In onderstaand artikel beschrijft Tom de Dorlodot, bekende avonturier en parapentevlieger, de periode die hij op Mallorca heeft doorgebracht met de deelnemers van de Lotto Young Adventurers.
De Lotto Young Adventurers
Voor de derde editie van de Lotto Young Adventurers hebben we de winnaars van onze wedstrijd uitgenodigd op het eiland Mallorca in Spanje. Gedurende 2 opeenvolgende weken heeft Search Projects op een zeilboot met dezelfde naam de 2 groepen van 4 jongeren, eerst de Franstaligen en nadien de Nederlandstaligen, ontvangen die de wedstrijd hadden gewonnen. We hebben voor hen een programma op maat klaargemaakt, gefocust op de ontdekking van activiteiten en sporten die weinig bekend zijn. Het is een onvergetelijke belevenis geworden, zowel voor hen als voor ons. De media hebben trouwens ook een belangrijke rol gespeeld, aangezien de expedities van de Lotto Young Adventurers ruim aan bod zijn gekomen op Studio Brussel en Radio Contact.
Het eiland Mallorca
Mallorca is een stukje paradijs op aarde, een ideale bestemming voor sport en avontuur, en één van mijn meest geliefkoosde plekken in Europa. Meestal is het weer er gunstig. Vliegtuigtickets om er naartoe te vliegen en het leven ter plaatse zijn er vrij goedkoop. Daarenboven zijn de Spanjaarden heel gastvrij. Graag zou ik enkele tips met u willen delen en u enkele plaatselijke geheimpjes verklappen.
4 originele sporten die je op het eiland kunt beoefenen
1. DWS of psicobloc
De DWS (Deep Water Soloing) of psicobloc, is de beklimming van rotswanden boven de zee zonder touw of opvangnet.
Mijn vriend Miquel Riera heeft het woord « psicobloc » uitgevonden op het einde van de jaren ’70. Hij was het beu om altijd maar dezelfde rotswanden te beklimmen in de buurt van zijn dorp en trok naar de zee om te zien wat hij er als alternatief kon vinden. Samen met enkele vrienden heeft hij honderden nieuws spots ontdekt. Op dit ogenblik is hij bekend als de levende legende van deze sport. Miquel heeft aanvaard om de Lotto Young Adventurers te gidsen tijdens een initiatiedag DWS. Want een dergelijke sport improviseer je niet. Ik raad je trouwens aan om met hem contact op te nemen als jij je er aan wil wagen.
Hierbij enkele tips:
- Vertrek nooit alleen. Ideaal gezien moet je begeleid worden door een ervaren gids op een bootje. De meeste lokaties zijn slechts via de zee bereikbaar.
- Controleer de staat van de zee. Het kan gevaarlijk zijn als de zee onstuimig is, met hoogslaande golven. Best is om een dag te kiezen met mooi weer en zonder wind. De website www.windguru.cz geeft nauwkeurige informatie over de weersomstandigheden van de streek.
- Neem een duikmasker mee en ga de diepte na van het water onder de rotsen die je wil beklimmen (ga liefst naar de plekken die door de locals bekend zijn).
- Controleer of er geen kwallen of zeeëgels in de buurt zijn (ze kunnen zeer pijnlijk zijn), raak het koraal niet aan en beschadig het niet.
- Vertrek met een degelijke uitrusting, idealiter met klimschoenen in synthetisch materiaal (lederen schoenen krimpen wanneer ze nat worden), met magnesia (talkpoeder) en met een eco friendly zonnecrème.
- Begin op gemakkelijke rotswanden en klim niet meteen te hoog. Een Lycra dragen, kan je beschermen bij een val of indien je plat op het water zou vallen.
Deze sport is wat stresserend maar heel leuk.
Je kan zonder probleem Miquel in mijn naam contacteren via zijn blog: http://miquelriera-psicobloc.blogspot.com.es/p/home.html.
2. Speleologie in de Cuevas del Drach
Het eiland Mallorca telt heel wat ondergrondse grotten en verborgen ondergrondse plekken. De geschiedenis leert ons dat veel van die grotten gebruikt werden door piraten zoals Barbarossa om er de buit te verbergen die hij in de dorpen langsheen de Middellandse Zee heeft gemaakt. Vandaag zijn de grotten grotendeels bekend en min of meer toegankelijk. De Cueves del Drach behoren tot de grotten die het meest worden bezocht door het publiek en volledig beveiligd zijn. http://www.cuevasdeldrach.com/fr/
Voor de avonturiers loont het de moeite om minder bekende grotten te ontdekken, maar dan wel zeker ook onder begeleiding van een lokale gids.
Ben je een geboren ontdekkingsreiziger? Dan raad ik je dan aan om de Cueva des Coloms te ontdekken, naast de Cala Vasques. Om de ingang van de grot te bereiken, moet je 200 meter zwemmen en nadien door een smalle tunnel glijden, net breed genoeg om erdoor te kunnen. Binnenin is de grot ronduit prachtig, de wanden hangen vol stalactieten. Er zijn meerdere ontdekkingspaden mogelijk, het is een groot labyrint. Voor niet-claustrofobe lezers is dit alvast een topper!
Enkele tips voor een veilige exploratie:
- Bezoek de grot met een gids! De ploeg van de Skualo is super, heel sympathiek en zeer professioneel. Ze hebben meer dan 20 jaar ervaring.
https://www.skualowatersports.com/adrenaline-activities/the-sea-cave/ - Het is absoluut noodzakelijk om de staat van de zee te controleren voordat je beslist om ter plaatse te gaan. Een hevige zeestroming of hoge golven kunnen ervoor zorgen dat je niet uit de grot kunt.
- Het is verplicht om een helm te dragen en een stevige zaklamp mee te nemen (uiteraard met volgeladen batterijen).
- Ik raad je aan om een neoprenen pak aan te trekken (ook al is het van het type “shorty”) en zwemschoenen, want het water binnenin is nogal koud. De gids kan je zonder probleem het geschikte materiaal verstrekken.
- Neem ook een waterdichte zak mee voor je fototoestellen, gsm en een lekker pakje koeken… 🙂
3. VTT in de Sierra Tra Muntana
Mallorca is zeer bekend bij de wielrenners. Doorwinterde sportlui komen van alle uithoeken van Europa om hun conditie op de vele paden van het eiland te testen, zowel in de herfst als in de winter, wanneer het eiland een veel gunstiger klimaat heeft dan bij ons in het noorden.
Vroeger waren de geasfalteerde wegen schaars en verplaatsten de eilandbewoners zich hoofdzakelijk te voet of te paard. De hobbelige paden bezaaid met keien zijn intact gebleven en zijn het geluk van de trekkers en de fietsers/wielrenners. We hebben een ongelooflijke dag beleefd tussen de zee en de bergen doorheen de verloren paden van de Tra Muntana. Adria, onze gids, kende de verste uithoeken van het gebergte als zijn broekzak en heeft ons voorzien van profesioneel materiaal. Voor de minder sportievelingen is het bij hem zelfs mogelijk om elektrische mountainbikes te huren, wat de inspanningen aanzienlijk vermindert. Het is een heel goede manier om het eiland te verkennen. Je kan Adria in mijn naam contacteren via zijn e-mailadres: nabicor@gmail.com
- Wanneer je een mountainbike huurt, krijg je ook een helm. Een goed passende helm is een must. Persoonlijk draag ik ook graag handschoenen, een lichte vest met lange mouwen en een lange broek. Een val is snel gebeurd…
- Neem voldoende water mee, want met de hitte en de inspanningen zal je snel uitdrogen.
- Neem een kaart mee of een goede GPS om niet te verdwalen.
4. Parapente op de Alfabia
Zij die me kennen, weten het: ik ga nergens naartoe zonder mijn parapente en ik laat niet na mijn passie te delen. Zo hebben we de Lotto Young Adventurers getrakteerd op een parapentevlucht. Mallorca is een bergachtig eiland en dus een ideale plak voor een dergelijke vliegsport. Er zijn enkele erkende lokaties om de parapente te beoefenen en zelfs een kleine parapenteschool in Soller.
Mijn goede vriend Cesar Canudas is een internationaal bekende piloot en hij kent zijn eiland op zijn duimpje. Hij kan je veilig en wel meenemen voor een vlucht in een tweezit gedurende 30 minuten vanuit de top van de berg Alfabia tot de landing in de weilanden van het prachtig Ca N’Ai-hotel. (Ik raad je aan om ter plaatse te ontbijten, de keuken is er top!). Dit zijn zijn gegevens: Cesar Canudas : +34 672 690 375. Zeg hem dat je komt in mijn naam, … de rit zal dan zeker iets langer duren dan gewoonlijk… 🙂
- Neem een lichte pull en handschoenen mee, want in de lucht kan het fris zijn.
- Draag basketschoenen of hoge schoenen om je enkels te beschermen bij het landen. Het is verboden om te vliegen met open schoenen of met sandalen.
- Draag een zonnebril en gebruik zonnecrème!
Lees de avonturen van Tom in het dossier “Reizen en avontuur” of volg hem op zijn website.