Hebt u een ernstig probleem in het buitenland?
Kan de Belgische ambassade of het consulaat u helpen?
Of is het beter om over een goede reisverzekering te beschikken?
Op welke hulp kunt u rekenen bij touroperators en luchtvaartmaatschappijen?
Een verschillende soort tussenkomst afhankelijk van het probleem
Wanneer een Belg in het buitenland met een “ernstig” probleem wordt geconfronteerd, kan hij of zij een beroep doen op de diensten van diplomatieke (ambassades) of consulaire vertegenwoordigingen (consulaten, ereconsulaten) van zijn of haar land of van een ander land van de Europese Unie. Maar let op, want deze diplomatieke of consulaire vertegenwoordigingen komen echter niet in alle gevallen tussen en hun tussenkomst is beperkt.
Voor de meest voorkomende problemen, zoals bvb. een medisch probleem, een financiële tussenkomst na het verlies van bagage, een voorschot, een terugkeer na het faillissement van een luchtvaartmaatschappij of van een hotelketen, … zullen ze niets kunnen doen.
Als u een dergelijk probleem hebt, zal u contact moeten opnemen met uw reisverzekeraar of, in andere gevallen, met uw touroperator.
Waarvoor komen ambassades en consulaten tussen?
België heeft diplomatieke of consulaire vertegenwoordigingen in de meeste landen van de wereld. In sommige gevallen is de Belgische diplomatieke vertegenwoordiging gevestigd in een buurland of in een land dat verder verwijderd is.
Deze vertegenwoordigingen kunnen hulp verlenen in zeer specifieke en beperkte gevallen, zoals de afgifte van een “laissez passer” of een”Emergency Travel Document” (ETD) dat de terugkeer naar huis mogelijk maakt bij verlies of diefstal van het paspoort of de identiteitskaart. Ze kunnen contact opnemen met de familie in België in geval van een (ernstig) ongeval, een (ernstige) ziekte, of in geval van overlijden, en informatie of bijstand bieden met betrekking tot de repatriëring van de overledene. Ze kunnen ook op de hoogte worden gesteld en de procedure volgen van de aanhouding en/of opsluiting van een Belgische onderdaan, …
De Belgische vertegenwoordigingen zullen ook de Belgen in het buitenland kunnen adviseren of in sommige gevallen ook tussenkomen in het geval van een lockdown wanneer de Belgen in dat land komen vast te zitten.
In geen geval zullen de Belgische vertegenwoordigingen tussenkomen in de medische, repatriërings- of begrafeniskosten en in de kosten van de reisgenoten.
Wat als u in nood verkeert in een land waar er geen Belgische diplomatieke vertegenwoordiging is?
In dat geval kunt u altijd een beroep doen op de diplomatieke vertegenwoordiging van een ander land van de Europese Unie die aanwezig is in het land waar u zich bevindt.
Diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen hebben ook een adviserende en waarschuwende rol: zij kunnen hun onderdanen informeren, adviseren en hen waarschuwen in geval van een dreigend gevaar (risico op natuurrampen, aardbevingen, tsunami’s, orkanen, …), onveiligheid of instabiliteit (politieke instabiliteit, terreurdaad, hevige rellen of gewelddadige demonstraties, revolutie, burgeroorlog, …). Om haar burgers te waarschuwen, kan de diplomatieke vertegenwoordiging gebruik maken van de website van de FOD Buitenlandse Zaken, waar u advies, reisinformatie en aanbevelingen per bestemming kunt vinden.
Ze beschikt eveneens over de website Travellers Online. Door zich op deze website in te schrijven, zal het Belgische consulaat ter plaatse op de hoogte zijn van de aanwezigheid en het verblijf (toeristisch, professioneel, permanent, …) van de geregistreerde Belgen zodat het sneller met hen contact kan opnemen, hen kan informeren en bijstaan in geval van een groot probleem.
De aanbevelingen van de diplomatieke vertegenwoordigingen van andere landen zijn te vinden op hun officiële websites zoals Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS,…
Ambassades en consulaten komen niet altijd tussen.
De diplomatieke posten kunnen niet tussenkomen om uw uitgaven in het buitenland te betalen (hotel, ziekenhuis, boete, …), om u een nieuw paspoort voor uw terugkeer naar huis te geven (maar wel een tijdelijk document), om zich te bemoeien met gerechterlijke beslissingen of beslissingen van plaatselijke overheden, om in de plaats te treden van verzekerings-, reis- of bankinstellingen, …. Hun interventie kan ook beperkt zijn als u een dubbele nationaliteit hebt.
Klik hier voor meer informatie.
Waarvoor komt Europ Assistance tussen?
Afhankelijk van het type reisverzekeringscontract dat u afgesloten hebt, kunt u een beroep doen op uw reisbijstandsorganisatie in heel wat dringende gevallen, zoals bijvoorbeeld voor:
- de opvolging van een medisch probleem en de tussenkomst in de medische kosten;
- de contactopname of hereniging met familie die in België verblijft;
- de repatriëring na een medisch probleem of na een schadegeval aan de woning;
- de tenlastename van de verzekerde reisgenoten;
- bijstand en informatie in geval van verlies van reis- of vervoersdocumenten;
- het ter beschikking stellen van geld;
- tussenkomst in de betaling van een gerechtelijke borgtocht;
- de verzending van vervangende bagage;
- informatie over het land van bestemming
- …
Reisbijstand wordt niet verleend in de specifieke gevallen en problemen waarvoor u een beroep kunt doen op de diplomatieke vertegenwoordigingen of op de touroperators.
Nuttig om te weten: bij ongevallen of rampen die een groot aantal Belgen treffen, is het niet ongebruikelijk dat Belgische bijstandscentrales samenwerken om met de hulp van de plaatselijke ambassades en de lokale overheden de hulp te coördineren en repatriëringen uit te voeren.
Waarvoor komen touroperators en luchtvaartmaatschappijen tussen?
Het komt wel eens voor dat een touroperator (of een luchtvaartmaatschappij) zijn gestrande klanten of zijn vakantiegangers die (zware) schade hebben geleden, een vroegtijdige terugkeer of evacuatie naar een veiligere plaats aanbiedt, met of zonder de hulp van de diplomatieke vertegenwoordiging en de lokale overheden. Dit is in het bijzonder het geval wanneer hun klanten in ernstige problemen geraken naar aanleiding van een toestand van onveiligheid (aanslag, oproer, stakingen, …), een gevaarlijke gezondheidssituatie (plotselinge epidemie), een natuurramp (aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen, enz.) of een faillissement (van luchtvaartmaatschappij, hotelketen, enz.) en op voorwaarde dat er geen sprake is van een medische noodsituatie (deze wordt immers door de reisbijstandsmaatschappij gedekt).
Enkele nuttige links