De coronacrisis verandert de dagelijkse gewoonten van de Belgen. Dit geldt ook voor de plannen die ze maken voor de komende vakanties.
In de zomer van 2020 had Europ Assistance al gemerkt dat mensen minder ver weg reisden, bij voorkeur met hun bubbel en in hun eigen auto. De bedoeling van dit onderzoek was om uit te zoeken welk soort vakantiewoningen de komende maanden de voorkeur van de vakantiegangers heeft, wat hun reisdoel is en of de pandemie deze keuzes beïnvloedt.
Europ Assistance maakt de resultaten bekend van haar eerste Barometer over vakantiewoningen. Van 28 februari tot 1 april 2021 werden 8700 reizigers uit 8 landen ondervraagd, onder wie 1100 Belgen. De resultaten van de enquête bieden een overzicht van de reizigersvoorkeuren inzake reserveringen, bestemmingen en vakantiewoningen. Het onderzoek heeft ook aandacht besteed aan de evolutie van de reisgewoonten na meer dan een jaar lockdown.
Belangrijkste bevindingen
- De Belgen verlangen ernaar om opnieuw op reis te gaan: 80% van hen is van plan om de komende 18 maanden op reis te vertrekken. Voor bijna een derde van de bevolking (29%) gaat het hierbij om een reis in eigen land. Daarmee onderscheidt ons land zich van het Europese gemiddelde (46%) dat veel meer voor eigen land kiest.
- De ondervraagden verklaren dat het reizen hen een extra stimulans geeft om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. 21% van de Europeanen en 27% van de Belgen die nog twijfelen over vaccinatie, zegt dat ze zich zouden laten inenten als het een voorwaarde is om te kunnen reizen.
- 69% van de Belgische reizigers laat weten dat ze overwegen in de komende 18 maanden voor een appartement of vakantiewoning te kiezen. 74% van de ondervraagden zegt overigens dat ze na de pandemie deze gewoonte willen voortzetten.
- 45% maakt al plannen om in de komende 18 maanden in een vakantiewoning te verblijven (tegenover 28% in een hotel). In de Vakantiebarometer 2019 ging de voorkeur nog voor 53% naar hotels en voor 35% naar een appartement of vakantiehuis.
- Vakantiewoningen worden voornamelijk gekozen voor plezierreizen (70%), maar het onderzoek toont ook aan dat er interesse is voor flexcations, dit is de vrije tijd koppelen aan het telewerk (14%), en voor zakenreizen (14%).
Wat zijn de reisplannen van de Belgen?
- 69% van de Belgische reizigers verklaart dat ze in de komende 18 maanden een vakantiewoning willen reserveren.
- 47% van de Europeanen plant deze zomer een reis (tussen juli en september). Bij de Belgen is dit 45%. Hiermee is de zomer de favoriete periode.
- 15% van de Belgen heeft plannen om in de lente (april tot juni) op reis te gaan, een percentage dat iets boven het Europese gemiddelde (13%) ligt.
- 16% van de ondervraagde Belgen is van plan in de herfst een reis te maken, terwijl 20% liever wacht tot 2022 en daarna.
- Terwijl 45% van de Europeanen liever in eigen land wil reizen, bedraagt dat percentage voor de Belgen slechts 29% en zegt 46% van hen dat ze in Europa op reis willen gaan. Ter informatie: in de Vakantiebarometer van 2019 gaf slechts 15% van de ondervraagde Belgen aan dat ze in eigen land op vakantie wilden gaan .
Waarom kiezen de vakantiegangers voor een vakantiewoning?
- Hoewel het geen verrassing is dat 70% van de reizigers verklaart dat ze een vakantiewoning willen huren om tijdens hun verblijf te kunnen ontspannen, overweegt 14% een vakantiewoning vanwege een zakenreis en zegt eenzelfde percentage (14 %), die men als “ digitale nomaden” kan benoemen, dat ze hun verblijf willen verlengen terwijl ze aan telewerk doen.
- Weinig verrassend zijn de drie belangrijkste redenen om voor een vakantiewoning te kiezen, nl het comfort, de rust en de privacy.
Hoe beïnvloedt de pandemie de reizen van de Belgen?
- De drie belangrijkste criteria voor de keuze van een bestemming, rekening houdend met COVID zijn: de drukte van de bestemming, duidelijke gezondheidsprotocollen en de reisgezellen.
- De beschikbaarheid van vaccins is de belangrijkste factor die bepaalt of de reisplannen van de Europeanen (83%) en Belgen (69%) door zullen gaan.
- 66% van de Europeanen en 55% van de Belgen verklaart dat de vaccinatieplicht tegen COVID-19 om het vliegtuig te kunnen nemen geen invloed zal hebben op hun besluit om te reizen, aangezien ze toch al van plan zijn zich te laten vaccineren.
- 21% van de Europese reizigers en 27% van de Belgische reizigers die twijfels hebben over de vaccins, heeft aangegeven dat ze een vaccinatie zullen overwegen in het geval dat deze verplicht wordt om op het vliegtuig te mogen.
- Toch maakt één Belg op de tien (11%) liever andere reisplannen dan zich te laten vaccineren als dit verplicht zou zijn.
Zijn de Belgen goed verzekerd?
- 51% van de Belgen heeft reeds een reisverzekering onderschreven bij de boeking van een verblijf in een vakantiewoning, tegenover 44% van de Europeanen.
- 70% van de Europeanen en 64% van de Belgen geeft aan dat de pandemie een belangrijke factor is om een reisverzekering af te sluiten.
- De drie belangrijkste dekkingen die de Belgische reizigers wensen in het kader van een verblijf in een vakantiewoning zijn: annulering in geval van in besmetting of lockdown vanwege COVID-19 (42%), terugbetaling van niet gebruikte reisdagen in geval van een onderbreking van hun verblijf (18%), medische hulp en repatriëring (15%).
Methodologie: Onderzoek uitgevoerd door Phonic voor Europ Assistance, van 28 februari tot 1 april 2021. Voor het online onderzoek werden 8700 mensen ondervraagd, onder wie 1100 Belgen, via een representatieve steekproef van de bevolking. Het onderzoek omvatte vijftien vragen en werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Portugal, België, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.