De Gipsvlucht 2018 van Europ Assistance

By Xavier Van Caneghem le 19/02/2018 in Reizen, Website
0
4

Krokusvakantie 2018: cijfers en tendensen

  • Gedurende de krokusvakantie van 2018 (van vrijdag 9 t.em. donderdag 15 fébruari) ontving Europ Assistance 5.040 oproepen, met een (traditionele) piek op maandag: 1.092 oproepen op maandag 12 februari.
  • Door de grote drukte op de pistes en de goede skiomstandigheden, werd er dit jaar 10% meer medische skidossiers geopend dan in 2017 voor dezelfde periode.
  • 40% van de geblesseerde wintersporters is jonger dan 20 jaar en zijn voornamelijk jongens.
  • Knie- (35%), schouder- (21%), enkel/voet- (8%) en polsblessures (8%) komen zoals elk jaar het vaakst voor. Dankzij het dragen van een helm, staat het aantal geblesseerden met een hoofdletsel op 3%.
  • Naast de meer dan 300 gerepatrieerden (geblesseerde skiërs en familie) door Europ Assistance tijdens de 6 eerste dagen van de krokusvakantie, werden er vrijdag 16 februari 19 personen gerepatrieerd naar België aan boord van de “Gipsvlucht”.
  • Het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden is gestegen met 17% t.o.v. 2017.

Klik hier om de Infografiek van de Krokusvakantie 2018 van Europ Assistance te raadplegen.

Een hoger aantal ongevallen op de skipistes

Dit jaar was het tijdens de krokusvakantie behoorlijk druk op de  skipistes, met een toename van het aantal ongevallen tot gevolg. Sinds de maand december had het regelmatig en met momenten overmatig gesneeuwd in de Alpen. Deze sneeuwval heeft geleid tot goede en zelfs uitstekende skicondities. Dit heeft heel wat skiliefhebbers aangezet om te kiezen voor een skivakantie tijdens de krokusvakantie.

Van vrijdag 9 februari tot en met donderdag 15 februari opende Europ Assistance 10% meer medische skidossiers in de Alpen t.o.v. 2017 voor dezelfde periode.
Naar jaarlijkse gewoonte stelt Europ Assistance een piek van ongelukken vast in het midden van de week. Skiërs voelen zich dan al wat meer zelfzeker op de piste, hun alertheid vermindert en de (spier)vermoeidheid duikt op. Dit jaar moest 13% van de gekwetsten in het ziekenhuis worden opgenomen.

De skiongelukken deden zich hoofdzakelijk voor in:

  1. Frankrijk (57%, vs. 54% in 2017)
  2. Oostenrijk (16%, vs. 23% in 2017)
  3. Italië (15%, vs. 16% in 2017)
  4. Zwitserland (12%, vs. 7% in 2017)

Dit jaar opende Europ Assistance ook twee dossiers voor een skiongeluk in Andorra  en één in Roemenië.

Ski- en snowboardkwetsuren

SnowboarderDe allerjongsten (jonger dan 10 jaar) begeven zich steeds talrijker op de piste. Dit jaar vertegenwoordigen zij een derde van het aantal gekwetsten.
De meest voorkomende letsels bij de jongeren van 5 tot 20 jaar zijn schouder- (32%), knie- (16%),  en polsblessures (12%). Het aantal hoofdblessures in deze leeftijdscategorie bleef stabiel (3% dit jaar, ten opzichte van 5% in 2017). Bij 11-20 jarigen hadden veel blessures te maken met het snowboarden.
Europ Assistance stelt vast dat 4 op de 10 skislachtoffers jonger is dan 20 jaar. Het betreft hier een publiek dat traditioneel heel talrijk is tijdens de schoolvakanties. Twee derde van deze categorie zijn jongens!

SkiërDe 21-30 jarigen lopen grotendeels blessures op die gelinkt zijn aan het skiën en snowboarden: knie (47%), schouder (13%) en arm (7%).

Daar waar jonge kinderen en tieners vaker het slachtoffer worden van een ongeluk tijdens het snowboarden, worden 31-40 jarigen en 41-50 jarigen vaker getroffen door skiongelukken. Hetzelfde werd vastgesteld bij de +51-jarigen. De meest voorkomende blessures in de leeftijdsgroep 31-70 jaar zijn de traditionele skiblessures: knie (44%), schouder (15%), benen (10%) en enkels/voeten (8%).

 

Meer technische interventies

Op de weg naar de skioorden tekende Europ Assistance een stijging op van 17%. Gezien de goede wegomstandigheden, wijst deze stijging op het groot aantal vakantiegangers dat op weg was naar de Alpen.

De Gipsvlucht 2018 van Europ Assistance

Europ Assistance organiseert traditiegetrouw sinds 40 jaar een collectieve repatriëring op het einde van de krokusvakantie om de onfortuinlijke vakantiegangers in alle veiligheid en comfort terug naar België te brengen. Een indrukwekkende operatie met een maandenlange voorbereiding die de bijstandsverlener als enige in België al sinds 1978 opzet!

Van 9 t.e.m. 15 februari 2018 repatrieerde Europ Assistance meer dan 300 geblesseerde wintersporters en hun familie naar België, dit ofwel om medische redenen, ofwel op vraag van het slachtoffer om zo snel mogelijk terug thuis te zijn. De personen met blessures die geen dringende repatriëring vereisten of die bij hun familie ter plaatse wilden blijven, konden op het einde van de krokusvakantie door Europ Assistance naar huis worden gebracht aan boord van haar “Gipsvlucht”.

Dit jaar werden op vrijdag 16 februari op deze manier in totaal 19 onfortuinlijke vakantiegangers vanop de luchthaven van Grenoble naar België overgevlogen met de Gipsvlucht van Europ Assistance. In samenwerking met Brussels Airlines werden ze uit de Franse en Zwitserse skigebieden gerepatrieerd.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

vakantie

Print Friendly

0 Reacties

Reactie toevoegen

Schrijf een Antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>