Sofia Pineiro heeft reeds ontelbare keren samen met haar partner Tom de Dorlodot hun peuters meegenomen op reis. De beste tips komen dus zeker van een jong en ervaren moeder die ons uitlegt hoe men het makkelijkst reist met (zeer) jonge kinderen (0-5 jaar).
Hieronder beantwoordt Sofia 8 basisvragen, deelt ze haar ervaringen en geeft ze ons haar checklist.
Vraag 1. Hoe kan je het jezelf gemakkelijker maken als je alleen reist met kinderen?
Elke reis moet worden voorbereid: de keuze van de bestemming, formaliteiten, het inpakken,… Als je alleen met kinderen reist, ontkom je niet aan deze regel, integendeel je versterkt hem! Ga je op reis met het vliegtuig, de auto, de trein? De beperkingen zijn uiteraard niet dezelfde voor alle vervoersmiddelen.
Voor mijn eerste solo-reis met mijn kinderen (2,5 jaar en 4 maanden oud), hield ik het simpel. Ik zou Tom ontmoeten in Bordeaux. Dit is nauwelijks een uur vliegen hier vandaan. Tot nu toe, niets ingewikkeld. Behalve dat precies die dag ook de grote begindatum was van de Belgische vakantie, met als gevolg een indrukwekkende menigte in de inkomhal en een wachtrij van een uur voor de check-in. Gelukkig was mijn schoonmoeder er ook en zij stond erop mij te vergezellen en mij met de kinderen te helpen. Terwijl ik in de rij stond te wachten, zat zij in een café met de kinderen. Zij konden rustig een spelen (en een dutje doen), en ik kon in de rij aanschuiven zonder gek te worden.
Als je op vakantie gaat met één of meer koppels met kinderen van dezelfde leeftijd, spreek dan af om op dezelfde vlucht of treinwagon te zitten om elkaar te helpen. Het is zo veel gemakkelijker als je op éénieders hulp kunt rekenen.
Dus is mijn eerste tip: gebruik alle mogelijke hulp!
Als je niemand hebt om met je mee te gaan, zijn de mensen altijd erg gedienstig als ze een moeder alleen met haar kinderen op stap zien. Laat hen toe om je valies op te bergen in de cabine van het vliegtuig, of in de trein te dragen. Aanvaard dat ze je even voorlaten in de rij, gewoonweg omdat jij hetzelfde zou doen in hun plaats!
Vraag 2. Zijn reizen mogelijk naar alle bestemmingen?
Afhankelijk van je bestemming zal je voor je vertrek een aantal formaliteiten moeten vervullen: paspoort, inentingen, visum, … Er zijn maar weinig landen die duidelijk af te raden zijn voor reizen met kinderen.
Toch is er zeker één punt om in gedachten te houden: malaria. Kinderen zijn vatbaar voor de ernstige ontwikkeling van de ziekte. Vermijd dus landen en gebieden met een verhoogd risico, of praat er op zijn minst over met je arts of pediater en raadpleeg de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Naast de verplichte vaccinaties zullen, afhankelijk van je bestemming, bepaalde specifieke vaccins worden aanbevolen, zoals het vaccin tegen gele koorts, hepatitis A, hondsdolheid, enz. Wacht zeker niet tot het laatste moment, en neem tijdig de nodige voorzorgen. Denk ook aan de tekenencefalitis.
Wees dus voorbereid, vooral als je ver weg en buiten de Europese Unie reist. Zorg ervoor dat je dicht bij een ziekenhuis bent zodat je in geval van nood snel kunt geholpen worden en vertrek met een complete reisapotheek.
Hou rekening met het feit dat een kind snel ernstige ziekteverschijnselen kan krijgen. Zo kan een maag-darmprobleem (diarree) bij een jong kind, indien onbehandeld, snel ernstige gevolgen hebben, ernstiger dan bij een volwassene. Het is dus absoluut noodzakelijk om bij de minste twijfel een arts te raadplegen en je reisbijstand in te lichten als je in het buitenland bent.
Vraag 3. Hoe kan ik mijn kinderen helpen om zich aan het reisritme aan te passen?
Als ouder reis je anders en zeker op een meer bedachtzame en rustigere manier dan vóór de ouderschap. Als kinderen zich goed kunnen aanpassen, kan je, als je hun ritme respecteert, met een geruster hart op reis gaan. Kies je vluchttijden of je vertrek met de auto in overeenstemming met de dutjes- en etenstijden van je kinderen. Hou rekening met de jetlag.
Vergeet niet dat niet alle luchtvaartmaatschappijen evenwaardig zijn. Soms is het beter een paar euro’s extra te betalen voor je vliegtickets dan je “hulpeloos” te voelen op een vlucht met stewardessen die geen aandacht en geen tijd hebben voor je problemen. Kies ook de goede zitplaatsen uit.
Kinderen jonger dan twee jaar kunnen meestal op de schoot meereizen. Maar ze de hele vlucht op de schoot houden is niet noodzakelijk een ontspannende ervaring. Vergeet dus niet om een zitplaats voor hen te reserveren. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het type vlucht kan je ook de geschikte uitrusting, zoals een wiegje, voor je baby reserveren.
Ten slotte is de airconditioning in vliegtuigen altijd aangeschakeld. Denk er dus aan om een dekentje in je handbagage mee te nemen om je kind zo nodig te bedekken.
Vraag 4. Hoe ga je om met het eten?
Op het vlak van de voeding: als je kind nog uit een fles drinkt, ga dan na of de poedermelk die je gebruikt ter plaatse gemakkelijk te vinden is. Voor de rest hebben kinderen een geweldig aanpassingsvermogen en zijn ze erg nieuwsgierig. Ze zullen het heerlijk vinden om nieuwe smaken te ontdekken! Vermijd echter pittig of gekruid eten, dat soms heel verrassend voor hen kan zijn.
Vóór de dag van vertrek, hou ik er echt van om snacks te voorzien. Op vliegvelden hebben we niet altijd de keuze uit gezond voedsel. Ik ga graag naar de biowinkel voordat ik op reis ga en haal daar wat snacks van betere kwaliteit die mijn zoontje tijdens de reis kan oppeuzelen. Alle kindervoeding (zoals appelmoes, yoghurt, koekjes en zelfs kleine verzegelde flesjes water om babyvoeding klaar te maken) kan door de veiligheidsscanners en kan mee in het vliegtuig.
Vraag 5. Hoe ga je om met de administratieve rompslomp?
Vergeet de belangrijke documenten niet:
– Een geldige identiteitskaart of paspoort, afhankelijk van je bestemming. Laat je kinderen in je paspoort opnemen. Voor Europa is een Kids-ID noodzakelijk.
– Een Europese ziekteverzekeringskaart (vergeet niet om bij uw ziekenfonds en verzekeraar na te vragen of je in het land buiten de Europese Unie verzekerd bent).
– De gezondheids- en vaccinatiegegevens van je kinderen (indien nodig ook het Covid-certificaat).
– In sommige landen is de schriftelijke toestemming van de andere ouder vereist, die door de gemeentelijke overheid van je woonplaats moet worden geregistreerd.
Maak foto’s van je belangrijke documenten en bewaar ze op je smartphone. Als ze verloren gaan of gestolen worden, kan je ze zo altijd terugvinden, en zo kan je ook je originele documenten op een veilige plaats achterlaten (bv. in de kluis van je hotel).
Vraag 6. Wat met de bagage van de kinderen?
Vreemd genoeg is het zo dat hoe kleiner het kind is, hoe verleidelijker het is om veel spullen mee te nemen en overbeladen te vertrekken. Als je met de auto reist, is dit geen groot probleem: de grootte van de kofferruimte zal je beperken. Maar als je met het vliegtuig, de trein of de boot reist, is dit anders. Vergeet niet dat je dan op jezelf aangewezen bent, en als jij je met je kinderen moet bezig houden, kan je best je handen vrij hebben.
Ook heel belangrijk: vergeet vooral zijn knuffel niet!
Als je met een baby reist, is een draagdoek (of draagzak) één van je beste bondgenoten. Hij is praktisch, licht en gemakkelijk te dragen (in tegenstelling tot een kinderwagen). Bovendien kan je beide handen gebruiken om je bagage te trekken of op je ander kind te passen.
Ten slotte, om geen overbodige dingen mee te nemen, informeer welke uitrusting ter plaatse beschikbaar zal zijn (kinderbed, kinderstoel, enz.). En wat bevuilde kleding betreft, kan je altijd kiezen voor een handwas als dat nodig is.
Vraag 7. Waarom is het belangrijk om vooraf te plannen?
Het is dus duidelijk dat je een reis best op voorhand voorbereidt. Wacht dus niet tot het laatste moment met het inpakken. Vooraf plannen is uiteindelijk de beste manier om te voorkomen dat je iets vergeet. Maak een lijst van alle dingen die essentieel zijn voor je verblijf en voor je behoeften. Denk aan de activiteiten die je van plan bent te doen, aan de weersomstandigheden, enz.
Wat voor vervoermiddel je ook gebruikt, vergeet niet een handbagagezak met het hoognodige mee te nemen, zodat je niet al je bagage hoeft om te draaien op zoek naar het dekbed of de knuffel van je kind.
Vraag 8. Waarom neem je je jonge kinderen mee op reis?
Zoals we hierboven reeds gezegd hebben, is reizen met kinderen niet zo ingewikkeld als men goed georganiseerd is. Trouwens, waarom zouden we hen geen reis gunnen? Reizen is een manier om hen de schoonheid van de wereld te leren ontdekken, om zich open te stellen voor andere culturen, om een andere kijk te krijgen op de verschillen en om verdraagzaam te worden, en dit terwijl we unieke momenten beleven die in onze herinnering gegrift zullen blijven.
Als veel gezinnen of alleenstaande ouders elk jaar de wereld rondreizen met hun kind(eren), waarom zou jij het dan niet doen?
9. Sofia’s checklist
Samengevat en om mijn reis zo goed mogelijk voor te bereiden, heb ik een kleine checklist opgesteld die me helpt om niets belangrijks te vergeten:
- Vóór elke reis heb ik de gewoonte om meer te weten te komen over onze bestemming (gezondheidsrisico’s, klimaat,…). Sla nuttige adressen op in geval van problemen: ziekenhuizen, nummers van een of twee kinderartsen ter plaatse, en het adres van de Belgische ambassade of het consulaat.
- Ik zorg ervoor dat ik goed verzekerd ben met een goede reisbijstand.
- Ik regel (op tijd!) mijn reis- en identiteitsdocumenten (Kids-ID, indien nodig paspoort en visum, …).
- Indien nodig controleer ik bij mijn kinderarts in België wat ik nodig heb (gezondheidstoestand, aanbevolen en verplichte vaccinaties, getuigschriften, voorschriften, enz.).
- Ik ga ook na of de producten die ik gebruik of eventueel zou kunnen gebruiken, gemakkelijk te vinden zijn. Bijvoorbeeld: sommige melkpoeders, specifieke geneesmiddelen, ecologische luiers, …
Aarzel niet mijn artikel Op avontuur gaan met een baby te raadplegen voor nog meer informatie en advies in het geval je een “avontuurlijke reis” overweegt met een heel jong kind.
Goede reis!
Ontdek de avonturen en tips van Tom en Sofia in het dossier “Reizen en avontuur”
Foto’s : © Tom de Dorlodot