Sofia Pineiro, de echtgenote van Tom de Dorlodot en sinds jaren globetrotter, geeft ons haar getuigenis over hoe een alleenreizende vrouw zich het best op haar reis voorbereidt.
Het is niet altijd even gemakkelijk, maar als vrouw alleen op reis gaan, mag je zeker niet ontmoedigen!
Als vrouw alleen op reis
Hoewel wij nog nooit zo mobiel zijn geweest en de toegang tot reizen democratischer is geworden, heeft het concept van de eenzame reiziger voor vele vrouwen soms nog een moeilijk bestaan.
Het geval is heel herkenbaar: je hebt een droombestemming, de wens om nieuwe horizonten te verkennen, een weloverwogen project, het nodige budget… alle elementen zijn verenigd om het avontuur te beginnen. Het enig probleem is: je bent alleen!
Lopen alleenreizende vrouwen meer risico’s ?
Dit simpele feit kan je om verschillende redenen tegenhouden om je reisplannen uit te voeren. Je begint te twijfelen en je hebt vooroordelen van verschillende aard. Je kampt met een ongeruste entourage, de slechte reputatie van een “risicante” bestemming en de angst om in een kwetsbare situatie terecht te komen.
We moeten eerlijk zijn: alleen reizen houdt risico’s in. De angsten en twijfels die je aanvoelt, zijn echter gezond. Je moet ze aanvaarden en ze leren beheersen. Toch is alleen op reis gaan als vrouw geen onmogelijk project. Het komt erop neer om zich goed voor te bereiden en zich degelijk te informeren. Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en de knoop doorgehakt?
Mijn ervaring in Pakistan
Op basis van mijn reis naar Pakistan geef ik je enkele tips opdat de reis goed zou verlopen. Je bedoeling kan niet zijn om je visie aan de wereld op te leggen, maar wel om je aan de wereld aan te passen, de lokale cultuur en gewoontes te begrijpen en vooral te luisteren naar de mensen van je gastland.
Pakistan is één van mijn favoriete bestemmingen. Het is een land dat voor mij en mijn man, Tom de Dorlodot, een heel bijzondere plaats inneemt. We leerden er elkaar kennen toen hij de parapente beoefende in het midden van het Karakoramgebergte. Het is ook in die bergen dat hij me drie jaar later ten huwelijk vroeg. Bij elke reis zetten we ons basiskamp op in Ushe, een prachtig dorpje in de bergen. Pakistan is jammer genoeg een land in de ban van heel wat conflicten en heeft niet altijd een goede reputatie. Het land staat op de lijst van landen met een “hoog risico”.
Alleen op stap in Islamabad
Op 21-jarige leeftijd vertrok ik voor het eerst naar Islamabad. Vóór ik het vliegtuig nam, veranderde ik tot 4 keer toe van kledij totdat ik een zo neutraal mogelijke outfit vond om te voorkomen dat ik ter plekke al teveel de aandacht zou trekken. Ik heb zelfs een valse trouwring aangetrokken (een klein detail dat ons wat diplomatieke incidenten kan besparen)! Toen ik in Islamabad aankwam, zocht ik meteen de menigte op. Ik voelde snel dat de meeste ogen op mij gericht waren. Met mijn jeans en een pull met een kap verschilde mijn outfit teveel van de lokale bevolking. Dit moest veranderen. Ik nam een taxi naar de lokale kledingmarkt. Een uur later kwam ik buiten in een traditionele jurk. Voor mij was dit een gebaar van dankbaarheid dat mijn bereidheid toonde om mij te integreren in een cultuur die niet de mijne is! De vriendelijke (zelfs geamuseerde) blikken van de locals zetten me meteen op mijn gemak. Vrouwen kwamen makkelijker naar me toe om me vragen te stellen en nodigden me zelfs uit om thuis een chaï (thee) te drinken. Dankzij dit eenvoudige gebaar gingen vele deuren voor me open. Ik heb Pakistan verlaten met een unieke herinnering aan een buitengewoon land met super vriendelijke mensen.
Goed op de hoogte zijn
De vrees voor het onbekende leidt ons vaak tot het maken van (zware) fouten waardoor we mooie ontdekkingen of ongelooflijke ervaringen ontlopen. De beste manier om dit te vermijden is zich te informeren: zoveel mogelijk te leren over de geschiedenis van het land, de aardrijkskunde, de actualiteit, gewoonten en gebruiken. Het leren van een basiswoordenschat met nuttige woorden kan je veel problemen besparen en – beter nog – barrières doen vallen en fantastische ontmoetingen in de hand werken.
Enkele interessante websites
Steeds meer verenigingen kunnen je helpen om van je reisplannen werkelijkheid te maken. De volgende twee websites, hebben een zeer goede analyse van alle landen. Je vindt er ook nuttige informatie over de veiligheid: www.travelguardworldwide.com/aig-travel-for-women en www.gov.uk/foreign-travel-advice.
Toeristische diensten zijn vaak zeer reactief wanneer u op zoek bent naar precieze informatie om je plannen uit te werken. Ik heb zeer goede herinneringen aan een project in Slovenië met het Lotto Young Adventurers-team. We hadden toen contact opgenomen met het toeristenbureau www.slovenia.info om ons programma in detail uit te werken. De hulp van Brina, het hoofd van de dienst voor toerisme, was zeer kostbaar en dankzij haar ontdekten we de mooiste bezienswaardigheden van het land.
De Belgische ambassades en consulaten in het land van bestemming beschikken meestal over informatie over het land zelf, hebben lijsten met contactpersonen in geval van problemen, van risicogebieden en bezienswaardigheden.
Informatie, ervaring en veiligheid
Vaak maakt onwetendheid of gebrek aan informatie alles ingewikkelder. Samen met Tom droomde ik er altijd van om een zeilproject op te starten en de wereld rond te varen. Het probleem was dat ik praktisch geen ervaring had in verband met het varen. We hebben alles zelf in handen genomen. We hebben intensieve zeilcursussen in Les Glénans gevolgd, urenlang boeken verslonden over dit onderwerp en gespecialiseerde cursussen gevolgd. We hebben ook onze ervaring verder opgebouwd door de grenzen van onze comfortzone te verleggen.
Wanneer ik ga duiken, gebruik ik een checklist die ik uit mijn hoofd ken en automatisch herhaal. Het is een heel belangrijke regel dat mijn duikinstructeur, Sammy Hermand, bleef herhalen. Je moet je uitrusting en veiligheidsinstructies controleren en de juiste reacties kennen en uitvoeren om je uit gevaarlijke situaties te redden. Dergelijk advies verbetert je prestaties in alle sport- en vrijetijdsactiviteiten.
En vooral, zorg ervoor dat je bij vertrek een goede reisverzekering hebt. 🙂 Door zelf je verantwoordelijkheid op te nemen, wordt jij je beste reisgenoot. Vertrouw dus op jezelf ééns je helemaal klaar bent voor je reis.
Vergeet ook niet een beetje ruimte te laten voor improvisatie!
Ben je er klaar voor? Laat je nu lekker gaan en goede reis!
Sofia
Volg de avonturen van Tom de Dorlodot en lees zijn nuttige tips in het dossier “Reizen en Avontuur“.
Lees ook het artikel: “5 Tips voor vrouwen die alleen op reis gaan“.