Men kan zich geen zon- of skivakantie inbeelden zonder een zonnebril.
Maar weet u ook hoe u een goede zonnebril moet kiezen?
Is een zonnebril nuttig?
Het eerste en belangrijkste nut van een zonnebril is om de ogen te beschermen tegen ultraviolette stralen (UVB). Een langdurige blootstelling aan UV-stralen kan schade veroorzaken aan de oppervlakte of aan de inwendige structuur van de ogen en kan leiden tot een katarakt, een ontsteking van de hoornvlies (fotokeratitis) of een fotoconjunctivitis (ontsteking van het bindvlies).
Los van die gezondheidsrisico’s zal een zonnebril uw ogen minder op de proef stellen wanneer u zich in een zeer heldere omgeving bevindt. U zult ook minder verblind worden wanneer u plots aan fel zonlicht wordt blootgesteld.
Tenslotte heeft een bril (al dan niet met corrigerende glazen) een esthetische functie van zodra u de keuze hebt qua vorm en kleur.
Hoe kiest men een goede zonnebril?
- De keuze van de glazen: kies voor glazen die zoveel mogelijk UV-stralen tegenhouden (liefst 100% van de UV-stralen of een UV-absorptiegraad van 400 nm).
De absorptiegraad van de UV-stralen hangt niet af van de kleur van de glazen of van hun prijs, maar wel van de manier waarop de glazen behandeld zijn geweest om de UV-stralen tegen te houden.
Let wel: het feit dat u gekleurde glazen draagt betekent niet automatisch dat ze u beschermen tegen de UV-stralen! - De categorie van de lichtfiltratie: zonnebrillen kunnen in 5 categorieën worden onderverdeeld overeenkomstig hun lichtfiltratie (het feit dat ze al dan niet veel licht doorlaten). De categorieën slaan dus op de intensiteit van de glastinten. De categorie wordt meestal vermeld naast het kwaliteitslogo “CE” of op de verpakking.
.
Categorie 0 : absorptie van 0 tot 20% van de lichtsterkte. Dergelijke zonnebrillen zijn weinig efficiënt en hebben eerder een “esthetische waarde”.
Categorie 1 : absorptie van 20 tot 57% van de lichtsterkte. Voldoende bescherming bij grijs weer of gesluierde zon.
Categorie 2 : absorptie van 58 tot 82% van de lichtsterkte. Voldoende bescherming bij zonnig weer met beperkte blootstelling aan de zon (bvb. in de stad).
Categorie 3 : absorptie van 83 tot 92% van de lichtsterkte. Ideale bescherming bij langdurige blootstelling aan het zonlicht. Ideaal voor buitenactiviteiten in de zomer.
Categorie 4 : absorptie van 93 tot 99% van de lichtsterkte. Enkel te dragen wanneer men blootgesteld wordt aan een uitzonderlijk hoge lichtsterkte (bvb. aan zee of in de bergen). Draag nooit een zonnebril van deze categorie wanneer u een voertuig bestuurt!
Zonnebrillen van categorie 3 of 4 zijn de donkerste.
.
Tip: Kies de categorie die u past volgens het gebruik dat u zal maken van uw bril.
De andere keuzecriteria
- De kleur van de glazen: sommige tinten slorpen gemakkelijker licht op dan andere of hebben een invloed op de zichtbaarheid of op de perceptie van de kleuren. Grijs is de meest neutrale tint. Bruine glazen slorpen veel licht op maar vervormen enigszins de kleuren. Gele glazen verminderen de intensiteit van een heldere hemel maar beïnvloeden en vervormen meer de kleurwaarneming. Blauwe of roze glazen zijn gezien hun lage efficiëntie de minst aanbevolen.
- Een zonnebril aangepast aan uw oogscherpte: draagt u correctieglazen? Het is mogelijk om dergelijke glazen te combineren met zonneglazen. Houd echter rekening met het type bescherming dat u nodig hebt (zie de categorieën hierboven).
Sommige glazen passen zich automatisch aan aan de lichtsterkte (men noemt ze fotochromatisch), maar die aanpassing gebeurt niet altijd onmiddellijk. - Kinderen: kinderogen zijn gevoeliger dan de ogen van volwassenen en moeten bijgevolg ook beschermd worden bij sterk zonlicht. Koop voor uw kind geen goedkope zonnebril die weinig of geen bescherming biedt of een bril die niet aangepast is aan het gezicht van het kind. Te grote brillen zullen UV-stralen langs de zijkant doorlaten.
- Het comfort: zorg ervoor dat de zonnebril geen pijn doet en aangepast is aan uw aangezicht.
- De montuursterkte: koop voldoende sterke monturen: tijdens de vakantie wordt uw brilmontuur soms zwaar op de proef gesteld!
- De kwaliteit: koop uw zonnebril niet om het even waar (wees op uw hoede voor marskramers of souvenirwinkels). Kies eerder voor de goede raad van een opticien. Koop een bril met het “CE”-logo.
- Uw persoonlijke smaak : heeft meestal het laatste woord…
En de lenzen?
Lenzen met een UV-filter zijn praktisch voor degenen die liever geen bril op hun neus willen dragen (bvb. sportlui). Let echter op, want deze lenzen bieden geen bescherming aan de oogleden en de oogranden.
Laatste tip: Een zonnebril is belangrijk om uw ogen te beschermen, maar vergeet ook niet uw huid te beschermen met een goede zonnecrème!