen.

Laatste tip: wacht niet om een defecte gloeilamp te vervangen!

mobiliteit

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 1. Nico Feys 24/08/2015 Reply

  Door altijd met dimlichten te rijden vallen de motor- en bromfietsrijders overdag iets minder op tussen het andere verkeer.
  Ook zullen de ‘onnodige’ branduren van de dimlichten vooraan en de standlichten achteraan de kans op een kapotte lamp verhogen….Vervelend als het dan net donker is.
  Wees liever de eerste dan de laatste om lichten te ontsteken. Als u altijd met lichten wil rijden, zorg ervoor reservelampen bij te hebben en vooral, weet hoe ze te vervangen.

  • Blog Europ Assistance 24/08/2015 Reply

   Bedankt voor deze nuttige aanvulling!

   Europ Assistance

 2. Theoritica 26/10/2017 Reply

  Kan er geen misverstand over ontstaan tussen dat dagrijlicht en stadslicht? Groet, Samantha

  • Xavier Van Caneghem 26/10/2017 Reply

   Bedankt voor de reactie. De tekst van het artrikel werd op basis hiervan enigszins verduidelijkt.

   Europ Assistance

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: