Zwerkbal (quidditch): niet alleen een tovenaarssport!

By Xavier Van Caneghem on 27/03/2015 in Jeugd, Ongewoon, Sport @nl
0
22

Zwerkbal is in het Engels bekend als “quidditch”. Voor de Harry Potterfans kent deze tovenaarssport die in volle vlucht op een magische bezem wordt beoefend geen geheimen.
Maar wist u dat er ook echte zwerkbalploegen bestaan en dat zelfs internationale competities worden georganiseerd?  

Zwerkbal is niet enkel een fictieve sport

Een denkbeeldige sport die in de lucht door jonge tovenaars op hun vliegende bezem beoefend wordt en ontsproten is uit de verbeelding van J.K. Rowling, de auteur van Harry Potter, is de laatste jaren uitgegroeid tot een reële sport, beoefend door sportlui die beide voeten op de grond hebben en op een grasveld rondlopen met een bezem tussen de benen!
Deze sport, bestemd voor “niet-tovenaars” wordt in het Engels « muggle quidditch » genoemd.

  • Elke zwerkbalploeg bestaat uit 7 spelers (jongens en meisjes): drie jagers (chasers), twee drijvers (beaters), een wachter (keeper) en een zoeker (seeker).  Hierbij komt nog een ‘neutrale’ speler die zeer levendig en snel moet zijn en de rol vervult van de Gouden Snaai (Golden Snitch).
  • Het veld is ovaal en kan een lengte hebben, gelijk aan de lengte van een voetbalveld.
  • De spelers gebruiken slurken (quaffles), ballen die men gemakkelijk met één hand kan opvangen en verdergooien, beukers (bludgers), een andere type bal, en een Gouden Snaai (Golden Snitch) die zowat overal rondloopt.
  • De spelers spelen op het veld met een bezem tussen de benen. In sommige tornooien dragen ze ook een cape.
  • Zonder teveel in details te willen treden, verloopt een zwerkbalmatch als volgt: de jagers geven de slurk aan elkaar door met de bedoeling hem in één van de drie ringen te gooien (10 ptn/doelpunt) die door de wachter bewaakt wordt en op het einde van het veld naast elkaar op een piek opgesteld zijn. Indien de jager geraakt wordt door een beuker die door de tegenpartij met behulp van een korte knuppel geslagen wordt, moet hij onmiddellijk de slurk loslaten zodat anderen hem kunnen vangen. Anderzijds stopt de match wanneer een zoeker de Gouden Snaai te pakken krijgt (30 ptn).

Plaatselijke ploegen,
een nationaal team,
internationale tornooien

Belgian Muggle QuidditchHeel wat Belgische steden hebben een zwerkbalploeg: Brussel (de Qwaffles), Gent (de Gargoyles), Hasselt (de Horntails), Leuven (de Leprechauns), Deurne (de Dodo’s), Bergen (de UMonsters), Louvain-la-Neuve (de Dracognards), …
Een Belgische Muggle Quidditch-federatie werd zelfs opgericht in 2012.

In andere landen bestaan plaatselijke en nationale ploegen reeds sinds meerdere jaren en worden er (inter)nationale tornooien georganiseerd. 

Zoekt u hieromtrent meer informatie? Wilt u ook een wedstrijd van deze ongewone sport van dichtbij meemaken of eraan deelnemen? In dat geval zult u meer informatie vinden over de Belgische clubs op hun Facebookpagina of door contact op te nemen met de Belgische federatie. 
.

.

Cover image: Sergei Bachlakov / Shutterstock.com
.

dagelijks leven

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: