Bij koud weer in België of in het buitenland lopen wij allemaal vroeg of laat het risico om verkouden te worden.
Soms kan een verkoudheid gepaard gaan met de infectie van de keel of van de luchtwegen.
Kan men een verkoudheid vermijden? Hoe kan men zich het best beschermen?
De boosdoener van de verkoudheid:
niet meteen de koude, maar wel een virus!
Specialisten zijn het eens over het feit dat het niet meteen de koude is die een verkoudheid veroorzaakt, maar wel een infectie die opgewekt wordt door virussen.
Verschillende virussen die het gemunt hebben op het ademhalingssysteem kunnen hiervan verantwoordelijk zijn. De meest bekende zijn het rhinovirus en het coronavirus.
Het virus dringt in het lichaam via de neus of de ogen en migreert naar de slijmvliezen van de neus. Het tast de slijmvliezen aan en vermenigvuldigt er zich op grote schaal.
Van daaruit verspreidt het zich opnieuw via de uitscheidingen van de neus (o.a. bij het niezen) naar nieuwe slachtoffers.
De invloed van de koude: bij koud weer zal de ingeademde lucht de neus prikkelbaarder maken, zullen de slijmvliezen minder efficiënt werken (microben worden dan minder gemakkelijk tegenhouden) en kwetsbaarder zijn voor een eventuele besmetting door ademhalingsvirussen.
De incubatietijd
Nadat een persoon besmet is, kan de verkoudheid uitbreken na een incubatietijd van 12 uur à 3 dagen. De infectie veroorzaakt de prikkeling en de uitzetting van de slijmvliezen: de neus zwelt en de slijmproductie verhoogt. Als gevolg hiervan raakt de neus “verstopt” en/of begint hij te “lopen”.
Een verkoudheid kan een zware vermoeidheid en een grote zwakheid teweegbrengen, soms ook pijn of zelfs koorts.
In de meeste gevallen zal het lichaam meerdere dagen nodig hebben om de verkoudheid te overwinnen.
Indien de besmetting echter van die aard is dat u in bed moet blijven, koorts of pijn hebt, raden wij u aan om een geneesheer te raadplegen.
Het zou in dat geval ook de griep kunnen zijn.
De besmetting
Het virus wordt overgedragen door de secretie van de slijmvliezen van de besmette persoon:
- via zijn handen die besmet zijn door contact met de neus, de ogen of een zakdoek;
- via een voorwerp dat door de besmette persoon aangeraakt werd (deur, deurklink, badkamerkraan, klavier, computermuis, trapleuning, eender welk ander aangeraakt object, …). De besmette voorwerpen kunnen meerdere uren besmet blijven!
- via de inademing van stofdeeltjes die rondzweven na het niezen.
Hoe vermijdt men de besmetting?
- Vermijd het contact of de nabijheid van verkouden personen (houd een “veiligheidsafstand” van minimum 1 meter).
- Vermijd indien mogelijk de plaatsen waar een groot aantal (potentieel besmette) personen op een kleine oppervlakte aanwezig zijn.
- Het dragen van een masker op de mond en de neus kan u of andere personen beschermen. In sommige landen, zoals Japan, is het dragen van een masker in dergelijke omstandigheden een daad van burgerzin.
- Was zeer regelmatig uw handen op een correcte manier. Lees hieromtrent het artikel “20 seconden om uw handen efficiënt te wassen”.
- Raak voorwerpen niet aan die door besmette personen zijn aangeraakt.
Ontsmet of was eventueel aangeraakte voorwerpen.
Indien u desondanks toch “het virus te pakken” hebt, is het niet zeker dat u de verkoudheid zal ontwikkelen. Uw afweersysteem zal misschien de nodige antistoffen reeds hebben aangemaakt om de infectie te stoppen. Zo komt het vaak voor dat mensen van eenzelfde gezin immuun zijn geworden dankzij de contacten die ze met elkaar hebben!