Sofia en Tom reizen de wereld rond op zoek naar sportieve uitdagingen en avonturen. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door aan boord van hun zeilboot Search Projects.
Jack, hun baby van een enkele maanden, vergezelt hen overal.
Is het veilig om zo op reis te gaan met een baby?
Waarop moet vooral op gelet worden?
Sofia deelt met ons haar rijke ervaring…
« Vanaf de dag dat ik wist dat ik zwanger was, vroeg ik me af hoe we onze reizen en omzwervingen met een baby zouden voortzetten. Zou het gemakkelijk en haalbaar zijn?
Baby’s hebben een enorme aanpassingsvermogen
“Hoe jonger ze zijn, hoe gemakkelijker het is!”
De natuur zit goed in elkaar, want een periode van negen maanden is perfect om het leven met z’n drietjes te herorganiseren. Ik heb de tijd gehad om veel vragen te stellen aan degenen die gewend zijn om met een jong kindje te reizen. Gedurende mijn hele zwangerschap heb ik aan boord van onze zeilboot Search gewoond. Van zodra ik in de jachthavens een zwangere vrouw of een moeder met haar kinderen zag, snel ik er naartoe om een gesprek aan te vatten. Hun goede raad en ervaring stelden me snel gerust en hun conclusies waren vaak dezelfde: “Hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker het is. Wees niet bang om hem de eerste weken mee op reis te nemen. Baby’s wennen heel snel aan het leven van hun ouders.” Zo gezegd, zo gedaan. Jack is geboren op 26 december en op 26 januari, dus toen hij nog maar vier weken oud was, namen we hem mee aan boord van onze drijvende woonst. Twijfels en angsten verdwenen vanaf het moment dat ik aan boord stapte met mijn baby in mijn armen. Het avontuur kon doorgaan, en met z’n drieën is het nog mooier!
« Baby aan boord » … van de zeilboot!
De eerste paar dagen leken me volkomen natuurlijk. Wij zijn dolgraag aan boord van onze zeilboot en het is ook daar dat wij onze zoon willen zien opgroeien. Wij kunnen hem een gezonde levenskwaliteit aanbieden, in de buitenluchtbuiten en in harmonie met de natuur. Natuurlijk is dit voor ons ook een leerproces en zijn onze veiligheidsmaatregelen aan boord zijn talrijker dan voorheen. We willen geen risico’s nemen. Bij elke afvaart maken we de best mogelijke analyse van het weer en de toestand van de zee. Wij organiseren de boot zo dat iedereen zich comfortabel en veilig voelt. Zo hebben we meer dan een maand tussen de Canarische Eilanden gevaren. Jack zag zelfs zijn eerste dolfijnen op weg tussen tussen El Hierro Island en La Gomera. Enkele uren later die zelfde dag, schonk hij ons zijn eerste glimlach! We waren dolgelukkige ouders! Ik nam het op als een teken: hij is gelukkig aan boord, de echte reis kan beginnen.
Voel je vrij om je kindje mee te nemen op reis
Als je ook bezeten bent door grote (of zelfs kleine) reizen, of het nu op zee, in de bergen of op de weg is, zal je baby er zijn plaats vinden. Een baby is dus geen excuus om niet op reis te gaan. Zolang het kindje bij jou is, krijgt het de beste zorgen. Het is héérlijk om avonturen te delen met je baby. Door hun gefascineerde kijk op de wereld en hun onverzadigbare nieuwsgierigheid herontdekken wij ook de kleine dingen van het leven: de pracht van een boom, een vogel, een silhouet, het schuim van de golven op de rotsen, …
Preventie, tips en tricks
In dit artikel wil ik graag enkele praktische tips met je delen als je met je kleintje op avontuur gaat:
- Voor elke reis heb ik nu de gewoonte om de beste informatie op te zoeken over onze bestemming (gezondheidsrisico’s, klimaat, …). Noteer en bewaar nuttige adressen in geval van problemen: ziekenhuizen, nummers van één of twee kinderartsen ter plaatse en het adres van de Belgische ambassade of het consulaat.
- Ik zorg ervoor dat ik goed verzekerd vertrek met een goede reisbijstand.
- Ik zoek informatie en doe het nodige (op tijd!) voor reis- en identiteitsdocumenten (kids-ID, eventueel paspoort en visum,….).
- Indien nodig, neem ik contact op met mijn kinderarts in België (voor een controle van de gezondheidstoestand, aanbevolen en verplichte vaccinaties, attesten, voorschriften, enz).
- Ik controleer ook of de producten die ik gebruik of eventueel zou kunnen gebruiken gemakkelijk ter plaatse te vinden zijn. Bijvoorbeeld: een bepaald type melkpoeder, specifieke medicijnen, ecologische luiers, enz. .
Een luierkwestie
Ik maak een kleine kanttekening i.v.m.de problematiek van de luiers. We hebben uitgebreid nagedacht over de kwestie van de luiers. Hoe vind je, als je op een boot woont, een luier die het minst vervuilend en comfortabel is voor een baby? Ne veel wikken en wegen, ben ik tot de conclusie gekomen dat er vandaag de dag nog steeds geen ideale oplossing bestaat. Wasbare luiers in textiel geven je een hoop werk, en de hoeveelheid water lost het probleem zeker niet op. En op het vlak van hygiëne moeten ze op zeer hoge temperatuur worden gewassen om de bacteriën te doden.
Op dit ogenblik lijken de zogenaamde “ecologische” luiers mij het meest geschikt. Ze worden vervaardigd uit duurzame grondstoffen en 95% van hun productieafval wordt gerecycled. En bovenal bevatten ze geen potentieel giftige stoffen.
De voorbereiding van de reis
Aangezien Jack’s vaccinaties up-to-date zijn, voel ik me meer op mijn gemak om hem overal mee te nemen.
In zijn kleine luiertasje heb ik een kit met een fysiologische zoutoplossing, pijnstillers en een thermometer en in onze koffers een complete reisapotheek bestemd voor de allerkleinsten. Voor de rest zijn Tom en ik gewend om licht te reizen. Met Jack erbij, proberen we deze filosofie te handhaven.
Met het vliegtuig
Neem alleen het stricte minimum mee, vooral als je alleen reist met je baby:
- een praktische en lichte kinderwagen die gemakkelijk met één hand op te vouwen is,
- een luiertas met een reserveset en een klein zakje waar ik mijn portemonnee en belangrijke (reis)documentenpapieren in wegsteek.
Dit volstaat om op je bestemming aan te komen. Geef je volumineuze koffers en tassen mee in het ruim. Vaak zijn luchtvaartmaatschappijen bijzonder blij dat ze zonder extra kosten aan te rekenen bagageruimte voor handbagage vrij kunnen maken.
Als ik goed geïnstalleerd ben in het vliegtuig met Jack op mijn schoot, geef ik hem tijdens het opstijgen en landen borstvoeding, zodat hij zonder het te beseffen geen drukverschil in zijn oortjes voelt. Dit vermijdt de beroemde huilsessies van jonge kinderen bij het opstijgen of landen.
Op zee
Onze zeilboot is ons thuis geworden. We hebben alles aan boord mee wat onze baby nodig heeft, en al zijn spullen volgen ons, waar we ook aankomen. We hebben een kleine hangmat geïnstalleerd zodat Jack kan schommelen en wiegen met de bewegingen van de boot…. Hij vindt het geweldig!
Het belangrijkste bij een reis op zee met een baby is het anticiperen op de bewegingen van de boot. Tijdens een zeereis plaats ik Jack in het midden van ons bed, ingeklemd tussen een borstvoedingskussen en andere kussens. Hij heeft ruimte als hij wil omdraaien en op zijn buik wil slapen, maar hij zal nooit uit bed kunnen vallen. Na enkele maanden hebben we een net aan de rand van het bed gespannen.
Als Jack wakker is, zet ik hem soms in een lichte baby-draagzak die ik gemakkelijk kan aantrekken. Dit stelt mij in staat om beide armen vrij te houden voor de navigatie of voor het koken. Als de boot niet teveel schommelt, kan ik Jack in een stoel installeren die aan de tafel geklemd is en over een riem beschikt om hem vast te maken. Zo kan hij er lange tijd zittend spelen, en er zijn babyvoeding eten.
In een van of een camper
Afgelopen maanden maart en april hebben we twee maanden in een van in de Alpen doorgebracht. Tom bereidde zich voor op de Red Bull X-Alps race die erin bestaat om zo snel mogelijk (te voet en met een paraglider) de Alpen te doorkruisen: een tocht van meer dan 1.100 km in de bergen.
De moeilijkheden van het leven in een van zijn vergelijkbaar met die van het leven op zee. Alles moet zijn plaats hebben en je moet de gewoonte hebben om alles op te ruimen, want de dingen stapelen zich snel op, vooral met een baby aan boord.
Het belangrijkste voorwerp is het autozeteltje. Ik zocht voor hem een comfortabele stoel, aangepast aan ons programma. Onderweg zorgden we ervoor dat we elke 3 uur (maximaal) stopten om Jack uit zijn stoel te halen. Het is belangrijk voor hun rug om niet te veel tijd in dezelfde positie door te brengen.
In de bergen
Let op voor de zuurstofschaarste. Hoe hoger je klimt, hoe minder de atmosferische druk er is en dus ook hoe minder zuurstof. Zo kan je baby last hebben van bergziekte, wat gevaarlijk kan zijn. Overleg dit met je kinderarts. Informeer hem over je reisplannen, je reisweg en je programma, de plaats waar je verblijft en vraag hem naar de risico’s die je moet vermijden.
We verlieten België in een VW California. Deze van is ideaal voor roadtrips. Er is een kleine keuken met een koelkast, twee gaskookplaten en een gootsteen, veel bergruimte, een groot bed onder het dak en zelfs een kleine buitendouche (praktisch, vooral in de zomer). We begonnen op een hoogte van 1200 m en geleidelijk aan, toen Jack de hoogte gewoon werd, klommen we naar 1800 m. Terwijl we zigzaggend over de bergroutes reden, hield ik Jack in de gaten en observeerde ik zijn gedrag.
Als je een ongewoon gedrag bij je baby vaststelt, stop dan onmiddellijk en daal snel af naar lagere gebieden. Geef je baby te drinken en ga een luchtje scheppen totdat zijn gedrag genormaliseerd is.
Tot slot
Naast de prachtige herinneringen is het een geweldig cadeau om je baby mee op reis te nemen. Je zult zien hoe wakker en gestimuleerd je kindje is. Zijn nieuwsgierigheid zal groeien en hij zal zich in elke situatie op zijn gemak voelen.
Baby’s hebben ook hun eigen ritmes. Jack doet drie dutjes per dag en of hij nu aan boord van onze zeilboot is, in de auto, in de armen van zijn vader of in zijn kinderwagen. Hij is gewend om overal in slaap te vallen en daardoor behoudt hij zijn slaapritme.
Wat is zijn referentiepunt? Dat zijn wij. Hij weet dat waar hij ook gaat, wij bij hem zijn. We (be)leven ons leven van avonturiers op de best mogelijke manier en dit is de sleutel tot succes. Als wíj ons goed voelen, dan zal Jack dit ook zijn. Vandaag is Jack zes maanden oud en hij heeft al naar acht landen gereisd!
Als jij je ongerust voelt, zelfs in je eigen huis, zal je baby hetzelfde gevoel krijgen. Kindjes zijn zoals sponzen, ze absorberen je gemoedstoestand. Dus wees niet bang om te doen wat je leuk vindt en je gelukkig maakt! Je baby zal hier als eerste van genieten.
Goede reis!
Sofia »
Lees ook:
Ontdek de andere artikels van Tom de Dorlodot en van Sofia door hier te klikken.
Foto’s © Tom de Dorlodot
SEARCH Projects – Jack on board from SEARCH Projects on Vimeo.