
Over welk paspoort moet u beschikken voor uw huisdier (hond of kat) dat u op reis vergezelt en wat zijn de vereiste inentingen?
De identificatie
In België moeten alle honden dragers zijn van een identificatiechip. Sinds 29 december 2014 wordt de tatouage niet meer erkend als identificatiemathode. Elke wijziging (adreswijziging, verandering van eigenaar, overlijden van de hond) moeten aangegeven worden.
Sinds 01/11/2017 moeten in België alle nieuw geboren katjes ook dragers zijn van een identificatiechip en dus geregistreerd worden.
Dezelfde reglementering geldt voor katten en fretten die buiten onze landsgrenzen reizen.
Het paspoort
Sinds 1 oktober 2004 legt de Europese wetgeving op dat personen die naar het buitenland reizen met een huisdier (hond, kat of fret) in het bezit moeten zijn van een paspoort voor hun dier.
Dit paspoort kan worden verkregen:
- Voor honden: via DogID, de vereniging die de registratiedatabank beheert en een Europees paspoort aflevert met de identificatie van de hond en de informatie in verband met zijn gezondheidstoestand.
- Voor katten: sinds 1/11/2017 is de inschrijving van alle katten, geboren vanaf die datum, verplicht. De inschrijving gebeurt door de dierenarts. De gegevens worden in het nationaal bestand van CatID bijgehouden.
Vóór deze datum beheerde het bedrijf ID Chips de registratie van katten (en fretten). - Voor honden en katten: via uw dierenarts, die het nodige zal doen bij DogID of CatID.Tip: denk eraan om de geregistreerde gegevens te laten wijzigen indien u van GSM-nummer of van adres verandert.
Zie hieromtrent ook de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De vaccinaties
Het is ten zeerste aanbevolen, zoniet onmisbaar, om een bezoek te brengen bij uw dierenarts vooraleer u op reis vertrekt met uw huisdier.
Vraag aan uw dierenarts welke voorzorgsmaatregelen moeten genomen worden (ontworming, product tegen vlooien en teken, aangepaste voeding, medicatie tegen reisziekte, …) en ga de vaccinaties na die aanbevolen en/of verplicht zijn. (De Nederlandse website van de LIGC geeft hierover ook nuttige informatie.)
- De vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies) is vereist voor alle reizen buiten onze landsgrenzen. De inenting gebeurt maximum 30 dagen vóór het vertrek en is minimum 12 maanden geldig.
- Afgezien van deze vaccinatie, leggen sommige Europese landen (waaronder Zweden, Groot-Brittannië, Ierland, Malta en Finland) bijkomende sanitaire verplichtingen op. Informeer u voldoende op voorhand bij hun consulaat.
- Voor alle buitenlandse reizen is ook een recent gezondheidscertificaat nodig. Dit certificaat kan u verkrijgen bij uw dierenarts. Let op, voor sommige landen mag het niet langer dan 10 dagen vóór het vertrek afgeleverd zijn.
- Voor reizen buiten de Europese Unie gelden meestal nog strengere regels of quarantaineverplichtingen. Informeer u voldoende op voorhand bij het consulaat van het land dat u wil bezoeken.
Laatste tip: denk eraan een reisverzekering af te sluiten die zal tussenkomen in de eventuele dierenartskosten van uw huisdier in het buitenland.
Lees ook de andere artikels i.v.m. het reizen met huisdieren in het dossier Hond, kat en co.