De overgrote meerderheid van de automobilisten kent het ritueel dat tweemaal per jaar plaatsvindt: het vervangen van winterbanden door zomerbanden in het vroege voorjaar en het vervangen van zomerbanden door winterbanden in het najaar.
Deze bandenwissel is niet alleen in veel landen wettelijk verplicht, maar maakt het ook mogelijk om veiliger te rijden in de warmte (zomer) en in winterse weersomstandigheden. Lees hieromtrent het artikel “Rijden met winterbanden“.
De vraag is echter hoe deze banden opgeslagen moeten worden in de periode waarop ze niet gebruikt worden.
Bewaren bij uw garagist, in de bandencentrale of bij u thuis?
Veel auto-eigenaars vertrouwen hun banden toe aan hun garage of bandencentrale die een specifieke plaats heeft om ze optimaal op te slaan.
Niet iedereen heeft echter die optie of kiest ervoor. Veel automobilisten bergen daarom hun banden bij hen thuis op.
De beste manier om autobanden thuis te bewaren
Autobanden of autowielen thuis bewaren, doet men niet zonder voorzorgen. De gekozen locatie moet aan een aantal criteria voldoen om de banden op lange termijn niet te beschadigen: best is om een plaats te hebben die niet te vochtig en geventileerd is, maar zonder te veel tocht, zonder te veel temperatuurschommelingen en zonder te veel stof!
Een kelder of een werkplaats voldoet vaak beter aan deze criteria dan een aparte, alleenstaande garage.
Als u uw gemonteerde banden (band met velg) opslaat, is het raadzaam om ze ofwel op elkaar te stapelen of op te hangen, maar niet verticaal naast elkaar te plaatsen.
Als u uw gedemonteerde banden (band zonder velg) opslaat, is het raadzaam om ze verticaal naast elkaar op te slaan en niet te stapelen of op te hangen. Als ze de grond raken, is het beter om ze om de 2 à 3 maanden te draaien. Het doel is om zoveel mogelijk te voorkomen dat de band tijdens de opslagperiode vervormt en dat het rubber beschadigd wordt.
Een band die op de grond rust en langer dan 6 maanden onbeweeglijk blijft, kan bij montage op een voertuig vervormd of beschadigd zijn.
Enkele tips
- Als de opslagplaats heel stofferig is, kunt u uw band opslaan in een plastic zak waar u zoveel mogelijk lucht uit haalt.
- Respecteer tijdens de opslagperiode de door de fabrikant aanbevolen bandenspanning.
- Plaats een etiketje op de band met een aanduiding waar deze op het voertuig was gemonteerd (linksvoor / rechtsvoor / linksachter / rechtsachter ). Dit zal het makkelijker maken om de band terug op het voertuig te monteren.
- Controleer de toestand van uw banden voordat u ze weer op het voertuig monteert (slijtage, bandendruk, …). Vervang ze van zodra ze niet langer een veilig rijgedrag garanderen.
Wat als de banden enkele maanden op een stilstaand voertuig gemonteerd blijven?
In dit geval moet u zich ervan bewust zijn dat de immobilisatie uiteindelijk een negatieve invloed zal hebben op de banden, die het gewicht van het voertuig moeten ondersteunen. Zorg er in dit geval voor dat u het voertuig om de 2 à 3 maanden verplaatst (zo verandert het contactpunt van de band met de grond). Controleer regelmatig de druk (stel deze iets hoger in dan tijdens het rijden) en parkeer uw voertuig zo beschut mogelijk.
De ideale oplossing in dit geval is om het voertuig op te tillen (eventueel op een steunblok zetten) zodat het niet op de banden rust die de grond raken.
Lees ook
– Rijden met winterbanden
– Autobanden te veel of te weinig opgepompt: gevaarlijk?
– Hebt u een reservewiel?
– Sneeuwkettingen